• Aucun résultat trouvé

Dr Constanze Itzel, Museumsdirektør, Huset for Europæiske Historie

4.1.1. Et hus for Europæisk Historie

Indtil for nylig havde Europa titusinder af museer men kun få om sig selv. I maj 2017 åbnede Huset for Europæisk Historie sine døre i Bruxelles – et forsøg på at forstå Europas kompleksitet på et historisk museum. Museet blev påbegyndt af EU-parlamentet og konceptet udviklet af et unikt internationalt team af historikere og museumsfolk.3

Huset viser en permanent udstilling om europæisk historie fra det 19. og 20. århundrede. Den europæiske integrationshi-storie er indlejret i fortællingen. Udstillingens elementer er indsamlet blandt mere end 300 udlånere fra 37 lande.

Europæisk historie udgør et enormt felt, der kunne fylde det tilgængelige rum flere gange. I modsætning til manges forventninger er Huset ikke vært for afsnit om forskellige nationale historier, men foreslår i stedet et europæisk perspektiv. Historiske fænomener præsenteres som a) oprindeligt fra Europa, b) at have spredt sig over hele Europa c) værende relevante indtil nutiden.

Huset for Europæisk Historie er et forum for læring, refleksion og debat, der er åben for publikum fra alle generationer og med alle baggrunde. Dets primære mål er at fremme forståelsen for europæisk historie i al sin kompleksitet, at tilskynde til udveksling af idéer og at udfordre antagelser.

3. For en detaljeret beskrivelse af denne proces og principperne beskrevet i denne artikel, se Perikles Christodoulou, Andrea Mork (eds.): Oprettelse af et Hus for Europæisk Historie, Bruxelles 2018.

Dr Constanze Itzel

4.1.2.Et rum til genfortolkning af kulturarv

Som museum er Huset for Europæisk Historie en institution, der sigter mod at bevare arv4. Men det sætter også spørgsmålstegn ved, hvad denne arv er, og hvordan den har udviklet sig, både gennem sine permanente og første skiftende udstillinger. Selv om begrebet arv allerede er vanskeligt at definere,5 er dette endnu mere sandt, når man spørger, hvad europæisk arv egentlig er.

Den permanente udstilling undersøger dette spørgsmål.6 En film fremhæver historiske fænomener, der har formet det europæiske kontinent, såsom migration, græsk og romersk oldtid, den stærke rolle som kristendommen har spillet, de skiftende grænser og mange flere. En montre med stærkt symbolske objekter viser fænomener, som har været formative for kontinentet. Disse er: græsk filosofi, Demokrati, Retssamfund, Kristendom, Huset for Europæisk Historie, Park Leopold, © Nicolas Withof, Huset for Europæisk Historie, 2018

4. The ICOM Code of Ethics for Museums, 2017, s. 8, understreger museernes pligt til at erhverve og bevare deres samlinger som bidrag til beskyttelse af den naturlige, kulturelle og videnskabelige arv.

5. Laurajane Smiths definition er, for eksempel, at arv er "en kulturel proces eller præstation, der beskæftiger sig med produktion og forhandling af kulturel identitet, individuel og kollektiv hukommelse og sociale og kulturelle værdier", se Laurajane Smith, kulturarv.Critical Concepts in Media and Cultural Studies, London 2007, p. 2.

6. Definitionen af arv der benyttes her er bred og inkluderer politisk og intellektuel arv.

56 At lære af fortiden, for at designe fremtiden:

Europas kulturarv gennem eTwinning

Permanent Udstilling, fremvisning om det 19. århundrede Europa. © European Union, 2018

Interactive Tracking My Europe, Temporary exhibition Interactions;

© European Union, 2018

Humanisme, Kolonial ekspansion, Slavehandel, Statslig terror, Oplysningstid, Revolutioner, Kapitalisme, Marxisme, kommunisme og socialisme; Nationstaten og Shoah7. Ved at sammenstille disse objekter bliver den besøgende spurgt om: Kan disse udviklingsretninger betragtes som en særlig europæisk arv? Kan alle europæere identifi-cere sig med denne arv, selv om de blev påvirket af den på forskellige måder?

Den første midlertidige udstilling, “Interactions”, går ind i de måder, hvorpå arv formes8. Den udforsker kulturarv, materiel og immateriel, men også naturarv. Udstillingen fastslår, at Europas begrænsning til et relativt lille område omgivet af mange forskellige territorier, sprog, religioner og etniske grupper, har skabt mange muligheder for tværkulturel kontakt, konflikt og samarbejde.

Når oprindelsen af Europas rige kulturarv undersøges, bliver det klart, at det vi oplever som specifik for vor egen egen kultur eller vort eget land ofte er et produkt af interak-tioner gennem tid og rum Huset for Europæisk Histories første midlertidige udstilling undersøger disse mange intra- og ekstraeuropæiske oprindelser ved at fordybe sig i historien om madopskrifter og ingredienser, om planter, krydderier og dyr, samt idrætshi-storie og hiidrætshi-storien om idéer, om kunstarter, ord, eventyr og andre ting, der omgiver os i vores dagligdag. Alle disse idéer og produkter har en kompleks historie hvad angår deres indflydelse, og derved demonstrerer de arvens transnationale karakter9.

På tilsvarende vis er nutidens livsrejser filtret sammen. Det illustreres af det interaktive kort-lægningsværktøj - www.myinteractions.eu. Dets indhold er helt brugergenereret: svar på spørgsmål om, hvad der forbinder mennesker til steder i hele Europa, er forbundet med produktion af en kartografisk kortlægning af menneskers forbindelser og præferencer. De fremkomne mønstre der fremhæver, for eksempel mangel på linjer mod øst eller præference for italiensk mad, viser, at vores mentale indtryk af det europæiske rum i høj grad er udformet af historien. Resultaterne kan genereres, men også søges online og på stedet, hvorved der skabes en ressource til diskussion om nutidens kulturelle interaktioner10.

4.1.3.En læringsressource om Europa

I overensstemmelse med moderne museologi anser Huset for Europæisk Historie læring for at være kernen i dets aktiviteter og ikke et biprodukt11. Museet er et sted, der tilbyder uformel og frivillig læring, både kognitiv og affektiv, for forskellige målgrupper.

7. For reference henvises til Huset for Europæiske Historie, Permanent Exhibition Guidebook, Bruxelles 2017.

8. Se Christine Dupont, Constanze Itzel (Eds.): Interaktioner.Centuries of Commerce, Combat and Creation.

Udstillingskatalog. Luxembourg 2017.

9. Se også Gerard Delanty, Den Europæiske Kulturarv.A Critical Re-Interpretation, London, New York 2018, p. 29ff.

10. www.myinteractions.eu

11. Udtrykket "Learning" er foretrukket frem for "Uddannelse", da det indikerer en aktiv rolle for eleven/den studerende.

58 At lære af fortiden, for at designe fremtiden:

Europas kulturarv gennem eTwinning

Flere lag i den permanente udstilling giver mulighed for at gå i dybden på forskellige niveauer afhængig af de besøgendes forudgående niveau af viden og tid til rådighed for besøget. Den flersprogede tablet giver yderligere grundige oplysninger (lyd, film) på 24 sprog. En praktisk familierute formet som en tidsrejse supplerer den permanente udstilling. Forskellige opgaveark tager højde for elever på ungdomsuddannelserne.

Den første midlertidige udstilling er lavet til andre læringsstile og tager højde for de besøgendes forskellige grader af motivation. Den opmuntrer til at lære gennem leg og multi-sensorisk opdagelse og gennem interaktion med udstillingen og andre besøgende.

I stedet for at undervise bestemt indhold på en bekræftende måde, anvender Huset for Europæiske Historie en kritisk tilgang. Dette kan eksemplificeres på tre punkter: brugen af spørgsmål, fokus på begreber som fortolkning og hukommelse.

Denne spørgende tilgang er dybt lejret i udstillingskonceptet og vender tilbage gennem hele fortællingen: besøgende bliver bedt om deres mening, forskellige synspunkter sidestilles og genstande giver mulighed for mangeartede fortolkninger.

Begrebet fortolkning er til stede, for eksempel når udstillingen viser, hvordan myten om Europa bliver brugt til at repræsentere synspunkter om Europa gennem århundrederne, eller når den præsenterer, hvordan Europas kartografiske billede ændrer sig gennem tid og med beskuerens geografiske perspektiv. Fortolkning er også temaet i et 25 m højt kunstværk ophængt over trappen, en hvirvel af citater der kommenterer historien.

Kompleksiteten øges yderligere i udstillingens fortælling om fælles historiske processer gennem begrebet hukommelse, som bruges til at stille spørgsmålstegn ved, hvad vi valgte at huske, individuelt eller kollektivt, og hvad vi foretrækker at glemme.

Udstillingerne suppleres af undervisnings- og eventprogrammer. Endelig giver online læringsressourcer på 24 sprog mulighed for at benytte tværnationalt indhold i klasser rundt om i Europa. Deres temaer (migration, konflikt, menneskerettigheder, identitet, informationsteknologi) er udvalgt så de passer ind i indholdet af forskellige læseplaner rundt om på Europas skoler12. Med dette online tilbud sigter Huset for Europæisk Historie mod at nå ud til elever og studerende i hele Europa, og dermed tilføje en europæisk dimension til undervisning og øge nysgerrighed om fælles historier.

12. Ressourcerne kan downloades her: https://historia-europa.ep.eu/en/educators-teachers/classroom-activities.

4.2 eTwinning- og UNESCO-skoler:

Documents relatifs