• Aucun résultat trouvé

HOSPITALET DE LLOBREGAT

APÈNDIX 1. QUADERN DE TRONCAL

169 ÍNDEX

Presentació ... 169 Calendari ... 171 Cartografia de referència ... 171 Detall del calendari ... 172 Sessió inaugural ... 175 Programa Mòdul Temes Avançats en Estudis Territorials ... 178 Programa Mòdul Planejament Territorial ... 181 Programa Cicle de conferències (UAB) ... 185 Programa de treball de camp (5-12 de febrer) ... 184 Cronograma de treball de camp...189 Avaluació ... 190 Llistat de referències bàsiques ... 190

PRESENTACIÓ

En nom del Departament de Geografia de la UAB, vull donar una cordial benvinguda als i les estudiants matriculats en aquesta nova edició del Màster en Estudis Territorials i Planejament (METIP), en l’especialitat d’Ordenació del Territori, Desenvolupament Local i Planificació Territorial.

La situació en la que ens trobem provocada per la pandèmia de la Covid, ha obligat a prendre decisions sobre l’organització acadèmica d’aquest curs que han alterat el funcionament normal de l’activitat docent.

De totes maneres, l’adaptació que s’ha fet des de la coordinació del màster i de la troncal ha fet possible ajustar l’estructura amb encert causant un impacte mínim en la qualitat dels ensenyaments. La troncal, prevista pel primer semestre, s’iniciarà al segon semestre en previsió que la situació pandèmica millori i permeti realitzar un dels principals actius d’aquesta troncal, el treball de camp i la discussió presencial entre professorat i alumnat.

El nostre Departament té ja una llarga tradició en estudis territorials des dels seus orígens a finals dels anys 60’. Ha participat activament en les profundes transformacions que en les darreres dècades s’han donat en el nostre territori, i ha begut de les millors fonts de l’experiència internacional que li permetien interpretar i contribuir a transformar positivament el nostre entorn.

La gestió i l’ordenació del territori en el nostre context no és una tasca fàcil: els darrers anys han suposat la consolidació dels processos d’urbanització en un espai molt humanitzat, amb un relleu difícil, i un marc político-administratiu complex: els governs locals (amb Barcelona com a model de referència des dels JJ.OO.), el govern autònom de la Generalitat, l’Estat espanyol i la Unió Europea. El context postcrisi continua presentant nous reptes i obliga a seleccionar molt bé les prioritats. Ens trobem, doncs, en un moment extraordinari per aprendre de les experiències adquirides i reflexionar sobre el futur.

El METIP té ara ja una notable trajectòria. Es va programar per primera vegada el curs 2006-07, però comptava amb el precedent -des del curs 1986-87- dels nostres estudis de Doctorat, on els cursos sobre anàlisi territorial ja hi tenien una notable presència. D’altra banda, ha estat fonamental la implicació del nostre Departament en programes de grau i postgrau relacionats (grau de Geografia Medi Ambient i Planificació Territorial, grau de Ciències Ambientals, diversos màsters interuniversitaris...); en instituts de recerca de primer nivell (l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona, el Centre d’Estudis Demogràfics, l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals, etc.); o en la presència i gestió de serveis

170 universitaris o institucionals, com són el Laboratori d’Informació Geogràfica i Teledetecció de la UAB, la

Cartoteca de la UAB o el mateix Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

Després d’un cicle de tres edicions centrades en l’anàlisi territorial a les Illes Balears (Formentera, curs 2012-13; Mallorca, 2013-14; i Menorca, 2014-2015), el Màster va iniciar el 2015-2016 un nou cicle amb l’estudi de la problemàtica socioambiental, el planejament i la gestió dels espais lliures de ciutats metropolitanes de Barcelona; començant amb la ciutat de Sabadell, continuant amb Terrassa (2016-2017), i acabant amb la ciutat de Mataró (2017-2018). El METIP inicià el curs 2018-2019 un nou cicle d’anàlisi i formulació de propostes i projectes d’ordenació territorial per a un àmbit geogràfic determinat. Pels tres cursos que formen aquest cicle es va definir una escala d’anàlisi distinta, el barri, i un tema transversal, la vulnerabilitat social i les polítiques i actuacions que es poden emprendre per fer-hi front. Amb el títol de

“Ciutat i vulnerabilitat social: diagnosi i propostes d’intervenció als barris”, el treball troncal té l’objectiu de perfeccionar la capacitat dels estudiants universitaris a l’hora d’intervenir professionalment en l’ordenació del territori. Tal i com s’ha fet amb els primers i segons barris d’estudi seleccionats dels tres que conformen el cicle, Bellvitge/el Gornal (2018-19) i la Florida - Les Planes (2019-20), l’objectiu de la troncal d’aquest trienni és la d’elaborar una sèrie de propostes per a la planificació i la gestió dels espais urbans de L’Hospitalet de Llobregat, dins d’un context caracteritzat per unes transformacions demogràfiques, socials i urbanes particularment ràpides i per un agreujament de les problemàtiques socials i mediambientals. Sense perdre la ciutat de L’Hospitalet de Llobregat com a context aquest curs 2020-21 tanquem el cicle amb els barris de la Torrassa i Collblanc.

El METIP ha consolidat el seu camí amb un programa renovat, on destaca una forta integració dels seus continguts i una vocació de dotar a l’alumnat amb unes capacitats clares de competir en l’àmbit professional de la gestió i el planejament territorial. Toca donar les gràcies a tot el professorat que ha participat en aquesta renovació, i també al professorat que ha assumit amb entusiasme el nou curs, com aviat podreu comprovar els qui heu escollit la nostra proposta acadèmica. Creiem que sens dubte, el projecte central del Màster, la diagnosi i proposta d’intervenció als barris de L’Hospitalet de Llobregat, us aportarà un bagatge molt útil com a futurs professionals del planejament. Igualment, aprofito per agrair a l’Ajuntament de l’Hospitalet, i en particular a l’Agència de Desenvolupament Urbà (ADU), el suport que ens ha ofert per fer possible aquest curs.

El curs vinent 2021-2022 s’iniciarà un nou repte que té la mobilitat com a base d’estudi. En els propers tres cursos, el màster focalitzarà les activitats més aplicades en la mobilitat quotidiana en un entorn

metropolità. El primer curs, ubicarem l’anàlisi al Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona on el volum de viatges planteja reptes ambientals, econòmics i socials.

Em resta desitjar-vos un molt bon curs, i animar-vos a aprofitar al màxim aquesta experiència, que us pot ser decisiva en el vostre futur proper.

Benvinguts, bienvenidos, benvenuti, welcome!

Anna Badia Perpinyà Directora

Departament de Geografia UAB

171 Cartografia de referència de l'àrea d'estudi (l’Hospitalet de Llobregat)

Font: mapes elaborats per Anna Badia a partir de les dades d’ESRI i USDA

172 CALENDARI DETALLAT (docència i treball troncal)

Inici sessions docència: 16:00

Finalització sessions docència: 20:00

En alguns casos hi ha modificacions en aquest horari que s’indiquen per a la sessió afectada. En les sessions de 4 hores es farà una pausa de 30 minuts entre les 17:45 i les 18:15.

1a setmana 01/02/2021

16:00 Presentació del projecte del treball troncal (Miguel Solana): Ciutat i vulnerabilitat social: diagnosi i propostes d’intervenció als barris de Collblanc i la Torrassa.

18:00 Conferència 1 a càrrec d’Oriol Nel·lo (UAB – Geografia)

Títol: La ciudad y la plaga. Densidad, segregación, movilidad y solidaridad en el centro del debate.

2/02/2021

Temes Avançats

Sessió 1 Mobilitat [Monica Maciejewska]

Sessió 2 Mobilitat [Monica Maciejewska]

3/02/2021

Conferència 2 a càrrec d’Agustín Cocola (UL – IGOT- Estudios Urbanos).

Títol: Turistificación, gentrificación transnacional y movilidades turísticas. Cambios socioespaciales en Barcelona más allá de Airbnb.

2a setmana 5 a 12 de febrer

Treball de camp als barris de Collblanc i la Torrassa (L’Hospitalet de Llobregat)

3a setmana

Conferència 3 a càrrec de Núria Font (UB – Geografia).

Títol: Contracartografies de les desigualtats urbanes: reptes i oportunitats en l'ús dels mapes per a estudiar les ciutats.

4a setmana 22/02/2021 Temes Avançats

Sessió 13 Habitatge [Juan Antonio Módenes]

24/02/2021 Temes Avançats

Sessió 14 Habitatge [Juan Antonio Módenes]

Conferència 4 a càrrec de Carles Donat (UAB - Geografia).

Títol : La viabilidad de las políticas perecuativas locales: segregación residencial y recursos municipales en la metrópolis de Barcelona.

5a setmana 01/03/2021

Planejament territorial

Sessió 1 Les dinàmiques territorials a la regió metropolitana de Barcelona [Oriol Nel·lo]

Sessió 2 Evolució urbana de l’Hospitalet de Llobregat [Oriol Nel·lo]

03/03/2021

Planejament territorial

Sessió 3 Les polítiques de rehabilitació urbana [Maria Buhigas]

Sessió 4 L’habitatge [Maria Buhigas]

6a setmana