• Aucun résultat trouvé

Pels consumidors ens pot beneficiar tant

negativament com positivament

Amb tot això aconseguiríem que tothom estigués a gust amb la seva feina, que rendís el màxim possible i que I'empresa també obtingués un elevat beneficis,

RAONS RAONS

Ja que els productes poden pujar o baixar - perquè com en millors condicions estigui el treballador mes

els preus s’esforçarà aquest en el que fa.

CONTRAARGUMENTACIÓ CONTRAARGUMENTACIÓ

Tot això ha estat causat per una societat capitalista i consumista, on els empresaris son els que surten guanyant, volent obtenir un nombre de beneficis mes elevat. Però com tota moneda, aquesta situació també té dos cares, amb aquest sistema hem aconseguit fer una globalització a nivell de mercat, ja que ens arriben productes d'arreu del món i també poc a poc aconseguirem fer una globalització dels drets laborals i humans que siguin per a tots igual, sense diferencia entre ric i pobres, i algun dia pot ser aconseguirem que totes aquestes empreses multinacionals vagin desapareixent, perquè aconseguirem que totes les Ileis laborals i drets que tenim com a persones que som, siguin complides arreu del món i deixem de ésser manipulats pels que tenen més.

CONCLUSIÓ CONCLUSIÓ

Quan arribi aquest moment totes aquelles empreses que han estat contaminen i exploten gent tindran el seu càstig per tants anys de d'explotacions.

En conclusió, jo crec que mica en mica podrem anar millorant la nostra societat i la nostre qualitat de vida si som capaços de vèncer a les multinacionals i fer que ens arribin a tots els drets laborals i humans.

ANNEX II Transcripció de les produccions argumentatives de l’alumnat de 3r curs d’ESO

La deslocalització industrial és quan una multinacional marxa d' un pais ric a un pobre per tenir més beneficis. Per exemple

Samsung és una empresa de Corea que fabrica televisions i DVD ha traslladat la fàbrica que tenia a Catalunya cap a Eslovàquia.

La deslocalització afecta als treballadors d' aquí perquè es queden sense res i els d’allà perquè treballen moltíssim per quatre peles .

La deslocalització industrial és el que fan les empreses multinacionals quan a un país ric no treuen suficient benefici, consisteix en traslladar una fàbrica que es troba a un país ric a un de subdesenvolupat.

Això actualment està passant molt sovint i pràcticament cada dia podem trobar una noticia diferents de fàbriques que tanquen i marxen a un altre país, per exemple una notícia recent diu que la fàbrica de la Seat a Martorell vol reduir la plantilla i traslladar part de la producció a Eslovàquia.

Això passa perquè el sistema econòmic que predomina actualment es el capitalisme és a dir on tot es compra i tot es ven vol dir que si una multinacional que es troba a un país desenvolupat té molts costos i no pot obtenir el màxim benefici marxarà a un altre país en vies de desenvolupament on la multinacional contractarà a gent que els hi pagarà un sou molt més baix i a més treballaran més hores en pitjor estat i no hi haurà ningú que obligui a reciclar o a pagar uns impostos per tenir una fabrica o empresa al seu país.

Les conseqüències tant al país ric i al pobre son bastant negatives. En el cas del país ric cada vegada que una fàbrica o empresa tanca per traslladar-se a altre lloc deixa a moltíssima gent sense feina i molta d’aquesta gent té que mantenir una família amb el sou que rep. Per tant la gent es queda a l’atur.

I en el cas del país pobre no és pas gens bo perquè treballen en unes condicions molt dolentes sense assegurar, pagues.. i treballen més hores per un sou molt més baix. Tot i que aquestes condicions són llastimoses la gent d’aquests països està contenta amb el que cobren perquè millor serà tenir un treball amb un sou fix tots els mesos que no tenir res

Tot això també es causa de la globalització que permet que es puguin traslladar d'un lloc a altre sense cap inconvenient.

POSICIONAMENT INICIAL POSICIONAMENT 1

De la deslocalització industrial no penso que sigui un mètode acertat però té alguns punts a favor pels consumidors perquè

Jo penso que la deslocalització industrial té molts aspectes negatius

RAONS RAONS

Alhora de comprar un ordinador ens surt més barat que si es fabriqués aquí.

- com que quan una empresa marxa deixa molta gent a l’atur,

- s'aprofita de les condicions de la gent a altres països subdesenvolupats i

- exploten als treballadors o bé agafen a nens per treballar des de molt petits...

POSICIONAMENT INICIAL POSICIONAMENT 2 Tot i que quan una multinacional marxa d' un

país a un altre (en quasi tots els casos a països en vies de desenvolupament) deixen a molta gent sense treball,

Però depèn de com es miri també hi han uns aspectes positius de gran valor que són els següents:

RAONS RAONS

- gràcies a el trasllat de les empreses als països subdesenvolupats molta gent pobre pot sobreviure mitjanament amb unes necessitats cobertes.

- d’aquí uns anys quan la gent vagi demanant sous més alts i els governs es facin més rics i li posin unes normes.

Per exemple que respectin l'horari laboral de 8 hores, bones condicions de treball, temps de vacances, en resum, que respectin els drets dels treballadors.

CONTRAARGUMENTACIÓ CONTRAARGUMENTACIÓ

Jo diria que tothom té dret a una feina digna.

CONCLUSIÓ CONCLUSIÓ

Però no trobo correcte que nosaltres que ens trobem en un estat desenvolupat tinguem un ordinador més a compte de l’esforç desmesurat d'altres persones que es troben en molt mal estat econòmic encara treballant una barbaritat i a sobre sense cap assegurança ni res al treball.

Així aquests països arribaran a ser com ara l’actual Espanya que fa uns 60 anys vivia en unes condicions molt similars a la que viuen ara aquests països.

ANNEX II Transcripció de les produccions argumentatives de l’alumnat de 3r curs d’ESO

194

Alumne: Elena Títol del text: LA DESLOCALITZACIÓ INDUSTRIAL TEXT 1 TEXT 2

INTRODUCCIÓ INTRODUCCIÓ

La deslocalització industrial és el fet que les fàbriques que estan en un país es desplacen a altres països que els beneficiï més. Per exemple a Àfrica, que si contaminen no passa res i paguen menys.

El trasllat que fa una empresa multinacional d' un país ric a un país en vies de

desenvolupament afecta de la següent manera: als treballadors del país ric que treballen en aquesta empres es queden sense treball. I els nous treballadors del país en vies de desenvolupament ja que molts tenien un treball pitjor, treballen moltíssim i guanyen una misèria .

La deslocalització industrial és el trasllat que fan algunes empreses multinacionals des de un país ric a un altre amb vies de desenvolupament.

Exemple: Samsung que és una empresa de Corea que fabrica televisions, vídeos...Ha traslladat la fàbrica que tenia al Vallès cap a Eslovàquia.

Això ho fan per obtenir més beneficis econòmics en un país ric la gent exigeix bones condicions de treball un sou raonable, maquinària adient lloc de treball en condicions etc... I en canvi si marxen a un en vies de desenvolupament els manipulen tant com volen ja que aquella gent accepta el treball perquè no te altra cosa que fer ha de guanyar-se la vida com pugui, els fan treballar moltíssimes hores, els paguen una misèria, tenen unes condicions de treball desastrosa (sales no ambientades, humitat, molta pols...) i no respecten els seus drets laborals i els tenen explotats.

Els treballadors del país ric pateixen la deslocalització industrial doncs quedant-se sense treball i sense poder alimentar la seva família, quedant-se en l' atur i molt decebuts.

Els nous treballadors del país en vies de desenvolupament directament no s'adonen que s'aprofiten d'ells ja que necessiten treball de qualsevol manera i allò ja els sembla molt bé per guanyar-se el sou.

POSICIONAMENT INICIAL POSICIONAMENT 1

Jo penso que s'aprofiten molt. Suposo que per l'economia serà beneficiós, doncs no pels treballadors

Jo ho trobo molt malament perquè es un acte de discriminació

RAONS RAONS

Perquè uns quasi els tenen com esclaus per no dir que els tenen com esclaus i els altres es queden sense feina

I pels consumidors dóna el mateix.

- ja que tots som persones i

- no perquè els del país amb vies de desenvolupament siguin pobres no tenen perquè cobrar molt menys que els del país ric i a sobre en pitjors condicions

POSICIONAMENT INICIAL POSICIONAMENT 2

no es gents just,

RAONS RAONS

- com a ells només els interessa els diners... els sentiments ja els han perdut...

CONTRAARGUMENTACIÓ CONTRAARGUMENTACIÓ

Les persones que estan a favor amb la deslocalització la veritat no sabria que dir-lis i tampoc les entendria perquè no entenc com es poden aprofitar d'aquesta manera de gent tant necessitada. Però en tot cas els intentaria explicar les meves idees i la meva opinió i intentaria convence’ls de que no es molt correcte.

Crec que els empresaris haurien de pagar almenys el mínim establert per la llei i depèn com s'esforci haurien de pujar el sou a aquell treballador. Els empresaris poden guanyar beneficis sense explotar els treballadors.

CONCLUSIÓ CONCLUSIÓ

En tot cas per guanyar una mica de benefici doncs seria que tinguessin les mateixes condicions de treball però cobren una miqueta menys però no donant-li la misèria que cobren i les tes condicions i el munt d'hores que han d'estar

En conclusió que la deslocalització industrial és un aprofitament de la gent pobre. La meva proposta seria per tots igual és a dir les mateixes condicions laborals per la gent rica i la gent pobre però es clar llavors la deslocalització no te sentit. Tots els treballadors han de guanyar el mateix i en les mateixes condicions.

Alumne: Esteban Títol del text: LA DESLOCALITZACIÓ INDUSTRIAL TEXT 1 TEXT 2

INTRODUCCIÓ INTRODUCCIÓ

Les grans indústries modernes es van instal·lar a Espanya en els últims anys que manava Franco perquè hi havia abundant mà d’obra que treballava moltes hores i per pocs diners. Això és el mateix que fan les indústries actuals, només que marxen d'aquí perquè ara els treballadors volen treballar menys i guanyar més. I com que els capitalistes volen guanyar diners, tanquen les fàbriques i les traslladen a països més endarrerits com Espanya 50 anys endarrera sense pensar en tota la gent que deixen al carrer sense feina i que a partir d'ara no podran alimentar les seves famílies.

Aquest text parla de la deslocalització industrial, que és quan una multinacional és a dir una empresa coneguda en tot el món, i normalment es dirigida per empresaris que el que busquen és el màxim benefici és a dir extreure el màxim capital possible, i té moltes factories repartides per tot el món, que treballen gràcies i per a ells, però aquestes empreses no volen perdre diners paguen seguretat social i sous molt alts. Així que se’n van als països subdesenvolupats i traslladen allà les fàbriques per tal d’

obtenir mà d'obra barata i més beneficis, com per exemple la fàbrica que la Seat té a Martorell que vol traslladar part de la producció al països de l'Europa de l'est o la multinacional Samsung que vol fer el mateix.

La causa de que les empreses se’n vagin sobretot a l’hemisferi sud i a països concrets com ara Àfrica, Àsia o Malàisia, és per poder augmentar el seu benefici, perquè allà els costos de l'empresa són més baixos ja que aquí han pagar als treballadors sous dignes, seguretat social, etc. A més els treballadors d’aquests països treballen més del doble del que treballaria una persona en un país desenvolupat.

Les conseqüències les tenen els treballadors de la ocupació de la actual fàbrica, perquè es queden a l'atur, i són indemnitzats molt pobrament, contant de que molts han de mantenir famílies senceres.

POSICIONAMENT INICIAL POSICIONAMENT 1

Em sembla molt injust i fins i tot criminal això que fan les empreses.

Jo opino que esta molt malament traslladar les empreses a llocs on la gent agafa el que li dones, però penso que es una actitud massa egoista,

RAONS RAONS

Perquè només pensen en els seus interessos i no els importa el que passi als treballadors.

- ja que no pensen en els centenars de treballadors que deixen a l'atur ni en les seves famílies,

- i també per altre banda no m'agrada perquè no es pot explotar així a la gent fent-la treballar 18 hores diàries amb un sou miserable i unes condicions pèssimes.

POSICIONAMENT INICIAL POSICIONAMENT 2

A part no em sembla ètic ni bonic aquesta globalització que hi ha ara, perquè

RAONS RAONS

- te’n vas a Àfrica i et trobes la coca cola el Mc Donald's, i crec que amb això s’està perdent la cultura

- encara que algun mínim aspecte bo tindrà, com per exemple que es poden trobar els mateixos productes en qualsevol lloc del món.

ANNEX II Transcripció de les produccions argumentatives de l’alumnat de 3r curs d’ESO

196

CONTRAARGUMENTACIÓ CONTRAARGUMENTACIÓ

Als que pensen el contrari que jo els diria que està molt bé que pensin que està bé per a la economia mundial però que fossin una mica realistes i humans i pensessin en les mils de famílies que es queden sense feina i no poden donar de menjar als seus fills, i que també pensessin en les pobres persones que només per tenir un plat de menjar cada dia a la taula treballin 8 o més hores diàries en unes condicions molt pèssimes en llocs humits i fastigosos i a sobre sense assegurança mèdica ni res, és a dir, si es fan mal i no poden anar a treballar, no cobren atur ni res, no mengen i punt i això em sembla mot inhumà.

CONCLUSIÓ CONCLUSIÓ

Si el govern impedís que marxessin això ara no passaria.

Penso que la globalització, pot portar les fàbriques on obtinguin més beneficis està bé per a la economia mundial però el problema és que s’estan perdent coses tan essencials com les diferents cultures en cada país. També demanaria als empresaris, que esta bé que busquen rendibilitat per a la empresa però que fossin una mica més humans i pensessin una mica més en les persones, perquè en aquest món de l’economia són molt pocs els beneficiats i un gran nombre d'afectats.

Només es podrà garantir els drets dels treballadors si es creen sindicats que puguin denunciar i reclamar els seus drets laborals (seguretat social, vacances, atur, jubilació...) com a treballadors que són.

Alumne: MARC Títol del text: LA INDÚSTRIA I LA DESLOCALITZACIÓ TEXT 1 TEXT 2

INTRODUCCIÓ INTRODUCCIÓ

Es el trasllat que fan les empreses

multinacionals des d'un país ric a un país en vies de desenvolupament. Per exemple:

Samsung que és una empresa de Corea que fabrica electrodomèstics ha traslladat la fàbrica que tenia la Vallès a Eslovàquia.

Als obrers dels països avançats no els convé ja que es queden sense feina. Però als obrers en els estats en vies de

desenvolupament els va molt bé perquè passen de treballar al camp i no cobrar a tindre un salari fix encara que sigui un treball dur.

La deslocalització industrial és un procés que realitzen les grans multinacionals i consisteix en traslladar la fàbrica situada en un país desenvolupat a un en vies de desenvolupament, i això provoca una sèrie de problemes.

Una gran multinacional anomenada SAMSUNG va traslladar la seva fàbrica situada en Espanya a Eslovàquia.

La causa d'aquest fet és que en països desenvolupats i capitalistes com el nostre els treballadors tenen sous alts i s'han de pagar impostos, doncs les fàbriques se’n van a països en vies de desenvolupament on no hi ha drets per als treballadors ni sindicats, de manera que exploten als treballadors. També com no es respecten els drets humans apareix l'explotació infantil. D'aquesta manera l'empresa té més beneficis.

Aquest fenomen de la deslocalització industrial es produeix gràcies a la globalització ja que és molt més fàcil establir comunicació amb altres països.

Com a conseqüència d'aquest trasllat els treballadors d'aquí s'han quedat en l'atur, i els obrers del països en vies de desenvolupament estaran contents de tenir un treball amb un sou fix encara que sigui amb unes condicions pèssimes, ja que prefereixen tenir aquest treball a estar treballant la terra tot el dia amb un esforç físic superior al que realitzen en la fàbrica.

POSICIONAMENT INICIAL POSICIONAMENT 1

Jo penso que la deslocalització industrial és una injustícia per a tothom

Jo crec que s'establiran al nostre estat, només les empreses que treballin amb tecnologia i necessitin mà d'obra qualificada.

RAONS RAONS

Perquè desafavoreix als obrers dels estats avançats i s'aprofita dels treballadors dels estats en vies de desenvolupament.

si en el nostre país la gent es forma amb uns estudis qualificats,

POSICIONAMENT INICIAL POSICIONAMENT 2

de manera que les empreses que busquen mà d'obra barata sense coneixements ni estudis no provoquin atur entre els treballadors espanyols.

CONTRAARGUMENTACIÓ CONTRAARGUMENTACIÓ

Per intentar acabar amb el problema seria fer boicot a les marques de productes que se'n van d'aquí i així els seus beneficis baixarien i tindrien que tornar o plegar per força.

CONCLUSIÓ CONCLUSIÓ

La meva conclusió és que la deslocalització a curt o a llarg termini no beneficia a ningú que no sigui l'empresari, ja que afecta als treballadors d'aquí que es queden sense feina i als treballadors dels altres països als qui exploten fent feines pesades en condicions pèssimes i amb un sou molt baix.

Documents relatifs