• Aucun résultat trouvé

Regulació de les violències masclistes a la feina als convenis col·lectius provincials a Catalunya

Dans le document 3 6 (Page 148-156)

gènere del mercat de treball

Gràfic 3. Regulació de les violències masclistes a la feina als convenis col·lectius provincials a Catalunya

Font: Elaboració pròpia a partir de la base de dades de negociació col·lectiva REGCON.

S’ha de precisar que la grandària de les empreses s’apunta en alguns estu-dis com a factor determinant de major o menor dificultat per poder garan-tir espais de treball segurs, exempts de violències masclistes. A les pimes

és on es produeix una dificultat més gran per salvaguardar els drets de les persones assetjades, una afirmació que forma part de les conclusions de l’estudi que va dur a terme la Universitat de Cadis, a través de la unitat d’igualtat entre dones i homes (Pérez del Río, Galindo i Fuentes, 2013).

Aquest estudi ja va alertar que un gran nombre de convenis col·lectius aborden de manera deficient la regulació d’aquesta problemàtica, tot pre-sentant un al grau de dèficit en quant a la seva avaluació i a la prevenció de riscos en aquest àmbit.

Al llarg d’aquests deu anys, des que es va aprovar la LOIEMH, l’ordenament jurídic laboral ha patit un seguit de modificacions. Aquestes modificacions han provocat un impacte en el conjunt de condicions laborals de les perso-nes treballadores, però aquest impacte ha estat més virulent en les doperso-nes treballadores.

Entre el 2010 i el 2012, la negociació col·lectiva, la base sobre la qual des-cansaven el model de relacions laborals establert, va veure com s’apuntava contra el seu punt de flotació a través de dues reformes legals22, que van fer que aquestes relacions fossin modificades sense la concertació d’una de les parts: les organitzacions sindicals. Aquest trencament del pacte exis-tent entre les parts en el decurs dels darrers trenta-un anys ha provocat un increment del nivell de desigualtat entre dones i homes en el mercat de treball. D’aquesta manera, la Llei 3/2012 va obrir la porta al fet que les Empreses de Treball Temporal poguessin actuar com a agències de col·lo-cació, així com també va modificar-se el contracte a temps parcial amb l’increment de les hores complementàries, entre d’altres mesures.Aquest nou escenari ha provocat, al llarg dels sis anys transcorreguts, la debilitació de la negociació col·lectiva amb un increment exponencial del poder de decisió de l’empresari de manera unilateral, que li ha atorgat la norma.

Fruit d’aquesta debilitació, les eines jurídiques previstes a la LOIEMH, que són les mesures i els plans d’igualtat, han quedat seriosament ressentides en la seva implementació.

22 La Llei 35/2010 de mesures urgents per a la reforma del mercat de treball, del 17 de setembre, i el Reial Decret-llei 3/2012 de mesures urgents per a la reforma del mercat laboral, del 10 de febrer.

Conclusions

La crisi econòmica iniciada a partir del 2008, unida a la crisi de la negocia-ció col·lectiva, fruit del trencament de les regles del joc, a partir de les dues reformes laborals i de l’esmicolament de les agendes polítiques i sindicals, ha suposat l’alentiment de les dues eines jurídiques previstes a la LOIEMH:

els plans d’igualtat i les mesures d’igualtat. D’aquesta manera, s’han incre-mentat exponencialment les vulnerabilitats pel que fa a la desigualtat de gènere en el mercat de treball.

La LOIEMH hauria d’haver experimentat un altre recorregut amb el seu desenvolupament mitjançant la via reglamentària, però aquest reglament no va veure mai la llum.

La negociació col·lectiva és un espai de poder. Aquest espai va quedar ferit amb la reforma laboral operada el 2012, el Reial Decret-llei 3/2012 de me-sures urgents per a la reforma del mercat laboral, del 10 de febrer. Fruit d’aquesta realitat, es pot afirmar que la reforma laboral no ha estat neutra al gènere, sinó que ha incrementat el poder de direcció de l’empresari i, de manera exponencial, la bretxa de gènere en el conjunt de les condicions laborals.

Bibliografia

AAVV (2013): La violencia de género en las PYMES. Herramientas para su prevención y sanción. Cadis: Universidad de Cádiz.

CANALDA, Sergio (2016): «Negociación colectiva transnacional y redes transnacionales de producción: Geografías de derechos sociales a través de acuerdo marco transnacional» [Tesi doctoral UPF, 2014]. «Las funci-ones de los acuerdos interconfederales frente a la situación actual de la negociación colectiva», Revista General de Derecho del Trabajo y de la Seguridad Social.

LOMBARDO, Emanuela (2014): «Políticas de igualdad de género y

socia-les en España: origen, desarrollo y desmantelamiento en un contexto de crisis económica». «Investigaciones feministas: papeles de estudios de mujeres feministas y de género», núm. 5. Exemplar dedicat a Monográ-fico: Políticas públicas en tiempos de crisis. Un análisis desde la perspec-tiva de género, 13-35.

LÓPEZ, Julia (2007): «Los principios rectores de la LO 3/2007 sobre igual-dad efectiva entre mujeres y hombres a la luz de las estrategias de Gen-der Mainstreaming y el Empowerment», Revista del Ministerio de Traba-jo e Inmigración, núm. extra 2, 53-67.

PÉREZ, Francisco (2014): «Concertación social para el empleo en España (2008-2014)», Anuario IET, vol. 2, 95-108.

PÉREZ, Teresa; GALINDO, Josefa i FUENTES, Francisca (2013): Estudio so-bre la violencia de género en las PYMES: herramientas para su preven-ción y sanpreven-ción. Sevilla: Junta de Andalucía.

RODRÍGUEZ-PIÑERO, Miguel (2012): «El II acuerdo para el empleo y la negociación colectiva», Temas laborales: Revista andaluza de trabajo y bienestar social, núm. 15, 55-84.

ROMERO, María Angeles (2017): «Nuevos retos en la salud laboral de la mujer», Atelier Laboral.

RUIZ, Aida i ÀLVAREZ Inmaculada (2017): On son les violències masclis-tes a la feina? Barcelona: Fundació Maria Aurèlia Capmany. http://www.

fmac.org/wp-content/uploads/2018/01/Guia.pdf

VALDÉS DAL-RÉ, Fernando (2004): «La eficacia jurídica de los convenios colectivos», Temas laborales: Revista andaluza de trabajo y bienestar so-cial, núm. 76, 21-66.

VALDÉS DAL-RÉ, Fernando (2011): «El deber de negociar medidas y pla-nes de igualdad: el marco jurídico general», Relaciopla-nes laborales. Revista crítica de teoría y pràctica, núm. 15-16.

VAÑÓ, María José (2016): «Limitaciones a la aplicación de cláusulas so-ciales en la contratación pública desde la perspectiva del derecho de la competencia», CIRIEC-España, Revista de Economía Pública, Social y Co-operativa, 87, 177-202.

Jurisprudència

STS (RC. 227/2009), (RC. 23/2011) i (RC. 22/2011) STSJ AS 1166/2018

Sentència 178/2011, del 22 de desembre Sentència 19/2012, del 17 de febrer Sentència 8/2013, del 17 de gener

STSJ d’Aragó 334/2012, del 20 de juny, de la sala de lo social (rec. sup.

280/2012)

Acords interconfederals de negociació col·lectiva

Resolució del 9 de febrer del 2007 de la Dirección General de Trabajo, per la qual es registra i publica l’acord interconfederal per a la negociació col·lectiva 2007.

Resolució de l’11 de febrer del 2010 de la Dirección General de Trabajo, per la qual es registra i publica l’acord per a l’ocupació i la negociació col·lectiva 2010, 2011 i 2012.

Resolució del 30 de gener del 2012 de la Dirección General de Empleo, per la qual es registra i publica el II acord per a l’ocupació i la negociació col·lectiva 2012, 2013 i 2014.

Resolució del 15 de juny del 2015 de la Dirección General de Empleo, per la qual es registra i publica el III acord per a l’ocupació i la negociació col·lectiva 2015, 2016 i 2017.

Acords interprofessionals a Catalunya

Primer acord interprofessional de Catalunya 1992.

Tercer acord interprofessional de Catalunya 2011-2014.

Convenis col·lectius autonòmics a Catalunya

Resolució de la Direcció General d’Ocupació, per la qual es registra i

pu-blica el conveni col·lectiu agropecuari.

Resolució de la Direcció General d’Ocupació, per la qual es registra i pu-blica el conveni col·lectiu per al sector de serveis forestals.

Resolució de la Direcció General d’Ocupació, per la qual es registra i pu-blica el conveni col·lectiu de cuirs, repussats, marroquineria i similars.

Resolució de la Direcció General d’Ocupació, per la qual es registra i pu-blica el conveni col·lectiu de masses congelades.

Resolució de la Direcció General d’Ocupació, per la qual es registra i pu-blica el conveni col·lectiu de productes dietètics i preparats alimentaris.

Resolució de la Direcció General d’Ocupació, per la qual es registra i pu-blica el conveni col·lectiu de torradors de cafè i succedanis.

Resolució de la Direcció General d’Ocupació, per la qual es registra i pu-blica el conveni col·lectiu de la indústria metal·logràfica.

Resolució de la Direcció General d’Ocupació, per la qual es registra i pu-blica el conveni col·lectiu de laboratoris de pròtesi dental.

Resolució de la Direcció General d’Ocupació, per la qual es registra i pu-blica el conveni col·lectiu de comerç del moble.

Resolució de la Direcció General d’Ocupació, per la qual es registra i pu-blica el conveni col·lectiu de comerç de vidre, pisa, ceràmica i similars.

Resolució de la Direcció General d’Ocupació, per la qual es registra i pu-blica el conveni col·lectiu d’aparcaments, estacionaments regulats de su-perfície, garatges, servei de rentat i greixatge de vehicles.

Resolució de la Direcció General d’Ocupació, per la qual es registra i pu-blica el conveni col·lectiu del sector de les col·lectivitats.

Resolució de la Direcció General d’Ocupació, per la qual es registra i pu-blica el conveni col·lectiu d’hoteleria i turisme.

Resolució de la Direcció General d’Ocupació, per la qual es registra i pu-blica el conveni col·lectiu de treball per als centres de desenvolupament infantil i atenció precoç.

Resolució de la Direcció General d’Ocupació, per la qual es registra i pu-blica el conveni col·lectiu de lleure educatiu i sociocultural.

Resolució de la Direcció General d’Ocupació, per la qual es registra i pu-blica el conveni col·lectiu d’escoles d’educació especial.

Resolució de la Direcció General d’Ocupació, per la qual es registra i pu-blica el conveni col·lectiu autonòmic de l’ensenyament privat.

Resolució de la Direcció General d’Ocupació, per la qual es registra i pu-blica el conveni col·lectiu d’associacions per a centres de formació, reha-bilitació, orientació, valoració, autonomia personal, protecció i atenció a discapacitats.

Resolució de la Direcció General d’Ocupació, per la qual es registra i pu-blica el conveni col·lectiu d’establiments sanitaris d’hospitalització, assis-tència, consulta i laboratoris.

Resolució de la Direcció General d’Ocupació, per la qual es registra i pu-blica el conveni col·lectiu d’empreses i treballadors de transport de ma-lalts i accidentats en ambulància.

Resolució de la Direcció General d’Ocupació, per la qual es registra i pu-blica el conveni col·lectiu d’atenció domiciliària i familiar.

Resolució de la Direcció General d’Ocupació, per la qual es registra i pu-blica el conveni col·lectiu de residències, centres de dia i llars residències per a l‘atenció de persones amb discapacitat intel·lectual.

Resolució de la Direcció General d’Ocupació, per la qual es registra i pu-blica el conveni col·lectiu d’actors i actrius de teatre.

Resolució de la Direcció General d’Ocupació, per la qual es registra i pu-blica el conveni col·lectiu de clubs de natació.

Resolució de la Direcció General d’Ocupació, per la qual es registra i pu-blica el conveni col·lectiu d’empreses organitzadores del joc de bingo.

Resolució de la Direcció General d’Ocupació, per la qual es registra i pu-blica el conveni col·lectiu d’empreses d‘inspecció tècnica de vehicles.

Resolució de la Direcció General d’Ocupació, per la qual es registra i

pu-blica el conveni col·lectiu d’empreses d‘hostes/ses i promotors/es de venda.

Resolució de la Direcció General d’Ocupació, per la qual es registra i pu-blica el conveni col·lectiu d’empreses i entitats privades que gestionen equipaments i serveis públics.

Resolució de la Direcció General d’Ocupació, per la qual es registra i pu-blica el conveni col·lectiu d’oficines i despatxos.

Resolució de la Direcció General d’Ocupació, per la qual es registra i pu-blica el conveni col·lectiu de bugaderies industrials.

Resolució de la Direcció General d’Ocupació, per la qual es registra i pu-blica el conveni col·lectiu de perruqueries, centres d’estètica i bellesa.

Resolució de la Direcció General d’Ocupació, per la qual es registra i pu-blica el conveni col·lectiu d’empleats de finques urbanes.

Experiències locals contra

Dans le document 3 6 (Page 148-156)

Outline

Documents relatifs