• Aucun résultat trouvé

El discurs argumentatiu en la presentació del grup 3

Els moviments argumentatius en la presentació del grup 2

9.3.2 El discurs argumentatiu en la presentació del grup 3

Les seqüències discursives en la descripció, defensa i millora en el disseny del sistema de reg

A continuació presentem les seqüències argumentatives que es construeixen en el disseny d’un sistema de reg en cadascun dels processos discursius presentats. En les seqüències es mostra l’estructura argumentativa i la funció argumentativa dels torns de paraula en el discurs (moviments argumentatius). D’altra banda, s’indica la dimensió agroecològica a la que pertany cada element argumentatiu, i si es tracta d’una intervenció dintre del torn de paraula o fora del torn de paraula. La figura X mostra la llegenda de les seqüències argumentatives.

Dimensió tecnològica

Dimensió científica

Dimensió social

Dintre de torn de paraula Fora de torn de paraula

moviment argumentatiu A’ alumne no itentificat

A* més d’un alumne

Figura 33. Llegenda de les seqüencies argumentatives.

Procés discursiu 1: Descriure les característiques de l’hort

El grup 3 també comença l’exposició descrivint les característiques de l’hort que han tingut en compte per dissenyar el sistema de reg. Es tracta de condicionants de la dimensió ecològica de l’hort com l’estructura de l’hort, l’origen de l’aigua de subministrament, el clima i les necessitats d’aigua dels cultius. Els presenta A17 de forma molt sintètica i A1 intervé per matisar el nom de la comarca on estan situats. La Figura 34 mostra els elements argumentatius del procés discursiu 1.

Figura 34. seqüència argumentativa: PD 1-presentació grup 3.

Procés discursiu 2: Descriure la proposta de sistema de reg

A5 i A1 descriuen la proposta sense el suport de la pissarra digital. És per això que descriuen amb detall verbalment la situació a l'espai dels elements tecnològics que proposen i utilitzen molts gestos icònics. En un moment de l’exposició, A5 també assenyala el dibuix del mural que han fet, però és massa petit per ser vist pel públic. A5 proposa la instal·lació d’un dipòsit de recollida d’aigües pluvials com a font d’aigua, tubs exodants com a emissors de reg, un detector de pluja que pari el sistema de reg quan plou i reguladors d’aigua a cada parcel·la. D’aquestes conclusions, en justifica les dues últimes. A1 continua la descripció de la proposta amb les solucions tecnològiques per a regar els arbres fruiters de l’hort. Proposa un sistema gota justificant que aquests necessiten més aigua que la resta de cultius. També proposa controlar la quantitat d’aigua que arriba als arbres a la sortida del dipòsit i no amb aixetes reguladores com a les parcel·les. La Figura 35 mostra els elements argumentatius del procés discursiu 2.

Figura 35. seqüència argumentativa: PD 2-presentació grup 3.

Procés discursiu 3: Descriure la proposta de sistema de reg amb el suport del dibuix

En aquest procés discursiu, A11 torna a descriure la proposta de sistema de reg del grup 3 amb el suport del dibuix a la pissarra digital. A11 fa la descripció utilitzant els llenguatges verbal i visual simultàniament. Aquesta descripció aclareix alguns elements que no havien quedat clars en la descripció anterior, com la proposta de posar dos dipòsits de recollida d’aigües pluvials en dos llocs diferents de l’hort, i la xarxa de distribució dels tubs exodants i gota. A1 i A5 també intervenen per fer aclariments a la descripció de A11. A21 tanca l’exposició de la proposta resumint els arguments que donen suport a la proposta del seu grup: l’estalvi i la regulació de l’aigua.

La Figura 36 mostra els elements argumentatius del procés discursiu 3.

Figura 36. seqüència argumentativa: PD 3-presentació grup 3.

Procés discursiu 4: Formular les primeres refutacions

El torn de preguntes comença amb una demanda de més informació sobre la proposta per part de A9, que representa alhora una refutació atenuada. A9 els demana com funcionarà el sistema de reg en el cas que no plogui i s’acabi l’aigua acumulada als dipòsits (els dos grups anteriors han proposat fonts d’aigua alternatives).

En un primer moment, alguns dels components del grup 3 no entenen la pregunta i tornen a descriure el funcionament del detector d’aigua de pluja. A2 intervé per aclarir la pregunta de A9. A5 respon dient que la proposta és fer servir la mànega amb l’aigua de subministrament. A2 refuta la proposta dient que el punt d’aigua no funciona i A11 defensa la proposta del seu grup afirmant que ja la farem funcionar. La Figura 37 mostra els elements argumentatius del procés discursiu 4.

Figura 37. seqüència argumentativa: PD 4-presentació grup 3.

A9 continua intervenint en el torn de preguntes amb una refutació parcial a la proposta d'instal·lar dipòsits de recollida d’aigües pluvials. Proposa canviar la seva ubicació per aprofitar més el pendent de l’hort. A1 defensa la proposta del grup 3 dient que el dibuix és aproximat i que ja ho concretaran. La Figura 38 mostra els elements argumentatius del procés discursiu 4.

Figura 38. seqüència argumentativa: PD 4-presentació grup 3.

Procés discursiu 5: Refutar a la pissarra digital

En aquest procés discursiu, A8 refuta parcialment la distribució a l'espai del reguladors descrita per A11. A8 proposa una nova distribució, i A1 i A5 la refuten tot defensant la seva proposta inicial. A8 surt a la pissarra digital per descriure i justificar millor la seva proposta amb el dibuix. A11 li refuta la proposta afirmant que és el mateix que ha proposat el seu grup. La Figura 39 mostra els elements argumentatius del procés discursiu 5.

Figura 39. seqüència argumentativa: PD 5-presentació grup 3.

Procés discursiu 6: Aclarir les diferències de les propostes dels diferents grups

A4 i A1 protagonitzen el procés discursiu 6. El primer pregunta per l’origen de l’aigua del dipòsit de la part de baix de l’hort. A1 (G3) respon que s’omplirà amb aigua de la pluja i la mànega. A4 afina la pregunta i li demana si l’aigua de la pluja no es recollirà a través de la canonada que ve de la teulada de l’edifici (com han proposat G1 i G2). A1 aclareix que la seva proposta és que el dipòsit s’ompli directament obrint la tapa. Per tancar el procés discursiu, un alumne intervé fora de torn per fer una refutació a la proposta del grup 3 afirmant que entraran mosques al dipòsit. La Figura 40 mostra els elements argumentatius del procés discursiu 6.

Figura 40. Seqüència argumentativa: PD 6-presentació grup 3.

Procés discursiu 7 Assegurar la comprensió d’una de les propostes

La interacció produïda en aquest procés discursiu a partir de la pregunta de A12 és curta. Aquesta demana aclarir la funció del detector de pluja, de fet busca una confirmació ja que ella mateixa descriu el procés tecnològic associat. Els components del grup 3 responen confirmant la seva descripció i justificant que els ho va dir el pare d’algú d’ells. La Figura 41 mostra els elements argumentatius del procés discursiu 7.

Figura 41. Seqüencia argumentativa: PD7-presentació grup 3

Procés discursiu 8 Confrontacions contradictòries

En aquest procés discursiu A9 recupera la refutació final del procés discursiu 7, entraran mosques al dipòsit, i fa una proposta per evitar-ho: posar-hi una tela mosquitera. Malgrat que A9 introdueix la proposta dient que és per tots els grups que han proposat posar dipòsits, A11 (G3) refuta la proposta justificant que les mosques no poden passar pels forats dels tubs exodants (i que per tant no les mosques al dipòsit no suposen un problema).

En el mateix torn de paraula, A9 refuta la proposta del grup 3 d’omplir el dipòsit directament quan plou, justificant que quan s’omple el dipòsit ja es rega l’hort. A11 detecta que A9 no han entès la proposta, i torna a descriure i defensar la seva proposta justificant que quan plogui el sistema de reg es pararà per no regar doble.

La Figura 42 mostra els elements argumentatius del procés discursiu 8.

Figura 42. Seqüència argumentativa: PD 8-presentació grup 3.

Procés discursiu 9 Aprofundir en les refutacions anteriors

A3 torna a demanar aclariment i a refutar la distribució a l'hort dels reguladors proposada pel grup 3. A3 afirma que un dels reguladors proposats no és necessari i A11 (G3) defensa la seva proposta justificant que sinó no es podria regular l’aigua a aquella part. Seguidament, A6 continua qüestionant la distribució dels reguladors justificant que si es regula l’aigua que arriba a la primera parcel·la, es regula la circulació de l’aigua a tot l’hort.

A1 (G3) ho refuta però A5 (G3) dóna suport a l’aportació de A6. A11 (G3) torna a descriure la distribució i el funcionament dels reguladors amb el suport del dibuix i defensa la seva proposta. La Figura 43 mostra els elements argumentatius del procés discursiu 9.

Figura 42. Seqüència argumentativa: PD 9-presentació grup 3.

Procés discursiu 10 Formular preguntes per al debat posterior

El procés discursiu 10 està protagonitzat per la mestra. Aquesta planteja tres preguntes que no vol que siguin respostes per al grup 3, sinó que les planteja com a reflexions per al debat posterior. La primera d’elles és una demanada de predicció del nivell d’aigua dels dipòsits de recollida d’aigües pluvials. La segona, lligada a l’anterior, qüestiona la proposta d’omplir els dipòsits amb aigua de subministrament en cas que no plogui. Amb la tercera pregunta, la mestra pretén introduir un nou aspecte, ja que pregunta per la funció de la palla que hi ha les parcel·les en relació a l’aigua. La Figura 44 mostra els elements argumentatius del procés discursiu 10.

Figura 44. Seqüència argumentativa: PD 10-presentació grup 3.

L'estructura argumentativa a la presentació del grup 3

A la taula 27 es mostra la síntesi dels elements argumentatius i els elements multimodals identificats a les seqüències argumentatives de la presentació del grup 3. En termes globals, en aquesta presentació el número de conclusions i de justificacions és molt a dalt ja que es produeixen moltes intervencions en el torn de preguntes. Aquestes intervencions dels companys/es són preguntes però també refutacions a algunes de les solucions que ha proposat el grup. Els condicionants destaquen sobretot en el primer procés discurs, encara que també n'introdueixen alguns en la presentació de la proposta i en el torn de preguntes. La proporció de conclusions i de justificacions és molt semblant (32,1% i 29,9% respectivament). En la majoria dels processos discursius trobem un número una mica superior de conclusions que de justificacions, però en dos dels processos discursius hi ha més justificacions i en un altre està igualat. Si ho comparem amb les presentacions anteriors, veiem com una major participació en el torn de preguntes provoca que les conclusions es justifiquin més.

El llenguatge visual és present en dos dels processos discursius, el 3 i el 5, en el primer es descriu la proposta alhora que es dibuixa i en el segon A8 surt a la pissarra per aclarir la seva refutació amb l'ajuda del dibuix. Els gestos díctics tenen la funció de focalitzar elements del dibuix en la descripció de la proposta en el PD3, també ajuden a defensar la proposta als membres del grup 3 en el PD4 i el PD9, i també serveixen per ajudar a formular les refutacions a la proposta en els PD8 i PD9.

Taula 27. L'estructura argumentativa en la presentació del grup 3.

Procés discursiu Condicio nants Introduc cions Conclusi ons Justificac ions Pregunt es Total ll.verbal Llenguat ge visual Gestos díctics Gestos icònics Total ll. Visual+ gestual

PD1 6 0 0 0 0 6 0 0 0 0

A la figura 45 es pot observar que del total de 49 conclusions expressades durant la presentació del grup 3, 37 no estan justificades i 12 si que ho estan. Ens referim aquí a si estan justificades o no en el mateix torn de paraula en què es presenta la conclusió. Trobem també 23 justificacions sense conclusió explícita.

Figura 45. La justificació de les conclusions en la presentació del grup 3.

La dinàmica argumentativa a la presentació del grup 3

La síntesi dels moviments argumentatius és recollida a la figura 46. Els moviments argumentatius dominants en la presentació del grup 3 són refutar, aclarir i preguntar, ja que són els moviments argumentatius principals del llarg torn de preguntes format per 7 processos discursius i 128 torns de paraula (d'un total de 146). En el torn de preguntes també trobem algunes propostes del company/es per millorar la proposta de sistema de reg del grup 3 i alguns suports/acceptacions d'aquestes propostes per part dels components del grup que presenta. En els tres primers processos discursius, durant la descripció de la proposta del grup, dominen els moviments d'introduir condicionants (PD1), proposar i complementar.

C no justificades C justificades Justificacions sense C 0

10 20 30

40 37

12

23

La justificació de les conclusions en la presentació del grup 3

Figura 46. Els moviments argumentatius en la presentació del grup 3.