• Aucun résultat trouvé

Q¨ uestionaris, entrevistes i recollida de dades

2.3 Recollida de dades principals

Despr´es d’haver presentat els instruments principals de recollida d’informaci´o, passem a explicar la intervenci´o a l’aula que acompanya l’aplicaci´o d’aquests instruments. Juntament amb l’explicaci´o de la intervenci´o, en descrivim parts del disseny i de la planificaci´o.

1. Introducci´o

Aquesta ´es una activitat destinada a valorar l’aprenentatge, en refer`encia a l’´us i al significat, que els alumnes han adquirit a 1r i 2n ESO, en relaci´o als nombres enters i als significats que podem atribuir al signe− en contextos de matem`atiques escolars. En aquests dos cursos se’ls ha:

(a) introdu¨ıt el concepte de nombre enter,

(b) mostrat les situacions on es poden i/o ´es necessari utilitzar-los i, (c) instru¨ıt en el c`alcul amb nombres enters.

2. Material

El material que cal per realitzar l’activitat ´es:

(a) Bol´ıgraf blau o negre i vermell o verd.

(b) Full/s.

(c) Fulls d’activitats.

(d) Pissarra tradicional o digital.

3. Participants

Els participants s´on els alumnes de dos dels cinc grups de tercer d’ESO de l’Escola Pia Santa Anna de Matar´o. Han de treballar els q¨uestionaris en grups de 4 alumnes. Al final de la recollida s’obtenen 15 grups de respostes.

4. Desenvolupament

L’activitat va ser programada per realitzar-se de manera simult`ania. No tant temporalment sin´o quant a seq¨uenciaci´o, a dues classes de 3r ESO. El treball es va dur a terme en grups d’uns quatre alumnes (en funci´o del n´umero d’alumnes a cada aula).

A cada classe van realitzar-se dues sessions de treball, en grup, que es van gravar en v´ıdeo, sempre evitant l’aparici´o de cares d’alumnes i del professor, centrant la gravaci´o en com es desenvolupa la realitzaci´o i discussi´o de cada activitat. El grup de recerca GIPEAM va proporcionar el material i el suport t`ecnic per fer les gravacions. Al final de cada sessi´o es va entrevistar un alumne de cada grup per tal de comentar algunes de les respostes.

A la primera sessi´o cada grup d’alumnes va rebre uns fulls d’activitats que s’havien de realitzar conjuntament, amb la intenci´o de fer apar`eixer els nombres enters i els diferents significats del signe −. En aquests fulls hi havia sis activitats, algunes d’elles amb subapartats, destinades a explicitar la pres`encia i l’´us dels nombres enters aix´ı com els diferents significats que es poden atribuir al signe− i a la interpretaci´o de resultats que es poden obtenir quan la soluci´o d’una equaci´o ´es un nombre negatiu. A la segona sessi´o a cada grup se li van lliurar uns altres fulls d’activitats que tamb´e havien de realitzar en condicions similars. En aquest cas, per`o, les activitats venien contextualitzades sobre una cronologia, que se’ls va facilitar, d’alguns fets rellevants de la hist`oria de Catalunya.

5. Temporitzaci´o

Les dues sessions que es van realitzar a cada grup van estar espaiades aproximadament una

setmana. L’objectiu d’aix`o era valorar, sense que hi hagu´es una continu¨ıtat en les tasques, el grau d’interioritzaci´o i d’aplicaci´o que els alumnes havien aconseguit en refer`encia al coneixement dels nombres enters.

A cada sessi´o es va dividir el temps de treball en cinc fases:

(a) 5 minuts per organitzar els grups, repartir l’activitat i comentar-la.

(b) 20 minuts per fer-la en grup.

(c) 20 minuts per posar-la en com´u i discutir-la en gran grup.

(d) 5 minuts perqu`e el professor explicit´es 3 significats que es poden atribuir al signe -(com a indicador de l’operaci´o resta, com a qualificador del nombre enter i com a operador invers) i tothom els pugui sentir detallats.

(e) 5 minuts perqu`e cada grup afeg´ıs, en vermell o verd, el que li pugu´es semblar oport´u, posteriorment a la intervenci´o del professor.

6. Rols a l’aula

Els papers a l’aula de tots els participants en l’activitat eren els seg¨uents:

(a) Alumnes

Primer, els alumnes van treballar en grups de 4 (en funci´o de com era el grup classe) i la seva feina va ser discutir i respondre les activitats proposades. Havien d’utilitzar bol´ıgraf blau o negre.

Segon, es van discutir en gran grup els resultats obtinguts.

Tercer, van afegir en vermell o verd al final de l’activitat el que van considerar oport´u despr´es de la intervenci´o del professor.

Quart, van lliurar els fulls d’activitats.

(b) Professor

Primer, presentaci´o i entrega de les activitats, distribuci´o en grups i animar a treballar. En aquesta primera fase (25 primers minuts) el professor no havia de fer cap aportaci´o matem`atica en relaci´o a la soluci´o de les activitats.

Segon, moderador, convidant a la participaci´o, en la posada en com´u en gran grup.

Calia que incit´es a participar, les aportacions dels alumnes van enriquir el resultat de l’activitat. En aquesta fase el professor tampoc havia d’intervenir, nom´es havia de ser qui recollia les respostes i les organitzava.

Tercer, en aquest apartat calia diferenciar les actuacions depenent de si estem a la primera o a la segona sessi´o.

i. Al final de la primera sessi´o el professor havia d’explicitar els tres significats que podem atribuir al signe−i assegurar-se que tots els alumnes ho han sentit.

ii. Al final de la segona sessi´o el professor havia d’assegurar-se de relacionar i lligar els resultats obtinguts amb el que s’havia concl`os a la primera sessi´o.

Cal reiterar la import`ancia de la no intervenci´o del professor/a en les primeres fases i en limitar les seves intervencions a animar a la participaci´o aprofitant les idees aportades pels alumnes, per afavorir situacions d’aprenentatge.

7. Objectius did`actics

Com a resultat final de l’activitat els objectius que vol´ıem aconseguir eren:

(a) Utilitzar els nombres enters per descriure situacions quotidianes.

(b) Descriure diferents significats del signe−.

(c) Utilitzar el llenguatge algebraic (equacions) per descriure situacions quotidianes.

(d) Interpretar els resultats enters de les equacions.