• Aucun résultat trouvé

Elevernes alder: 5 – 9 år

Drøft med dine elever, hvad håndgribelig kulturarv handler om og vis dem eksempler på dynamisk kulturarv: malerier, skulpturer, mønter, manuskripter og fast kulturarv:

monumenter, arkæologiske steder i dit land. Bed dine elever om at vælge et og tegne det på papir eller på et online værktøj som Collorilo (http://colorillo.com/). Lav en collage med tegningerne fra alle partnere og dekorer din klasse med dem.

Elevernes alder: 10 – 18 år

Diskuter med dine elever, hvad kulturarv drejer sig om - med fokus på konkret arv.

Definer forskellene på dynamisk kulturarv: malerier, skulpturer, mønter, manuskripter og fast kulturarv: monumenter, arkæologiske steder. Bed dem om at søge på Internettet, for at finde eksempler på dynamisk og fast kulturarv i deres region eller land og upload billeder og 2-3 linjer med oplysninger på en Padlet (https://padlet.com) eller på projektets TwinSpace.

42 At lære af fortiden, for at designe fremtiden:

Europas kulturarv gennem eTwinning

2. Besøg et websted eller et museum

Elevernes alder: 5 – 11 år Før besøget skal du forklare dine elever, hvad de skal se og vise dem nogle billeder. Bed dem om at tænke over de spørgsmål, de gerne vil stille til webstedets guide og bed dem skrive dem ned på papir.

Under besøget kan du bede dem om at tegne den detalje eller den del af webstedet, de bedst kunne lide. Bed dem om at lukke øjnene og beskrive, hvad de hører, og hvad de lugter og tag noter. Glem ikke at stille de spørgsmål du har forberedt til guiden.

Efter besøget bør du tale med dine elever og bede dem om at dele deres indtryk. Send tegningerne til dine partnere og bed dem om at søge efter webstedet, lære det at kende og brug dine tegninger til at præsentere det. Du kan bruge Voicethread (https://voicethread.

com/), så I alle kan alle tilføje jeres optagede kommentarer Elevernes alder: 12 – 18 år

Prøv før besøget at involvere dine kolleger i forberedelsen af de studerende.

• Historielæreren bør kunne give oplysninger om stedet igennem historien

• Geografilæreren kan fremhæve vigtige interessepunkter vedrørende stedets placering

• Sproglæreren kan fremskaffe tekster, der henviser til stedet

• Matematiklæreren kan bede eleverne om at beregne koordinater for stedet, og for hvordan det blev bygget

• Naturvidenskabslæreren kan tale med eleverne om de mulige trusler, som stedet står overfor på grund af forurening, turisme eller forsømmelse mv.

Forbered dine elever ved at diskutere, hvad de kan se og gøre under besøget, og opdel dem i grupper efter deres interesser. Gruppe et kan tegne billeder af stedet, gruppe to kan tage billeder, gruppe tre kan interviewe guiden og personer, der arbejder på stedet og gruppe fire kan registrere dele af besøget.

Når du er tilbage i klassen, så spørg dine elever om, hvad de så og lærte, og beslut, hvordan du vil bruge det materiale, der blev samlet under jeres besøg med fokus på, hvordan I vil præsentere det for jeres eTwinning-partnere på en interessant måde.

Eleverne kan lave en video med al materialet og uploade det på TwinSpace. Derefter kan de invitere deres partnere til at se videoen og lave en quiz med spørgsmål om stedet.

De kan også arrangere en fotokonkurrence med deres partnere ved at uploade alle fotografierne, de har taget under deres besøg på stederne, på Dotstorming (https://

dotstorming.com/) og stemme på dem, de bedst kan lide. De bedste kan bruges til at arrangere en udstilling, hvor skolefællesskabet, forældrene og de regionale repræsen-tanter kan inviteres.

3. National kulturarvskommite - debat

Elevernes alder: 15 – 18 år

Hvert år kan de lande, der har underskrevet Verdensarvskonventionen, indsende nomi-nationsforslag til ejendom i deres område som bør komme i betragtning til optagelse på UNESCOs verdensarvsliste, som en måde at beskytte deres naturlige og kulturelle arv på. (http://whc.unesco.org/en/globalstrategy/).

Tal med dine elever om denne konvention og se nærmere på listen. I denne rollespil-saktivitet skal du vælge en formand, to næstformænd og en ordfører. Denne gruppe elever udgør det udvalg, der bestemmer hvilke nominerede steder, der er medtaget på Verdensarvslisten.

Opdel de øvrige elever i nationale eller tværnationale grupper og bed dem om at finde et nationalt eller europæisk sted, som ikke er medtaget på listen. De skal arbejde sammen om at præsentere stedet og grundene til, at det skal medtages på listen

Organiser et eTwinning Live Event, hvor alle grupper præsenterer deres sted for udvalget.

Grupperne skal være klar til at svare på spørgsmål som:

• Har stedet været godt bevaret?

• Hvorfor er det vigtigt at beskytte det?

• Er der planer for bevarelse af stedet?

• Hvad synes lokalbefolkningen om nomineringen?

• Hvilke aktiviteter kan de organisere for at øge bevidstheden om dets betydning?

Derefter afgør udvalget, hvilke af de præsenterede steder der kan optages på listen og redegør for årsagerne til deres beslutning.

44 At lære af fortiden, for at designe fremtiden:

Europas kulturarv gennem eTwinning

4. Bæredygtig turisme og kulturarv

Aldersgruppe: 12 – 18 år

Kulturarvsattraktioner er naturligvis unikke og skrøbelige. Derfor er det afgørende, at turistmyndighederne udvikler disse kulturarvssteder på en bæredygtig måde.

Opdel eleverne i to grupper:

Gruppe 1: lav en liste over fordelene ved turisme i forhold til kulturarvssteder Gruppe 2: Lav en liste over de trusler turisme forårsager på kulturarv.

Derefter kan de to grupper præsentere deres lister og diskutere hvilke foranstaltninger de vil gennemføre for at reducere trusler forårsaget af turismen. De to lister kan udgives i Tricider (http://www.tricider.com/), som vil tilskynde de to grupper til at interagere med hinanden ved at kommentere hinandens indhold.

5. Bedsteforældre deler deres kulturarv

Aldersgruppe: 5 – 15 år

Bedsteforældre og ældre kan dele megen værdifuld viden om kulturarv. Du kan invitere dem ind i klassen og bede eleverne om at forberede spørgsmål om det, de gerne vil lære af dem, som f.eks. traditioner, gamle sange, danse, fortællinger fra deres barndom, og hvordan ting har ændret sig gennem årene.

Afhængig af dine elevers alder kan du organisere forskellige aktiviteter med dem:

• Bedsteforældre fortæller deres historier, og eleverne dokumenterer det ved at tilføje deres egne billeder, og oversætter det derefter til projektets sprog for at dele det på TwinSpace.

• Bedsteforældrene bringer gamle genstande og billeder med sig, og eleverne opretter en udstilling. De tager billeder af deres udstilling for at dele det med deres partnere eller mødes i et live arrangement og bliver vejledere, der giver alle oplysninger om de forskellige genstande.

• Bedsteforældre tager gamle billeder og genstande med sig ind i klassen og diskuterer de traditioner, de er blevet opdraget med. Eleverne uploader fotos af ting og billeder, og deres partnere bruger disse fotos til at oprette en ny historie.

• Bedsteforældre medbringer gamle fotos fra deres region til klassen. Eleverne tager eller finder lignende billeder fra de samme steder og sammenligner fortid og nutid.

• Bedsteforældre lærer eleverne traditionelle danse eller sange, som eleverne derefter kan lære deres partnere.

6. Genopliv historien gennem drama

Alder: 5 - 18 år

Afhængig af dine elevers alder, kan du bruge dramaaktiviteter til at hjælpe dem med at opdage deres kulturarv og deres partneres kulturarv.

Bed dine elever om at tænke på deres regioners eller deres lands traditioner og skrive dem ned. Dine partnere gør det samme med deres elever. Derefter stemmer I om de to mest interessante traditioner med jeres elever. Eleverne skal finde oplysninger som f.eks. billeder og videoer og dele dem med deres partnere. Hver partnerklasse skal vælge en tradition, som deres partnere har fremlagt for dem, bruge de delte oplysninger og dramatisere den. Læreren kan tage en video af denne dramaaktivitet og dele den i TwinSpace.

Hvis det drejer sig om ældre elever, kan de også drøfte og identificere, om deres traditioner har lighedspunkter.

7. Madlavning og deling af vores kultur

Alder: 5 - 12 år

Eleverne deler traditionelle opskrifter fra deres region med deres partnere. De kan tilberede opskriften i klassen eller involvere deres forældre og organisere en national madlavningsdag:

• Eleverne præsenterer for klassen hvad de vil tilberede

• De bestemmer sig for, hvilken dag de vil afholde National Madlavningsdag

• Den forudgående dag forbereder eleverne deres ret sammen med deres forældre og tager fotos og videoer af tilberedningen.

• Den følgende dag kommer elever og forældre til skolen med deres retter og har mulighed for at afprøve forskellige retter fra de forskellige regioner

• Alle opskrifter med fotos og videoer deles på TwinSpace.

Og/eller en europæisk madlavningsdag:

• Hver elev vælger en opskrift fra en elev i deres partnerklasse

• Der besluttes en dag hvor man fejrer en europæisk madlavningsdag

• Den foregående dag forbereder eleverne deres ret sammen med deres forældre

• Den følgende dag kommer elever og forældre til skolen med deres retter og har mulighed for at prøve forskellige retter fra andre lande

• De registrerer deres mening om de forskellige smagsindtryk, finder ligheder eller forskelle og deler dem med deres partnere.

46 At lære af fortiden, for at designe fremtiden:

Europas kulturarv gennem eTwinning

8. Turistguider i din by

Age: 12 – 18 år

Eleverne opfordres til at præsentere deres by på en engagerende måde med det formål at tiltrække flere turister. De vil også samarbejde med deres partnere for at hjælpe dem.

Hver klasse opretter en liste over spørgsmål vedrørende ting, de ønsker at lære om deres partners område: arkæologiske steder de kan besøge, kulturelle festivaler de kan deltage i, traditionel mad de kan smage osv.

Eleverne i hver klasse er ansvarlige for at lave en online rejseguide, hvor de svarer på deres partneres spørgsmål. Før den endelige udgave vil eleverne i hver partnerklasse kontrollere, at alle deres spørgsmål blev besvaret og give feedback til deres jævnaldrende.

9. Kulturarv og entreprenørskab

Aldersgruppe: 12 - 18 år

Bed dine elever under et besøg på et museum eller et arkæologisk sted om at se nærmere på museumsshoppen. Bed dem om at skrive ned, hvilke ting der findes dér og diskuter, hvorfor folk ofte vil købe en souvenir fra et sted, de har besøgt. Når du er tilbage i klassen, kan du diskutere med eleverne, hvilke andre genstande, der kunne sælges i butikken, og hvordan disse genstande fremmer interessen for kulturarv i deres land eller område.

Eleverne kan så designe deres egne genstande og sende dem til deres partnere. Deres partnere sender også dem deres egne designs. Begge klasser skal derefter finde mere information om kulturarven i hinandens lande og forsøge at skabe nye genstande. Du kan bruge forskellige materialer til at opbygge genstandene f.eks. karton eller 3D-printere.

10. Bygning af monumenter

Aldersgruppe: 5 - 11 år

I et projekt, hvor du diskuterer forskellige monumenter, kan du bede dine elever om at bygge en kopi af et berømt monument i deres land eller i deres partnerland. Målet er at opbygge noget så tæt på den virkelige genstand som muligt, samtidig med at man lærer om skala, forhold og mængde. De kan bestemme, hvilke materialer, de vil bruge, og da de er meget unge, kan de bede deres forældre om hjælp. Når alle kopier er færdige, kan du arrangere en udstilling og præsentere monumenterne for dine partnere på et livemøde. Hvis partnerne er interesserede, kan de derefter søge flere oplysninger om de monumenter, der blev bygget.

Aldergruppe: 12 – 18 år

Sammen med ældre studerende kan du introducere Minecraft (https://minecraft.net/

en-us/) og bede dem om at arbejde sammen om at genskabe et monument eller lave en ny udgave af et eksisterende monument. De skal planlægge størrelsen på strukturen, vælge materialet og måle diameter og højde under hensyn til vigtige matematiske regler.

Minecraft giver dem også mulighed for at arbejde sammen i nationale eller tværnationale teams.

11. Radioprogram om kulturarv

Aldersgruppe: 12 – 18 år

Opdel dine elever i nationale eller tværnationale teams og planlæg et radioprogram om kulturarv.

Programmet kan indeholde:

• En diskussion om betydningen af et kulturarvssted

• Uddrag fra digte eller litteratur, der henviser til stedet

• Musik og lyde fra kulturarvssteder

• Interviews med personer, der arbejder på disse steder, f.eks. arkæologer og eksperter i restaurering og konservering af kunst

• Debatter om beskyttelse af kulturarv

• Diskussion om den voldsomme udnyttelse af kulturarvssteder som Palmyra.

Eleverne arbejder med indholdet, og når de er færdige, kan de bruge Audacity (https://

www.audacityteam.org/) og SoundCloud (https://soundcloud.com/) til at lave deres egne podcasts.

48 At lære af fortiden, for at designe fremtiden:

Europas kulturarv gennem eTwinning

12. Beskyttelse af vores konkrete kulturarv

Aldersgruppe: 12 – 18 år

Når eleverne forstår, hvad konkret kulturarv betyder, bedes de definere de trusler, som stederne står over for på grund af:

• Luft- og vandforurening

• Jordskælv

• Masseturisme

• Menneskers påvirkning

• Krig

• Naturkatastrofer

• Bevaringsvilkår (belysning, klimaanlæg).

Eleverne arbejder i grupper, vælger en af ovenstående trusler og arbejder sammen med deres team for at udforske det, lave eksperimenter, søge efter information, diskutere med eksperter osv. Når de har fået mere at vide, kan de foreslå bæredygtige løsninger til beskyttelse og bevarelse af vores håndgribelige kulturarv.

13. Udvikling og arv

Aldersgruppe: 15 – 18 år

De lokale myndigheder har udarbejdet en udviklingsplan for den del af byen, du bor i. Byens centrum er ret gammel og rummer nogle af de sidste oprindelige huse i din region. Disse huse er vigtige vidnesbyrd om din lokale identitet. Standarden for boliger i den pågældende del af byen er dog sakket bagud i forhold til moderniseringspro-cessen. For eksempel kan vand og toiletfaciliteter ikke installeres. Hvis udviklingsplanen gennemføres, vil det betyde ødelæggelse af den ældste del af byen og opførelsen af moderne lejligheder. Hos de lokale myndigheder er nogen tiltalere for den foreslåede udviklingsplan, mens andre lokale politikere klart er imod den. I dag har de berørte parter mødtes for at drøfte og afgøre, om planen skal gennemføres (scenarie taget fra materialet UNESCO World Heritage in Young Hands).

Scenariet er givet til alle partnerskoler. Du offentliggør fem grupper, og lader eleverne afgøre, hvilken gruppe de vil deltage i:

a. Lokal myndighedsgruppe til fordel for planen b. Lokal myndighedsgruppe mod planen c. Borgere der bor i den gamle by

d. Eksperter som for eksempel arkitekter og byplanlæggere e. Repræsentanter for medierne

Hver skole bør også vælge en formand og en referent til at skrive referat af mødet.

Eleverne fra hver gruppe arbejder sammen i et Meetingwords (http://meetingwords.com/) dokument og skriver en tale til støtte for deres stilling under mødet. De bliver nødt til at tænke på mulige spørgsmål fra grupper med modsatte synspunkter og være klar til at forsvare deres egen holdning.

På en planlagt dag og tidpunkt mødes partnerklasserne i en Live-event, og debatten kan begynde. Hver part præsenterer deres idéer og forslag, og så træffer formændene en beslutning. Referenterne offentliggør rapporten efter mødet på projektets TwinSpace.

14. Vores forbindelse til himmelrummet

Aldersgruppe: 12 – 18 år

Bed dine elever om at undersøge arv, der har relation til astronomi, for eksempel resterne af monumenter, steder og landskaber, instrumenter, arkiver mv. Da emnet er bredt, bestemmer du, hvad du vil undersøge og arbejde på: materiel arv, immateriel arv eller naturarv. For eksempel kombinerer Einstein-tårnet i Potsdam, Tyskland fremragende videnskabelige og arkitektoniske kvaliteter, mens gamle græske historiske dokumenter primært vedrører det matematiske element af astronomi (f.eks. Antikythera-mekanismen).

Alt efter hvilket fag du underviser i, kan du koncentrere dig om forskellige delemner.

Flere oplysninger: https://www3.astronomicalheritage.net

50 At lære af fortiden, for at designe fremtiden:

Europas kulturarv gennem eTwinning

15. Kulturarv Trivia

Aldersgruppe: 11-18 år

Eleverne opfordres til at samarbejde om at fremstille et brætspil med spørgsmål om kulturarv. De skal:

• Designe brættet, som spillet vil blive spillet på, og stemme om den bedste

• Vedtage spillets kategorier (kunst, traditioner, historie, sprog osv.)

• Designe de brikker, der skal bruges til at spille spillet

• Designe kortene til spørgsmålene

• Formulere spørgsmål og svar til spillet. Hver partner skal enten udarbejde spørgsmål om deres eget land, eller en partner beslutter spørgsmålene om deres land, hvortil deres partner formulerer fire svarmuligheder.

• hver partnerklasse laver deres eget brætspil.

Eleverne kan beslutte, om de vil udveksle brætspil med deres partnere, eller om de vil spille det på deres egne skoler og invitere deres kammerater fra de andre klasser til at deltage.

Idé fra eTwinning-projektet: “Cultural Heritage Trivia” https://TwinSpace.etwinning.

net/47907/

Lande: Grækenland, Spanien

16. At undervise i og lære traditionel dans

Aldersgruppe: 6 – 15 år

Bed dine elever om at vælge en traditionel dans fra deres region og søge efter flere oplysninger om, hvordan den er forbundet med deres arv. Derefter arbejder de sammen om at lave en instruktionsvideo rettet mod nogen, der ønsker at lære dansen. Når I er klar, kan du dele oplysningerne om dansen og instruktionsvideoen med dine partnere, som vil gøre det samme. Ved hjælp af videoen vil dine elever forsøge at lære deres partneres dans og lave en video herom. Alle videoerne, forberedelserne og informations-materialet kan føjes til en Thinglink: https://www.thinglink.com/

Idé fra eTwinning-projektet: “A world of “famous” difference” https://TwinSpace.

etwinning.net/23626/home

Deltagende lande: Kroatien, Grækenland, Polen, Tyrkiet

17. At lære om dine partneres musik og folklore

Aldersgruppe: 8 – 15 år

Hver partnerklasse vælger en traditionel sang. En ThingLink (https://www.thinglink.com/) kan bruges til at vedhæfte alle slags videoer på et interaktivt kort over Europa.

Eleverne arbejder i grupper, og de tildeles hver en del af partnernes sange og forbereder koreografi. Eleverne lytter til musikken flere gange, øver deres koreografi og optager en video af sig selv, der viser dansen. Alle videoer deles i et nyt Thinglink interaktivt kort over Europa.

Idé fra eTwinning-projektet: “DetecTwinning” https://twinspace.etwinning.net/44486 Lande: Frankrig, Spanien, Tyrkiet

18. Traditionelle fortællinger med en anderledes slutning

Aldersgruppe: 6 – 15 år

Eleverne vælger en traditionel fortælling eller historie fra hver partnerklasse og skriver første del af historien. Derefter skriver hvert land sit eget kapitel til hver fortælling eller historie, og dermed skabes nye fortællinger i processen.

Eleverne kan illustrere fortællingerne eller bede deres yngre kammerater fra skolen hjælpe med det, efter de har fortalt historierne for dem.

Derefter kan forskellige aktiviteter udføres, såsom at:

• vise fortællingerne som drama

• bruge dukker til at spille fortællingerne

• lave optagelser af fortællingerne hvor elever, lærere og forældre kan være involveret.

Idé fra eTwinning-projektet: “Children in a Europe of 2020” https://TwinSpace.

etwinning.net/11852/Home

Lande: Cypern, Danmark, Finland, Ungarn, Holland, Spanien

52 At lære af fortiden, for at designe fremtiden:

Europas kulturarv gennem eTwinning

19. At lære om og dele vores kulturarv sammen med vores rejsende maskot

Aldersgruppe: 5 - 12 år

Elever og lærere bestemmer sig for en maskot, der skal repræsentere projektet, f.eks. en bamse, og planlægger ruten, som den skal rejse gennem Europa. Bamsen bliver på hver partnerskole i en uge og tilbringer tid sammen med eleverne. Eleverne skal være vært for den, få den til at føle sig hjemme, dele oplysninger om deres område og traditioner med den og sende den til næste partnerklasse sammen med en lille gave.

Eleverne skal præsentere alle de aktiviteter, de gennemfører sammen med bamsen for deres partnere. Til sidst vil en fælles e-bog præsentere bamsens eventyr rundt om i Europa.

Idé fra eTwinning-projektet: “Life through the Lens” https://TwinSpace.etwinning.

net/20868/pages/pages/218013

Lande: Kroatien, Cypern, Danmark, Frankrig, Litauen, Malta, Polen, Portugal, Spanien, Tyrkiet, Storbritannien

20. Kunstgallerier der bruger Augmented Reality (AR)

Aldersgruppe: 12 - 18 år

Eleverne undersøger værker af lokale kunstnere eller kunstnere fra en bestemt æra og udvælger et antal malerier, som de vil samarbejde om at skrive om. Blot en lille beskrivelse af maleriet og nogle oplysninger om kunstneren. De laver Vokis for at dele

Eleverne undersøger værker af lokale kunstnere eller kunstnere fra en bestemt æra og udvælger et antal malerier, som de vil samarbejde om at skrive om. Blot en lille beskrivelse af maleriet og nogle oplysninger om kunstneren. De laver Vokis for at dele

Documents relatifs