• Aucun résultat trouvé

TRANSCRIPCIÓ DELS TEXTOS ARGUMENTATIUS ESCRITS DE L'ALUMNAT

4 . JUSTIFICACIÓ/ARGUMENTACIÓ

1. TÍTOL LA COSTA

2. DESCRIPCIÓ

Al fons del dibuix tenim una vegetació i a la dreta tenim un far que està a prop del mar. Més avall tenim les drassanes i seguint a la dreta hi ha les instal·lacions portuàries que estan a prop del mar. A baix hi ha uns vaixells de pesca i a l'esquerra hi ha un càmping que està prop de la platja i ha abocament d'aigües residuals. Més a baix hi ha un poble turístic amb molts apartaments. Quan passes la carretera hi ha camps de conreu i una granja de porcs i per acabar hi ha a l'esquerra unes indústries d'aigua.

3. EXPLICACIÓ/INTERPRETACIÓ

Les activitats humanes que transformen aquest paisatge són:

La pesca perquè quan van a pescar les xarxes són molt petites i agafen peixos petits. Si seguim així no quedaran peixos. Haurien de fer servir unes xarxes més grans. Les indústries no han d'abocar tants residus a l'aigua perquè si seguim així no hi haurà aigua potable perquè si tothom fa el que li dona la gana no tindríem muntanyes perquè llençarien porqueria més de la que llencem ara als carrers i no es podria ni caminar i les platges no hi podria anar ningú.

Les indústries contaminen perquè el fum que treu les xemeneies són males per l'atmosfera. Es podrien reduir na mica els fums i reciclar més. Les granges de porcs engreixen els animals i els residus els aboquen als camps de conreu, això ho podrien reciclar abans de tirar-los, a unes espècies de contenidors especials i recollir-ho amb un camió. El poble turístic si creix més no hi hauran cases i la gent no anirà a cap lloc perquè les coses seran més cares.

4. JUSTIFICACIÓ/ARGUMENTACIÓ

ANNEX II Transcripció de les produccions argumentatives de l’alumnat de 3r curs d’ESO

114

NOM: Oscar M.

1. TÍTOL

PAISATGE MODERN 2. DESCRIPCIÓ

En aquest paisatge podem observar molts tipus d'elements naturals. A dalt de tot podem observar la reserva natural. Una mica més a baix hi ha el mar que fa una entrada cap a la terra on es situen les drassanes. Més avall se situen les instal·lacions portuàries i al costat una sèrie de vaixells pesquers.

A sota les drassanes hi ha un càmping i a la seva dreta uns molls amb instal·lacions per l'oci per on s´aboquen al mar les aigües residuals sense depurar. Al costat mateix hi ha les platges i darrera el poble turístic que està envoltat de camps de conreu i una granja de porcs. Més enllà hi ha les indústries que necessiten aigua.

3. EXPLICACIÓ

Aquest paisatge està transformat per un seguit d'activitats: la pesca és una d'elles. Els impactes negatius que té són: provoca un esgotament de les espècies, també disminueix l'ecosistema, la flora i la fauna. Una altra activitat és el turisme que té impactes negatius com: soroll, trànsit, necessitat de més aigua, electricitat, aliments,… i genera més residus. Una altra activitat és la indústria amb impactes negatius com: soroll, contaminació atmosfèrica, abocament d'aigües residuals al mar.

L’agricultura i la ramaderia també tenen impactes negatius com: l'ús d'insecticides i herbicides, també els purins que s´aboquen i contaminen el sòl.

4. INTERPRETACIÓ

Les mesures correctores que proposaria són les següents: En la pesca proposaria que s´establissin determinades èpoques per pescar, regular la normativa del tamany de les xarxes i prohibir les d'arrossegament. En la indústria proposaria barreres acústiques, insonoritzar o traslladar les fàbriques, posar depuradores, cremar els fums abans que surtin, filtrar els gasos. Per la ramaderia i l'agricultura posaria màquines per depurar l'aigua que va al mar i no utilitzar productes químics sinó naturals. En el turisme proposaria reciclar, fer avingudes més àmplies, recollir selectivament els residus, etc.

5. JUSTIFICACIÓ/ARGUMENTACIÓ

Jo crec que aquestes mesures han de contribuir a mantenir l'equilibri medi ambiental perquè sinó hi haurà activitats econòmiques que desapareixeran pel culpa de no mantenir l'equilibri medi ambiental i també perquè sinó la Terra acabarà sent inhabitable per tots els ésser vius.

NOM: Hasbleidy 1. TÍTOL

Eguilibri entre mon humanitzat i natural 2. DESCRIPCIÓ/EXPLICACIÓ

'

A la dreta al costat de la platja passem per una carretera i veiem una indústria que necessita aigua . Al problema d'aquesta indústria es que deixa molts residus al mar i pot fer mal a las espècies marines, i també té xemeneies per on treu fum i fa mal bé la capa d'ozó.

, Tot seguit ala esquerra tenim uns camps de conreu, que s'ha hagut de talar arbres per posar aquest

camps, i a mes s'utilitzen insecticides per matar els paràsits i fa mal el medi ambient. Més a l'esquerra tenim una granja de porcs, que el donen de menjar pinsos artificials perquè creixin mes ràpid. En davant tenim un poble turístic, aquest fa molt de soroll que arriba fins ala granja de porcs, i posa molt nerviosos als animals, i a mes a mes circulen cotxes pel carrer i contaminen l'aire . Davant la platja a l'esquerre hi ha un moll on embarquen les veles esportives, mes a la esquerra hi ha un càmping, i davant es troben unes drassanes, on es talen arbres per fer els vaixells, ala dreta, es troba el port on hi ha els vaixells pesquers, alguns d'aquests utilitzen una tècnica anomenada arrossegament, que s'emporta tot el que troba al seu camí i ho destrueix tot, i ames aquests vaixells deixen residus com el fuel, caixes de peix etc.

A l'esquerra hi ha un abocament d'aigües residuals, tot això també fa mal l'ecosistema marí, a davant hi ha un far que indica l’arribada al port, i a l’esquerra hi ha una reserva natural i al davant hi ha unes serralades, on hi ha un cel molt clar.

3. INTERPRETACIO

Per evitar, tots aquest impactes negatius faríem el següent: cremaríem el gasos abans de que surtin, i posar uns filtres a les xemeneies per que l'aire sortís purificat, i construiríem barreres acústiques, als camps de conreus utilitzaríem productes naturals, també a la granja, a més uns contenidors per recollir els excrements dels animals que estan contaminats pels pinsos artificials. Al poble turístic no construiríem edificis tan alts, no tancar els locals tant tard i per assegurar el subministra construir amplies avingudes i zones verdes, posaríem uns contenidors per a reciclar i utilitzar el cotxe en distancies curtes. Per evitar l'abocament d’aigües residuals, construiríem una depuradora. A la pesca prohibiríem la tècnica d'arrossegament, utilitzar contenidors per a les escombraries i controlar la pesca en temporada de reproducció, així podríem mantenir un equilibri.

4. JUSTIFICACIÓ/ARGUMENTACIÓ

Actualment no hi ha suficients mesures per reduir l'impacte de les activitats humanes en aquest paisatge. El turisme està cada vegada més massificat, la pesca és cada vegada més intensiva, les indústries cada vegada creixen més.

Jo crec que si no posem una mesura immediatament sens acabarà l’oxigen i els aliments, s' extingirien els animals i juntament amb ells l´ésser humà.

ANNEX II Transcripció de les produccions argumentatives de l’alumnat de 3r curs d’ESO

116

NOM: Esteban S.

1. TÍTOL

LA HUMANITZACIÓ DE LA NATURA 2. DESCRIPCIÓ

Aquest paisatge podríem dir que és un paisatge de la costa malgrat està bastant humanitzat.

El que ens queda més a prop és una granja de porcs que just al davant té camps de conreu, de fruiters i hortalisses. Més a la dreta, separat per uns camps de conreu, hi ha una zona industrial amb dues factories que per produir necessiten aigua. Per aquesta raó només creuar una carretera, trobem el mar. Si continuem la carretera arribem a un poble turístic amb molts edificis i mai aglomerats, es podria dir un poblat de turisme massificat.

Al davant del poble tenim una platja de cara al turisme, amb para sols i molt espai per l'oci. I separat per un petit espigó de fusta es troba un tros de platja, dedicada de cara més esportiva amb unes quantes embarcacions de vela.

Al costat d'aquesta platja hi ha un càmping rodejat de vegetació. Darrera d'aquest càmping hi ha unes drassanes on construeixen embarcacions de pesca menor. Al darrera, separat per una petita cala, hi ha una reserva natural. Es un cap que hi ha a la dreta de la reserva, es troba un far. A sota, separat per mar, es troben unes instal·lacions portuàries per a la descarrega de vaixells.

3. EXPLICACIÓ

Aquest paisatge està molt transformat degut a la mà humana. Començant per la granja de porcs, que donen pinsos artificials als animals i produeixen molts residus, degut als camps del conreu del davant utilitzen molts insecticides i herbicides que contaminen l’atmosfera. La fàbrica de l’esquerra degut als gasos que expulsa contamina molt el medi ambient. El poble turístic degut al turisme massificat es produeixen molts residus i escombraries que també són abocades al mar, junt amb les aigües residuals. La pesca es fa amb una tècnica que s´anomena arrossegament i que pesquen tot el que atrapen i perillen les espècies marítimes. I la fàbrica de drassanes afavoreix la tala de boscos per aquesta raó la reserva està protegida.

4. INTERPRETACIÓ

La solució perquè és respectin les espècies haurien de regular el tamany de les xarxes i fer pesca selectiva. Les indústries haurien d’exposar una depuradora per tal de no abocar aigües al mar. I també cremar els gasos abans que s’escampin. Per al turisme massificat proposaria que es fessin més avingudes, zones verdes i no tanta aglomeració i fer recollida selectiva de residus. Respecte a les drassanes que redueixin el ritme de la tala d’arbres.

5. JUSTIFICACIÓ/ARGUMENTACIÓ

Jo crec que les mesures per mantenir l'equilibri del medi ambient són responsabilitat de l'ajuntament i que tothom les ha de complir perquè són bastant raonables perquè s'han esforçat en respectar els interessos de cadascú.

Hem de mantenir aquest planeta el millor conservat possible, perquè serà per sempre i les activitats econòmiques han de tenir més mitjans per cuidar la natura, perquè seguim així, les generacions futures no tindrien un món digne per viure, i satisfer les seves necessitats.

NOM: Sebastián R.

1. TÍTOL

PAISAJE HUMANITARIO Y NATURAL

2. DESCRIPCIÓ

En el fondo de todo nos encontramos con unas montañas, bajo las montañas tenemos una reserva natural en la cual en un cabo tenemos un faro. La reserva natural se corta cuando empiezan las

atarázanas. A la derecha de las- atarazanas tenemos las instalaciones portuarias donde todos los barcos están aparcados. Mas adelante tenemos un camping. Delante del camping tenemos una playa. En la playa hay un trozo para las instalaciones para el ocio y aguas contaminadas sin depurar. Detrás de la playa tenemos la ciudad donde hay edificios altos. Y detrás de I ciudad tenemos campos de cultivo, una granja de cerdos y fábricas.

3. EXPLICACIÓ

Las actividades humanas que transforman este paisaje son: Lapesca: que sus impactos negativos son que acaban con las especies marinas, daña e! ecosistema marino (f lora y fauna) y contamina el mar.

Las fábricas: Contaminación del mar, contaminación de la atmósfera, ruidos y malos olores...

El pueblo turístico: Mas residuos, necesidad de más agua, alimentos, electricidad... y ruidos i malos y tráfico. Agricultura y ganadería: Usan pienso artificial, insecticidas y herbicidas.

4. INTERPRETACIÓ

Las medidas correctoras son: La pesca: Regular las épocas de pesca, controlar el tamaño de las redes y prohibir la técnica de arrastrar y la pesca de peces pequeños. En las industrias, construir depuradoras, quemar los gases antes de salir filtrar los gases y los humos, insonorizar o trasladar las fábricas, y construir barreras acústicas. En el pueblo turístico: reciclar, y construir edificios mas bajos, amplias avenidas... Y en la granja cambiar los elementos químicos por los naturales y utilizar depósitos para recoger las aguas contaminadas.

5. JUSTIFICACIÓ/ARGUMENTACIÓ

Creo que las medidas correctoras son necesarias para mantener el medio ambiente si todos se proponen llevarlas a cabo.

Conclusión: Tendríamos que cuidar más el medio ambiente si no dentro de unos años se vivirá muy mal.

Tendríamos que aplicar medidas como las que hemos dicho y entre todos hacer un mundo mejor.

ANNEX II Transcripció de les produccions argumentatives de l’alumnat de 3r curs d’ESO

118

NOM: Carlos B.

1. TÍTOL

Documents relatifs