• Aucun résultat trouvé

aktiviteter relateret til UNESCO Associated Schools Network via eTwinning?

Ja, vi er i kontakt med en skole fra Slovenien og en fra Tjekkiet og er begyndt at forberede et eTwinning-projekt for næste skoleår om kulturarv.

Tror du, at I som eTwinning-skole kan involvere flere lærere fra din skole i disse aktiviteter?

Ja, næste år vil alle lærere blive involveret, fordi vi vil køre et Erasmus+-projekt, som også bliver registreret på eTwinning. Jeg mener, at vi som eTwinning-skole har et stort ansvar, og at vi bør fremme innovativ undervisning og læring. Bortset fra alt det arbejde vi skal gøre, og de kolleger vi vil involvere, bør ministerierne og uddannelsesdirektoraterne støtte vores mission.

eTwinning-skoler vil helt sikkert spille deres rolle som ambassadørskoler, der kan bibringe innovation til undervisningsmetoderne, dyrke samarbejdsånden og inspirere flere lærere til at arbejde i den retning. Kulturarv er blot et af de mange emner, som lærere, via en tilgang med hele skolen som baggrund, kan samarbejde med deres elever om for at hjælpe dem med at bygge deres fremtid gennem kendskab til deres fortid.

Melita Jakelj

Konklusioner

Santi Scimeca,eTwinning Projektleder, Den Centrale Support Service

eTwinning fejrer det europæiske år for kulturarv med mange initiativer: workshops, konferencer, seminarer, online aktiviteter, materialer og selvfølgelig denne bog. For bedre at forstå hvor populær kulturarv er blandt eTwinnere, er følgende eksempel ret illustrativ. I begyndelsen af 2018 opfordrede EU-Kommissionen eTwinning til at vælge tre projekter, der skulle tildeles en særlig anerkendelse på det afsluttende møde i Det Europæiske År for Kulturarv. Dette er blevet til “eTwin-ning-prisen for Kulturarv”. En kommunikationskampagne blev straks igangsat, som opfordrede lærere til at deltage i konkur-rencen om prisen via deres ansøgning om det Nationale Kvalitetsmærke. Efter blot et par måneder og i god tid inden deadline, er mere end 600 projekter allerede indsendt til denne specielle pris (en tredjedel af alle ansøgninger om Kvalitetsmærker). Dette viser os to ting: For det første at lærere er meget interesserede i emnet kulturarv, når de deltager i samarbejdsaktiviteter med kolleger fra hele Europa, og at lærere stadig ønsker at gå på opdagelse i begrebet kulturarv og dets betydning for lokalsamfund og børn.

Læseren af denne bog kender på dette tidspunkt helt sikkert rigdommen i Europas kulturarv. Den omgiver os og er mere tydelig, end vi sandsynligvis havde troet. Men ikke alt, hvad der er gammelt, er kulturarv. Kun resultater af menneskelig aktivitet, der er bevidst beskyttet, bevaret eller genoplivet, i stedet for at blive overladt til naturligt forfald, glemsel eller ødelæggelse, kan betragtes som kulturarv. Vi ved alle (som en del af vores kulturarv kan man sige), at den eneste måde at lære om, hvem vi virkelig er, og hvor vi vil hen, er at lære om, hvor vi kommer fra. Vores kultur er et dynamisk sæt normer, der løbende ændres: nogle gange tager det århundreder, nogle gange en halv generation.

Og i disse tiders flydende samfund, som Bauman ville sige det, må vi forankre vore værdier i det, der virkelig er anerkendt og bevist, og udfordre hvad der tilbydes os som nemme løsninger på komplekse spørgsmål. Vores kulturarv er ikke kun monumenter og opskrifter, det er den måde vi tænker og fortolker virkeligheden på. Heldigvis har filosoffer og lærde, almindelige mennesker og visionære påvirket vores kultur i århundreder og kan give os en hånd. Vores historie og kulturarv bør ikke ses som en byrde, men som et svar på vores tvivl: Et pålideligt kompas i disse undertiden uforståelige og desorien-terende tider.

Santi Scimeca

66 At lære af fortiden, for at designe fremtiden:

Europas kulturarv gennem eTwinning

Årets eTwinning-bog er en gave til alle de eTwinnere, der altid har ønsket at deltage i et projekt, der beskæftiger sig med kulturarv, men aldrig gjorde alvor af det, fordi de ikke vidste, hvor de skulle starte. Og det er en gave til lærere, der altid betragtede kulturarv som en vej til at introducere historien i deres klasse på en engagerende og legende måde uden helt at indse, at det faktisk kan være meget mere: det kan være en måde at læse vores nutid på og klæde os på til fremtiden.

Referencer

• Alsayyad, Nezar (ed.), Consuming Tradition, Manifacturing Heritage. Global Norms and Urban Forms in the Age of Tourism. New York: Routledge, 2001.

• Bendix, R.F., Eggert, A., Peselmann., A. (eds.), Heritage Regimes and the State.

Göttingen: Universitätsverlag Göttingen, 2012.

• Europarådet, Faro, 2005. https://www.coe.int

• EU-kommissionen, På vej mod en integreret tilgang til kulturarv i Europa, 2014 http://ec.europa.eu/assets/eac/Kultur/library/publications/2014-heritage-communica-tion_en.pdf

• Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse (EU) 2017/864 af 17. maj 2017 om Det Europæiske År for Kulturarv (2018). https://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/

PDF/?uri=CELEX:32017D0864&from=DA

• Jakoba Sraml Gonzalez, Trends in practical cultural heritage learning in Europe 2012, Forskningsrapport, The Nordic Centre of Heritage Learning 2012

• Lazzaretti, Luciana, The resurge of the “societal function of cultural heritage”. An intro-duction. City, Culture and Society, 3:4 (2012): 229–233.

• Sonkoly, G., Vahtikari, T., Innovation in Cultural Heritage Research. For an integrated European Research Policy. Brussels: European Commission, 2018.

• Special Eurobarometer Report, Cultural Heritage, 2017. http://ec.europa.eu/comm-frontoffice/publicopinion/index.cfm/WhatsNew/index

• Hjemmeside for Det Europæiske Kulturarvsår http://europa.eu/cultural-heritage/euro-pean-year-cultural-heritage_da

68 At lære af fortiden, for at designe fremtiden:

Europas kulturarv gennem eTwinning

Udgiver

eTwinnings Centrale Support Service www.etwinning.net

Europæisk Skolenet (EUN Partnership AISBL)

Rue De Trèves 61, 1040 Bruxelles, Belgien www.europeanschoolnet.org

Redaktører

Irene Pateraki, Santi Scimeca Design koordination Claire Morvan Sprog koordination Danosh Nasrollahi Original Design

Pitch Black Graphic Design The Hague / Berlin DTP (desktop publishing) og Tryk

HOFI Studio Oplag 1000

ISBN9789492913548

Udgivet september 2018. Synspunkterne i denne publikation er forfatternes alene og ikke nødvendigvis i overensstemmelse med holdninger hos Europæisk Skolenet eller eTwinnings Central Support Service. Denne bog er offentliggjort i henhold til vilkårene i tillæg til Creative Commons-licensen - Non Commercial-Share Alike 3.0 (CC BY-NC-SA 3.0) (http://creativecommons.org/licenses/

by-nc-sa/3.0 /) Denne publikation blev oprettet med økonomisk støtte fra Den Europæiske Unions Erasmus+-program. Denne publikation afspejler alene forfatternes synspunkter, og EU-Kommissionen kan ikke holdes ansvarlig for anden brug, der kan gøres af de oplysninger, der er indeholdt deri

http://europa.eu/cultural-heritage

70 At lære af fortiden, for at designe fremtiden:

Europas kulturarv gennem eTwinning

www.etwinning.net

Medfinansieret af Den Europæiske Unions program Erasmus+

Documents relatifs