• Aucun résultat trouvé

Ocupació i seguretat en el treball en la comunitat portuària

Dans le document Memòria de sostenibilitat 2017 (Page 103-108)

Sistemes de gestió i salut laboral

Activitats realitzades durant el 2017 en prevenció de riscos laborals

Formació en prevenció de riscos laborals en la comunitat portuària a 2017

La creació del Servei Mancomunat de Prevenció del Port de Tarragona SA, Prevenport, situat en el moll de Castella, és el compromís de l’APT per millorar i incrementar el nivell de protecció i benestar en matèria de prevenció de riscos laborals de tots els treballadors que componen la comunitat portuària, d’acord amb la Llei 31/1995 i legislació posterior concordant.

966 visites de vigilància de la salut

180 visites de seguretat a operatives d'estiba i desestiba 42 mesures correctores

Campanya de seguretat viària

Simulacres d'emergència (abril, juny, octubre i novembre) Investigació d'accidents

Revisió d'avaluacions de risc

Campanya “Soroll en el treball”, en el mes de juliol Activitats amb els Bombers de la Generalitat: formació de gruistes per a l'acte evacuació de les grues autopropulsades Realització de mesuraments higiènics (soroll, pols, llum) Control de riscos psicosocials

Estudis ergonòmics del lloc de treball.

Presència en els Comitès de Seguretat i Salut de la zona portuària

Curs AEQT/AEST Inicial Bàsic Curs Bàsic PRL 50 h

Formació continuada PRL-Transportistes Anual estiba: autoav. grua autop. i gàbia rescat Anual estiba: resp. capatassos generals Anual estiba: utilització gàbia rescat Comunicació assertiva

S_23

Formació en prevenció de riscos laborals en la comunitat portuària a 2017 (Continuació)

El Port de Tarragona és un espai cardioprotegit (compta amb cinc desfibril·ladors, dos en cotxes de la Policia Portuària).

PRL Autoavacuació grua autopropulsada PRL Carretons amb pinces

PRL Conductor de Transtainer (RTG)

PRL Conductor mitjans mecànics oper. siderometal·lúrgic PRL Conductors de Reach Stacker i RTG

PRL en la manipulació de mitjans mecànics PRL Gruista siderometal·lúrgic

PRL Soroll, pols, bòrax i Atex PRL Seguretat viària

PRL Treballs en altura

PRL Trincatge i destrincatge de contenidors (EV) Riscos en treballs d'extinció d'incendis

RR Carretó elevador / PEM RR Torero

RR Conductor de mitjans mecànics RR Conductor de pala carregadora

S_17

2015 2016 2017

Alumnat 862 1.066 886

Dies de formació 123 135 103

Nivell de satisfacció 88,22% 88,63% 86,9%

Evolució de la formació en prevenció de riscos laborals en la comunitat portuària

Durant 2017 es van realitzar accions formatives de caràcter tècnic, dirigides als grups d’intervenció en incidents o emergències en el port de Tarragona, que es detallen a continuació:

Segons les dades registrades a la base de dades d’accés al Port de Tarragona, el nombre d’usuaris nous generats l’any 2017 va ser de 26.223 mentre que en 2016 van ser 27.140. Aquestes dades es corresponen amb les altes de les targetes col·laboradors habituals i provisionals a més dels conductors habituals i provisionals que entren en el recinte portuari (empreses de serveis, centres oficials, serveis al vaixell, subministraments, etc.). També s’han registrat en aquesta base de dades 26.223 visitants davant de les 31.348 de 2016.

S_23

Instal·lació Activitat formativa

Pantalà Repsol

Visita amb Bombers del P. Químic de Seguretat i Bombers de la Generalitat al pantalà de Repsol per aprofundir en el coneixement de la tipologia de les instal·lacions, operati-ves i riscos associats (18 d’abril).

DP Word

Visita a la terminal de contenidors de DP World amb mem-bres de Bombers del Parc Químic i Bombers de la Gene-ralitat per aprofundir en el coneixement de les instal·la-cions, operatives i riscos associats (18 i 25 de gener).

Vaixell propà

Visita amb els equips d'intervenció (BPQ i BG) a vaixell de propà, a fi d'aprofundir en el coneixement dels vaixells com a entorns d'intervenció, equipaments i especificitats pròpies (24, 27 i 28 de febrer).

Centre de Forma-ció Jovellanos

Formació específica en entorns marítims per als diferents equips d'intervenció (Bombers de la Generalitat i Parc Químic de Seguretat, des d'una perspectiva operativa i de gestió, a un total de 26 persones amb responsabilitats en els àmbits d'actuació descrites (6, 7, 8, 9 i 10 de novem-bre).

S_22 Tipus de terminal/ servei Nre. total amb OHSAS % amb OHSAS

Terminal de mercaderies 11 31%

Terminal de passatgers --

--Servei estiba 2 33%

Servei MARPOL 2 100%

Servei tecniconàutic --

--Nombre total i percentatge de terminals marítimes i d’empreses de serveis que tenen implantat un sistema OHSAS de prevenció de riscos laborals

S_20

Coordinació d’activitats empresarials

El Manual general de riscos i normes de seguretat i prevenció de la complir les disposicions vigents que afectin el domini públic concedit, i a les obres i activitats que s’hi desenvolupin, especialment les co-rresponents a llicències i prescripcions urbanístiques i de llicència ambiental.

En relació amb la prevenció de riscos laborals, l’APT informa en el títol concessional o autorització que el concessionari/autoritzat ha de complir les obligacions de coordinació empresarials en qualitat de titular del centre de treball d’acord amb el que disposa la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals. S’estableixen les condicions de seguretat aplicables en concret per a cada tipus d’ac-tivitat concessional.

Pel que fa als requeriments de seguretat en l’activitat concessional, s’estableixen les condicions de seguretat aplicables en concret per a cada tipus d’activitat.

Les prescripcions particulars dels serveis portuaris d’amarratge, desamarratge, practicatge, remolc i servei portuari de recepció de deixalles generades per vaixells, estableixen que el prestador del servei haurà de disposar dels mitjans humans i materials necessaris per a la prestació del servei en les condicions requerides de seguretat, qualitat, continuïtat i regularitat, conforme a les característiques de la demanda.

L’empresa prestadora del servei ha de complir amb el que estableix la Llei de prevenció de riscos laborals (Llei 31/1995, de 8 de novembre) i en la normativa complementària, i ha d’estar aprovat el pla de prevenció de riscos abans de l’inici de la prestació del servei. A més, es compromet, expressament, a adoptar els procediments i mesures establerts i a complir els pactes i normes que, en relació amb la seguretat i salut dels treballadors, s’implantin dins de la zona portuària.

Així mateix el prestador del servei ha de complir la legislació laboral vigent a cada moment i establir un pla de formació per mantenir la formació contínua del seu personal, d’acord amb les necessitats del servei i les millores futures i estarà integrada dins del Pla de formació de l’Autoritat Portuària.

de reunions periòdiques, el desenvolupament de protocols d’intercan-vi d’informació, la designació de responsables de coordinació en les diferents empreses que operen en el port, etc. independentment de l’activitat que desenvolupin.

Dit Manual, pel que fa a l’avaluació de riscos i mesures de prevenció a la zona portuària, s’ha elaborat d’acord amb la següent metodologia:

Divisió de la zona portuària en àrees tenint en compte l'homogeneïtat o especi-ficitat de les activitats o serveis que comprèn i/o es realitzen a la zona afectada de cada àrea.

Definició de totes les possibles operacions, tasques o activitats que puguin tenir lloc en aquestes, a fi de poder identificar fàcilment els riscos específics d'aquestes operacions, tasques o activitats, una vegada establertes les àrees bàsiques.

Avaluació dels agents de risc les deficiències del qual definirien un alt percen-tatge de les causes de risc.

Establiment de les mesures preventives a adoptar en funció de la quantificació del risc.

S_21

Dimensió

Dans le document Memòria de sostenibilitat 2017 (Page 103-108)