• Aucun résultat trouvé

A net a kulcs

Dans le document Aktív állampolgárok nevelése (Page 52-60)

eTwinning pedagógus, iskola:

Buğra İnal, Halit Ziya Usaklıgil Ortaokulu, TR; and, Annalisa Terruzzi, Scuola primaria E.CANZIANI, IT

Partneriskolák:

9 partneriskola (IT, TR, RO, BG, UK, PL)

A diákok kora:

6-14 év

TwinSpace:

https://TwinSpace.etwinning.net/2578/pages/page/22824

Rövid ismertető:

A projekt fő célja az volt, hogy a diákok megértsék, hogyan segíthet nekik a technológia az online együttműködésekben és gondolataik megosztásában, illetve hogyan használhatják helyesen és biztonságosan az internetet, és hogyan őrizhetik meg jó hírnevüket a világhálón. Röviden, az volt a cél, hogy megtanulják, mit jelent „digitális polgárnak” lenni.

A pedagógusok és a szülők segítettek az új és hatékony digitális készségek elsajátításában.

A  projektpartnerek több rendezvényt és kampányt szerveztek az internet hatékony felhasználásának népszerűsítése érdekében (pl. Biztonságosabb internet napja vagy hete).

A projektnek köszönhetően a diákok fejlesztették kommunikációs készségeiket, kreativitásukat és vezetői készségeiket, és megtapasztalták, hogyan válhatnak digitális polgárokká.

A tevékenységek visszatérő témája volt, hogy hogyan viselkedjünk másokkal az interneten, és mi mindenre kell figyelni, amikor a  közösségi hálózatokat használjuk vagy egyéb személyes jellegű információkat osztunk meg.

Összegzés

Conclusions

Könyvünk elején, amikor röviden áttekintettük, mit is jelent az, hogy valaki digitális polgár, a digitális tevékenységekben részt vevő emberek világát olyan világként írtuk le, ame-lyekben nincsenek határok, és ahol ennek a korlátlan szabadságnak az érzése maga is kihívást jelenthet az odalátogatók számára. Egyesek szerint ahhoz, hogy a digitális világ

„lakosai” valódi „polgáraivá” váljanak ennek a világnak, a következők szükségesek:

• Érezniük kell, hogy oda tartoznak.

• Érezniük kell, hogy aktív szerepet vállalnak környezetük életében.

• Biztonságban kell érezniük magukat, de felelősségtudatot is érezniük kell.

• Önbizalommal kell rendelkezniük, és tisztában kell lenniük saját képességeikkel.

Az aktív digitális polgárokat résztvevő, tevékeny személyekként jellemezhetjük, akik a digitális világban rejlő lehetőségeket arra használják fel, hogy a valódi világukban fel-merülő kihívásokra provokatív, reflektív és kreatív válaszokat adjanak. Az aktívan fellépő, produktív digitális polgárok nemcsak a digitális világra gyakorolnak hatást, hanem a min-ket körülvevő fizikai világra is. A társadalmi életünmin-ket is befolyásolhatja, és befolyásolja is mindaz, ami a digitális világban történik. A digitális polgárok azonban nem csak úgy a semmiből bukkannak elő, éppen, ahogy a különböző országok állampolgárai sem válnak spontán módon aktív állampolgárokká. A polgároknak mindkét esetben egy szocializáci-ós és fejlődési folyamaton kell keresztülmenniük.

A könyvünkben bemutatott projektek világos példákat mutatnak arra, hogy az eTwinning programban való részvételnek köszönhetően a résztvevők – akár pedagógusok, akár diá-kok – fokozatosan felismerik, hogy kik is ők, és milyen helyet foglalnak el ebben a digitális világban. Kétség sem férhet hozzá, hogy ezek a fiatalok a digitális világ részeseinek érzik magukat.

A projektismertetőket olvasva az is nyilvánvalóan látható, hogy ezek a fiatalok tényleg aktívan foglalkoznak a projektek keretében felvetett témákkal – olyan kérdésekkel, mint a befogadás, a migráció, a környezetvédelem vagy a politikai szerepvállalás. A fizikai és a digitális világban egyaránt találhatunk olyan embereket, akik semleges hozzáállással csak megfigyelik környezetüket, és olyanokat is, akik arra törekszenek, hogy változtassanak

„Digitális polgárság – határok kiterjesztése: akkor becsüljük meg a leginkább saját hazánkat, ha megismerünk más országokat.”

Violeta Čiuplytė, Litvániai NSS

3. Összegzés

azon. Vannak, akik aktív szerepet vállalnak világukban, és vannak, akik nem. A bemutatott projektek bizonyítják, hogy ez az aktív szerepvállalás fejleszthető az eTwinning tevékeny-ségeken keresztül, mégpedig úgy, hogy gondolatébresztő utakon vezetjük el a fiatalokat olyan helyzetekhez, amelyek lehet, hogy olykor kihívást jelentenek a számukra, de min-denképpen segítenek nekik megtapasztalni, hogy milyen az, amikor aktívan fellépnek valami érdekében, és megpróbálnak változtatni az őket körülvevő világon.

Kiderült az is, hogy a fiatalok megtanulhatnak, és meg is tanulnak felelősségteljesen vi-selkedni ebben a digitális világban, nemcsak saját cselekedeteikben, de abban is, ahogy másokat megvédenek. Fokozatosan megértik, hogy a digitális környezetben hogyan ma-nipulálhatók a különböző üzenetek, megértik, hogy megtévesztően is lehet információkat közvetíteni, és hogy saját identitásukat és mások identitását olyan módon is meg lehet jeleníteni, ahogyan azt nem szeretnék.

Wittgenstein, a neves filozófus egyszer azt mondta: „Nyelvem határai a világom határait jelentik.” A 21. századi világban a digitális műveltség, a „digitális nyelv” ismerete nem elhanyagolható. Ennek a műveltségnek a birtoklása önbizalommal és a saját erejébe ve-tett hittel ruházza fel az embereket. Ezt fogalmaztuk meg a digitális polgárság negyedik építőelemének – „digitális készségekkel rendelkezem” – meghatározásakor. A fentiekhez hasonlóan a bemutatott projektekről azt is elmondhatjuk, hogy fejlesztették a fiatalok 21. századi műveltségét. Nemcsak megtanultak magas szinten használni egy sor digitális eszközt, de azt is megértették, hogy hogyan jöttek létre, és hogyan működnek ezek az eszközök. Tudatosult bennük, hogy ők is létrehozhatnak később olyan eszközöket, ame-lyek segítségükre lehetnek a digitális világban élő embereknek, hogy jobban megértsék egymást, hatékonyabban tudjanak kommunikálni vagy kreatívabbak legyenek. Ahogy már korábban is említettem, napjainkban már nem húzhatunk éles határvonalat a digitális világ és a fizikai világ között, mivel ezek minden szinten egymásba fonódnak, és minden, ami az egyik világban történik, erőteljesen kihat a másik világ történéseire.

A könyvünk létrehozásában közreműködő pedagógusok bőséges bizonyítékát nyújtot-ták, hogy az eTwinning program keretében végzett munkájuk választ ad arra a kérdésre, hogy mit jelent aktív polgárnak lenni, akár a digitális, akár a fizikai világban, és tevékenyen hozzájárul a korábban említett szocializációs és fejlődési folyamathoz. Melyik a valóságos világ? Az én válaszom erre az, hogy mindkettő, hiszen a digitális világ nem válaszható szét a fizikai világtól, és ha meg is próbálnánk szétválasztani, akkor is csak ennek hamis illúzióját kapnánk.

Végül, ne feledjük, hogy ez a könyv csak a jéghegy csúcsát mutatja be, amely alatt még több ezer pedagógus és diák végzi munkáját az eTwinning programban!

Anne Gilleran, pedagógiai vezető

eTwinning Central Support Service, European Schoolnet

Jegyzetek:

Dans le document Aktív állampolgárok nevelése (Page 52-60)

Documents relatifs