• Aucun résultat trouvé

Víz – tartsd hűvösen – maradj melegben

Dans le document Aktív állampolgárok nevelése (Page 44-49)

eTwinning pedagógus, iskola:

Diana Linford, Steeton Primary School (UK)

Partneriskolák (országok):

21 partneriskola (UK, TR, UA, GE, SL, GR)

A diákok kora:

10-12 év

TwinSpace:

https://twinspace.etwinning.net/1703/home

Rövid ismertető:

Ennek a projektnek a középpontjában az energiamegtakarítást elősegítő jó gyakorlatok álltak. A projekt kritikus gondolkodásra ösztönözte a diákokat, akik különböző módszereket és elképzeléseket hasonlítottak össze egy jobb, élhetőbb világ kialakítása érdekében. A  projekt során a  résztvevők olyan jó gyakorlatokat kerestek, amelyekkel energia takarítható meg otthon, vagy az iskolákban. Ezután népszerűsítették is ezeket az energiahatékonyságot szolgáló megoldásokat a diákok, a szülők, az iskolai vezetőség és a helyi közösség tagjai között. A projekttevékenységek részeként sor került logókészítő- és mottóíró versenyre, a klímaváltozásról és az iskolai energiahatékonyságról folytatott megbeszélésekre, és egy, a partneriskolákkal közösen tartott virtuális találkozóra. A projekt végső rendezvényét, melyre az iskola többi diákját, a szülőket és a helyi közösség képviselőit is meghívták, a Föld Napján rendezték meg. A versenyen a következő mottók nyertek:

A pénz pazarlása elég rossz, de a Föld elvesztése még ennél is rosszabb. Natasha K és Izza A, Steeton School (UK)

Ne folyasd, hadd áramoljon! Addington Primary School (UK)

A győztes logó, Erin J. műve, Burley Oaks Primary School, Anglia

ZÖLD NYOMOZÓ

eTwinning pedagógus, iskola:

Dagmara Konopkova, Col.legi Internacional SEK Catalunya, ES

Partneriskolák (országok):

6 partneriskola (ES, PL, GR, TR, SL)

A diákok kora:

5-11 év

Awards:

European and National Quality Labels

TwinSpace:

https://twinspace.etwinning.net/2831/home

Rövid ismertető:

A projekt során a diákok a természettudományok, az irodalom, a művészetek és az IKT-k segítségével nyertek betekintést környezetvédelmi kérdésekbe, és ismerték fel környezetünk megóvásának fontosságát. A projektpartnerek egy olyan hatékony és szórakoztató multidiszciplináris nézőpontot alkalmazva foglalkoztak a  környezetvédelmi kérdésekkel, amely elősegítette a  csapatmunkát, a  projektpartnerekkel folytatott nyitott kommunikációt és a kritikus gondolkodást is. Miután iskolai közösségükben kutatásokat végeztek különböző környezetvédelmi kérdésekkel kapcsolatban, a diákok együtt színdarabokat írtak, videókat és prezentációkat készítettek, valamint egy közös mesét is létrehoztak, melynek főszereplője egy általuk kitalált karakter, „Zöld felügyelő” volt. A meseírás a következőképp zajlott: A török diákok dolgozták ki a szereplőket és a helyszíneket; a spanyol diákok írták meg a mese elejét; a lengyel diákok fejtették ki a történetet, majd ezt továbbadták a szlovén diákoknak, akik megírták a mese befejezését.

„Az eTwinning elősegíti a projektpartnerek közötti nyi-tott kommunikációt és a kritikus gondolkodást.”

Dagmara Konopkova, Col.legi Internacional SEK Catalunya, ES

A spanyol diákok feltöltötték az internetre az általuk készített videót – Dagmara Konopkova, Col.legi Internacional SEK Catalunya, ES

A lengyelországi Szkoła Podstawowa iskola diákjai a mese folytatásán gondolkoznak

A spanyol diákok meglátogatták a helyi rádióadót, ahol projektjükről meséltek

2.3 A technológiák biztonságos és felelősségteljes használata

A digitális polgárság képessé teszi az embereket arra, hogy biztonságos és hatékony módon érvényesítsék a  digitális technológiák által nyújtott előnyöket. Évről évre nő világszerte azon iskolák száma, akik részt vesznek a  Biztonságosabb internet napja (Safer Internet Day11) alkalmából megrendezett eseményeken. Az idei ünnepség megrendezésére 2016.

február 9-én került sor, „Együtt a  biztonságos internetért – te mit teszel érte?” mottóval.

A Biztonságosabb internet napját világszerte több mint 120 országban ünnepelték meg, az európai rendezvényeken legalább 21 000 iskola, és több mint 19,5 millió ember vett részt.

Az ebben a  fejezetben összegyűjtött eTwinning projektek elnyerték az eSafety Label-t. Ez a  minősítés segít az iskoláknak felmérni, hogy mennyire tartanak lépést az e-biztonsági törekvésekkel. A  felmérés kitér az intézmények infrastruktúrájára, irányelveire és alkalmazott gyakorlataira, amelyek alapján az egyes intézmények egy személyre szabott akciótervet kapnak.

11 https://www.saferinternetday.org/web/sid/home

A 2016-os Biztonságosabb internet napjának részvételi adatai

A fejezet elején a „Better e-Safe than Sorry” (Biztos, ami e-biztos) című projektet ismertető mini-esettanulmányt olvashatják, amelyből kiderül, hogy az eTwinninges pedagógusok hogyan építettek egy sikeres együttműködési projektet az eSafety Label cím megszerzése köré. Ez után két rövid projektismertetőt olvashatnak, amelyekről a  megadott linkeket követve bővebben is tájékozódhatnak. Az első a Medienkoffer című projekt, amelynek keretében a résztvevők az internetes zaklatás problémájával foglalkoztak, a második pedig a „Net is the Key” (A net a kulcs) című projekt, mely a Biztonságosabb internet napjára épült.

12 https://www.betterinternetforkids.eu/web/portal/home

Mi az e-biztonság minősítés (eSafety Label)? www.esafetylabel.eu

• Egy ingyenes eszköz, amely elősegíti az IKT-k tantermi integrációját

• Egy egész Európára kiterjedő akkreditációs- és támogatói szolgálat

• Az e-biztonsággal kapcsolatos önbizalmat növelő erőforrások biztosítása az iskolák számára

Mi a Biztonságosabb internet napja? www.saferinternetday.org

• A Biztonságosabb internet napját (Safer Internet Day – SID) az

Európai Bizottság „Better Internet for Kids”

12

(Jobb internetet

a gyerekeknek) stratégiájának részeként rendezik meg minden

év februárjában, azzal a céllal, hogy világszerte előmozdítsák

az online technológiák és a mobiltelefonok biztonságosabb és

felelősségteljesebb használatát, különösen a gyerekek és a fiatalok

körében.

Az e-biztonsággal

Hogyan támogatta a projekt a digitális társadalomba tartozást?

Az eTwinning projektek általánosságban fejlesztik a diákok és a pedagógusok IKT kompetenciáit, de ez a  projekt olyan eszközöket adott a  résztvevők kezébe, amelyek segítségével jobban meg tudják érteni a  digitális világot, és könnyebben el tudnak igazodni benne. A  projekt középpontjában az IKT-k iskolai alkalmazására vonatkozó jó gyakorlatok alkalmazása, valamint a  diákok e-biztonsággal kapcsolatos ismereteinek bővítése állt. A  projekt célja az IKT-k alkalmazására vonatkozó jó gyakorlatok meghonosítása az iskolákban, az iskolák e-biztonsággal kapcsolatos tudatosságának növelése érdekében. A  résztvevők ehhez kidolgoztak egy biztonsági akciótervet, amely a projektpartnerek közös gondolkodásán, valamint tapasztalataik, elképzeléseik megosztásán alapult.

Hogyan támogatta a projekt azt, hogy a diákok különböző technológiákat hasz-nálva vegyenek részt aktívan a társadalmi életben?

A  diákok az IKT-kat többek között olyan fontos témák feltérképezéséhez, megértéséhez és bemutatásához használták, mint a közösségi hálózatok, az okostelefonok használata, a sexting (szexuális tartalmú üzenetek váltása) és a szexuális visszaélést előkészítő bizalomba férkőzés, a videojátékok, az internetes zaklatás, valamint a plágium témája. A projekt során a résztvevők az IKT-k iskolai alkalmazására vonatkozó jó gyakorlatokat dolgoztak ki, és alkalmaztak, amelynek eredményeként elkészült „A  helyes használat irányelvei” című dokumentum. A  végrehajtott tevékenységek emellett felhívták a diákok figyelmét az e-biztonság fontosságára, fejlesztették a diákok angolnyelv-tudását, valamint támogatták őket a partnerekkel folytatott közös munkában/

kutatómunkában. Az iskolák pedagógusai és diákjai, valamint a diákok szülei a projekt lezárulta után is élvezhetik a projekt során kidolgozott e-biztonsági akcióterv kedvező hatásait.

Hogyan érte el a projekt a fenti célt biztonságos és hatékony módon?

A projekt résztvevői különböző, az e-biztonságot elősegítő gyakorlati lépések végrehajtására törekedtek, például azzal, hogy a diákok a TwinSpace felületen végezték projektmunkájukat, illetve közösen kidolgozták az e-biztonsági akciótervet (eSafety Label). A projekt során elvégzett munka eredményeként a részt vevő iskolák egy hatékony e-biztonsági akciótervhez jutottak, amely az egész iskolai közösség javára válik (l. az alábbi táblázatot).

„Az eTwinning program ajtót nyit a  pedagógusoknak az innovatív, digitális eszközökkel támogatott tanítási és tanulási módszerek világába. Azzal, hogy a programnak köszönhetően ők is fejleszthetik kompetenciáikat, sokkal tapasztaltabb digitális polgárokká válnak, amit a tanter-mükbe is magukkal visznek a diákokhoz. A módszerek megosztásának, a  képzéseknek és az eTwinning pro-jekteknek az eredményeképpen az eTwinningben részt vevő pedagógusok – és rajtuk keresztül a  diákok is – a digitális polgársághoz kapcsolódó olyan készségeket sajátítanak el, amelyeket aztán egész életükre magukkal visznek.” Elizabeth Sauser-Monnig, Franciaországi NSS

„Az eTwinning projektek kutatásai és eredményei kiter-jeszthetők, hogy az egész iskolai közösség javát szolgál-ják.” Miguel Garcia, IES San José, ES

Dans le document Aktív állampolgárok nevelése (Page 44-49)

Documents relatifs