• Aucun résultat trouvé

IV.I LA NECESSITAT D’UN NOU PROTECTOR

Tal com s’ha comentat anteriormente el desenvolupament de les UPP en els pacient hospitalitzats i ins-titucionalitzats és un problema de qualitat assitencial que genera una comorbilitat molt important en el pacient i grans costos sanitaris, així que el més important és la prevenció de les mateixes.

Hi ha cures generals que ja s’han esmentat per previndre les UPP, i cal utilitzar protectors en els pacients de més risc. Tot i la utilització dels protectors comercialitzats, aquests presenten problemes alhora de previn-dres les UPP i incomoditats en el seu ús, per tant d’inici de realitzar aquests estudis per a desenvolupar un nou protector va esdevenir de la necessitat del mateix, ja que els actuals tenen mancances, perque:

- Es mouen amb facilitat, pel que deixen de complir la seva funció.

- Produeixen lesions secundaries (iatrogèniques) pel embenats de subjecció.

- No protegeixen el 100% del peu, deixant zones com els hallux... sense cobertura.

Segons el dispositius tenen unes mancances o d’altres. Amb les botes de descàrrega han demostrat eficàcia en la reducció de la incidència d’úlceres de pressió però cap d’ells ha demostrat ser superior als altres. Es considera essencial disminuir la pressió en les principals àrees de risc del peu per prevenir úlceres per pres-sió. Per tant, “surar” el peu col·locant un coixí sota dels coxins o usant botes o altres dispositius que aixequen el taló del llit es considera una mesura preventiva indispensable. No obstant això, massa sovint el coixí es mou i no es troba on es necessita per complir la seva funció. (175)

Tot i que els dispositius de protecció per als peus es mouen menys que els coixins, de vegades els dispo-sitius de protecció no estan ben subjectes i també es mouen. No és estrany observar aquests dispodispo-sitius en una posició o lloc equivocat i deixin de tenir algun efecte. És molt important garantir que el dispositiu romangui en el seu lloc, sobretot mentre el pacient està movent la cama, per evitar forces de tall.

D’altra banda, alguns dispositius ofereixen únicament protecció parcial, protegint només el taló i/o el tur-mell, però deixant altres àrees desprotegides i exposades a pressió, fricció i cisallament. Encara més, alguns d’aquests dispositius poden incórrer en úlceres iatrogèniques a causa de la pressió exercida a la part dorsal

Introducció

del peu, i poden ser la causa d’altres complicacions com lesió del tendó d’Aquil·les. Es coneixen molts dis-positius per al tractament d’úlceres i fins ara tots els disponibles tenen algún dels problemes esmentats.

En un nou protector estem buscant les següents caracerístiques:(176) - Que disminueixi la pressió en els llocs més freqüents d’UPP.

- Que protegeixi tot el peu.

- Que no es mogui.

- Que no generi úlceres secundàries del seu ús.

- Que sigui comode pel pacient perquè no renegui del seu ús.

- No generi picor, ni suor, ni calor...

- Que sigui de fàcil ús pel personal sanitari.

- Econòminc, o com a mínim cost-eficaç.

D’aquesta necessitat real d’un nou protector del peu, davant d’un tema tan seriòs com pel volum com per les conseqüències de desenvolupar una UPP, es va desenvolupar tot aquest estudi que justifica el treball de la tesi doctoral.

IV.II DESENVOLUPAMENT D’UN NOU DISPOSITIU: TREBALL DE RECERCA I INNOVACIÓ

Un cop detectades les mancances en els disposititus de protecció del peus actuals, que no compleixen al 100% la seva funció i són ampliament usats, s’ha desenvolupat un nou dispositiu millorat que promet suplir les mancances dels actuals.

Aquesta tesi tracta sobre la eficàcia i la eficiència d’aquest nou dispositiu, però cal tenir en compte que previ a la recerca s’ha realitzat un treball d’innovació. Ha sigut la inquetd d’uns professionals sanitaris que han detectat un problema existent i la voluntat de donar-li solució, pel que s’ha desenvolupat un nou dispositiu, entrant directament en el camp de la creació i invenció.

Aquest treball és un exemple d’innovació ja que tot i que no s’ha inventat quelcom de 0, si s’ha creat un nou dispositiu a base de millorar i desenvolupar una suma d’idees respecte els protectors actuals de les UPP, que dóna lloc a un nou prototip final que aporta un valor afegit respecte els actuals i que en principi, pensem, que donarà millor resultat. (177)

No es tracta d’un petit canvi que millora els dispositius actuals, sino que es tracta d’un gran canvi, amb la suma de totes les idees aportades pels profesionasl, millora substancialment les característiques dels pro-tectors existents.

L’inici de la inquetud de la necessitat de quelcom més va ser detectada pels facultatius, en general cirugians vasculars, que tracten aquests pacients quan ja han desenvolupat la UPP, impulsats per la necessitat de millora d’un problema cada cop més freqüent i no resolt.

Aquesta llavor, aquesta idea i la solució a aquestes inquietuds ha esta donada pel suport, i la possibilitat (encara no exprimida) de la tecnologia tèxtil. Gràcies a aquesta tecnologia i als ingeniers tèxtils d’ha pogut desenvolupar i executar aquest projecte, que passes d’unes idees de millora a materialitzar-se en un nou prototip. (178,179,180)

Aquesta tesi també es podria mirar i enfocar com l’explicació i la comprovació de les fases d’un procès d’innovació:

- La generació d’una idea davant d’un problema no solucionat i creixent.

- Desenvolupament material de la nova ideea, que dins d’aquest treball seria els estudir previs i la creació d’un nou protector.

- La implemetació del resultat dels anteriors, en aquest cas, els dispositiu final, com funciona en la pràctica clínica, que seria l’últim subestudi de la tesi.

- També durant aquests mesos de desenvolupament s’ha realitzat un control dels resultats tant bons com dolents de la nova invenció, s’ha seguit la efectivitat de la mateixa, i s’han implementat millores respece el prototip inicial.

OBJECTIUS

Objectius