• Aucun résultat trouvé

Quaitat de l’aire

Dans le document Memòria de sostenibilitat 2017 (Page 113-116)

L’APT disposa d’un inventari dels seus focus d’emissions atmosfèri-ques i realitza un manteniment preventiu dels equips de climatització, instal·lacions frigorífiques, grups electrògens i vehicles amb la finalitat de mantenir les seves emissions sota control. A més, es controla la qualitat de l’aire mitjançant cabines atmosfèriques, en les quals s’ana-litzen concentracions de partícules de diferents grandàries i els conta-minants majoritaris. La principal causa de la deterioració de la qualitat de l’aire en l’entorn portuari són les emissions de pols i partícules i els gasos de combustió (CO, NOx, SOx, etc.).

Es disposa d’un inventari de focus d’emissió (grups electrògens, cambres frigorífiques, calderes, vehicles, equips de clima, etc.) i es calcula anualment la petjada de carboni. A més, es controla la qualitat de l’aire mitjançant cabines atmosfèriques, en les quals s’analitzen concentracions de partícules de diferents grandàries i els contami-nants majoritaris.

Tot i que l’APT no disposa d’un procediment específic per a la recepció i gestió de queixes ambientals, des del Servei d’Atenció al Client (SAC) Inventariat i rellevància dels focus d’emissió a l’atmosfera

Activitat Nombre

de focus 1. Manipulació de sòlids a granel mitjançant

mit-jans convencionals (nombre d’empreses amb

llicència d’estiba que mouen mercaderies a granel) 5 2. Emmagatzematge de sòlids a granel a la

intempèrie (nombre de concessions que

em-magatzemen sòlids a granel a la intempèrie) 3

3. Manipulació de mercaderies a granel mitjançant sistemes especials no coberts (nombre d’empreses que compten

amb sistemes continus de transport de mercaderia) 2 4. Obres

5. Activitats industrials en concessions (nom-bre de concessions on es realitzen activitats

industrials que impliquen emissions a l’atmosfera) 5 6. Emissions procedents de caixes de

camions sense envelar

-7. Emissions procedents de motors de vehicles

-8. Emissions procedents de vaixells i creuers atracats -9. Neteja i pintura de vaixells (nombre de

concessions que realitzen tasques de

neteja i pintura de bucs a la intempèrie) 1

Evolució del nombre de A_05 queixes relatives a emissions de pols o qualitat de l’aire

L’ APT verifica si concessions i operadors de serveis portuaris satisfan els requisits administratius i de control establerts per la Llei 33/2007 i RD 100/2011 de qualitat de l’aire: es realitzen comprovacions periò-diques mitjançant les visites de seguiment ambiental a concessions, autoritzacions, i empreses de serveis de la comunitat portuària.

S’estan elaborant protocols per a les diferents famílies de mercaderies per reduir les emissions en les operatives, d’acord amb la Guia de bones pràctiques ambientals específica per sòlids a granel al Port de Tarragona.

L’any 2017 s’ha aprovat el protocol d’instrucció operativa per a la ma-nipulació i emmagatzematge de carbons.

Amb la futura aplicació d’aquests protocols, que pretenen ser una ordenança interna de l’APT, es busca evitar situacions de gran impacte ambiental que es produeixen durant les operatives i que afecten prin-cipalment a la qualitat de l’aire.

Estacions fixes operatives de mesura de la qualitat de l’aire Mesures implantades dirigides a controlar la

contaminació atmosfèrica

Equip Lloc Objecte Tipus de contaminants

Seguiment a operacions portuàries d'autoritzacions i notificacions reglamentàries en matèria d'emissions a l'atmosfera.

Instruccions de direcció específiques per a certes operacions.

Guia de bones pràctiques i codis ambientals voluntaris.

Supervisió directa en moll per tècnics de l’APT.

Sistemes de mesura de paràmetres de qualitat de l'aire o campanyes periòdiques.

Estudis de caracterització de l'efecte de l'activitat del port sobre la qualitat de l'aire.

Requisits sobre emissions a l'atmosfera en condicions d'atorgament de concessions.

Signatures de convenis de bones pràctiques.

Mesures tècniques per al control d'emissions de pols: sistema de reg d'apila-ments de mercaderies a granel i vials, sistemes de rentatge de rodes de vehi-cles i sistema d'alerta i informació lligats a la velocitat del vent.

A_07

A més de l’estació HADA, es disposa de 4 captadors de partícu-les nous (TEOM), distribuïts estratègicament pel recinte portuari per avaluar la incidència de PM10 en diferents punts.

En el marc d’una assistència tècnica de col·laboració entre l’APT i la Universitat Rovira i Virgili (ampliat fins a febrer de 2019), s’han analitzat els diferents paràmetres mesurats i es comparen amb els límits legals i amb altres zones de la ciutat per conèixer l’aportació del Port. També es realitzen mostrejos puntuals de PAHs i VOCs, analitzats a partir de la fracció PM10 de l’aire i de la fase gas, respectivament.

El 2017, sense tenir en compte els períodes sense dades per avaries en els equips, s’obtenen 58 superacions de PM10 en global en tot el port (41 al punt dic de Llevant, 8 en la cabina HADA, 4 en la cabina Marina Tárraco, 1 en el Moll de Costa i 4 en el moll d’Hidrocarburs).

Algunes d’aquestes superacions es van produir un mateix dia en més d’una cabina, i hi va haver superacions en 50 dies.

Com a novetat, s’han analitzat compostos del grup de contaminants emergents de les benzotriazoles, benzothiazoles i benzosulanoami-des. Aquests compostos s’originen en la producció d’altres productes com l’elaboració de paper o cuir, i també són utilitzats en la indústria farmacèutica i en alguns sistemes de refrigeració o en detergents entre altres usos. Per a l’anàlisi d’aquests compostos s’han aprofitat els filtres dels equips TEOM i en les dues mostres determinades s’ha detectat una baixa presència d’aquests contaminants emergents.

D’altra banda, l’APT participa en el projecte europeu CORE LNGas, amb el desenvolupament de l’estudi de canvi de locomotora de tracció a dièsel per gas natural liquat.

El 2017 s’han realitzat campanyes de mesures sobre la qualitat de l’aire: s’ha mesurat en continu amb totes les cabines automàtiques i, a més, s’han realitzat campanyes de medicació de compostos orgànics volàtils i hidrocarburs aromàtics policíclics. Aquests estudis són per veure l’afectació de les diferents activitats portuàries i l’acompliment de la legislació aplicable. No respon a cap pla de vigilància de DIA ni queixes ni altres exigències, sinó a controls per voluntat pròpia de l’APT dins del seguiment ambiental d’empreses descrit en el Sistema de Gestió.

Hi ha acords amb l’Ajuntament de Tarragona i la Generalitat de Catalunya en matèria de vigilància de la qualitat de l’aire: que les cabines de control atmosfèric serviran per realitzar els controls d’emis-sions de les empreses subjectes a compliments d’emisd’emis-sions per la llicència o autorització ambiental.

S’ha renovat el Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental, amb criteris ambientals més estrictes, així com l’adhesió als Acords Voluntaris de reducció d’emissions de CO2, que són dos punts importants en la millora directa de l’afectació de l’APT a la qualitat de l’aire.

L’APT ha realitzat un inventari i caracterització dels diferents focus L’APT efectua actuacions dirigides a la millora de la qualitat de les aigües de l’entorn portuari i a la correcta gestió i control de les fonts de contaminació. La relació de la procedència de l’abocament per ordre de rellevància:

A_09

Resultats de contaminació en el balanç anual de 2017

Contaminant Valor mitjà

anual (µg/m³) Nre. de superacions del valor límit diari

NO 13,13 0

NOx 29,31 0

O3 21,01 0

PM10 22,22 50

PM2.5 8,09 0

Dans le document Memòria de sostenibilitat 2017 (Page 113-116)