• Aucun résultat trouvé

Rainbow village (Satul curcubeu)

„O naţiune curcubeu, împăcată cu sine şi cu lumea” Nelson Mandela. Vă invităm în

„satul nostru curcubeu”, în care elevi din Franţa, Grecia, Italia, Polonia, România, Turcia, Slovacia şi Regatul Unit vor învăţa să trăiască împreună şi să-şi împărtăşească experienţele! Limbile de comunicare sunt engleza şi franceza. Prin intermediul platformei eTwinning, elevii se cunosc, discută teme cotidiene şi îşi compară obiceiurile cu partenerii europeni. Datele rezultate sunt apoi folosite la crearea unui sat virtual, un adevărat ”melanj” de culturi, în care elevii 1) îşi asumă identităţi noi (înfăţişare, caracter, preferinţe etc.), 2) întocmesc o descriere fizică a satului lor ideal şi 3) aleg o emblemă, un imn naţional şi legi comune. În sat pot avea loc diverse manifestări, iar participanţii reacţionează la acestea şi astfel interacţionează. Creaţiile lor sunt reunite pe un blog special conceput pentru proiect. Elevii pot comunica fie prin e-mail-uri, fie prin videoconferinţă. În paralel, elevii vor avea la dispoziţie materiale didactice particularizate (cu accent pe predarea strategiilor cognitive şi metacognitive). Acestea vor fi disponibile pe platforma de învăţare a Universităţii Nancy sau în spaţiul virtual eTwinning. La final, profesorii şi elevii fac schimb de impresii pe marginea proiectului.

Adresa paginii de proiect: www.etwinning.net/ro/pub/profile.

cfm?f=2&l=ro&n=58043

Kit de proiect: www.etwinning.net/ro/pub/collaborate/kits/detail.

cfm?id=961&klang=ro&lang=ro

Clip video despre proiect şi interviu cu profesorii şi elevii:

http://youtu.be/h5u8AYQlFiQ

TwinSpace: www.etwinning.net/twinspace/rainbow_village

P R O I E C T E R E P R E Z E N T A T I V E

„Am învăţat cum să mă prezint în cadrul alegerilor pentru primărie şi cum să lucrez în grup, alături de colegii mei.”

Elev francez

„Le-a arătat că poţi obţine rezultate şi cu mijloace puţine. Le-a oferit o imagine pozitivă, atât de sine, cât şi asupra şcolii.”

Profesor franceză

31

Health4life

(Sănătate pentru viață)

„La oameni, sănătatea este o stare generală a minţii, corpului şi spiritului, caracterizată, de obicei, prin lipsa bolilor, a leziunilor sau a durerii. Sănătatea nu se păstrează şi îmbunătăţeşte doar graţie progresului medicinii, ci şi prin efortul şi stilul de viaţă inteligent ales al indivizilor şi societăţii. Stilul de viaţă al adolescenţilor de astăzi s-a schimbat foarte mult faţă de acum 50 de ani, când adolescenţii erau interesaţi de studii, sport, hobby-uri și activităţi cotidiene. În zilele noastre, stilul de viaţă cunoaşte o cu totul nouă fază, în care viaţa adolescenţilor pare că se rezumă doar la petreceri, băutură, fumat, droguri și plăcere sexuală.”

Adresa paginii de proiect: www.etwinning.net/ro/pub/profile.

cfm?fuseaction=app.project&pid=79799&lang=ro

Kit de proiect: www.etwinning.net/ro/pub/collaborate/kits/detail.

cfm?id=1102&klang=ro&lang=ro

Clip video despre proiect şi interviu cu profesorii şi elevii:

http://youtu.be/GS-ZasD9zEw

TwinSpace: www.etwinning.net/twinspace/health4life

„Acesta este un exemplu de succes al demersului de implementare a activităţilor eTwinning de pregătire a examenelor le recomandă pentru integrare în curriculum, îmbinând utilul cu plăcutul.” Juriul european

„Acum primesc informaţii şi materiale didactice de la profesorii din toată Europa.”

Paulien, profesor de biologie, Olanda

„Odată, am fost bolnavă şi am stat acasă, însă tot am participat la videoconferinţă.”

Elev olandez

„Când se întâmpla ceva, râdeam împreună, fără să punem la inimă.”

Elev olandeză

„Îmi place ştiinţa pentru că am învăţat multe despre natură şi ne-am distrat de minune.”

Maria, România

„Mi-au plăcut foarte mult experimentele pentru că trebuia să le traducem în engleză, folosind termeni tehnici, ştiinţifici, pe care nu-i folosim zilnic.”

Elev din Italia

32

Părerea specialistului

Aveam de-a face cu o competenţă-cheie foarte complexă, care acoperă o multitudine de faţete, de la înţelegerea sănătăţii şi a stării de bine şi a factorilor care promovează un stil de viaţă sănătos la capacitatea de a înţelege codurile de conduită care ne permit să trăim în societate într-un mod productiv şi constructiv, având grijă ca deciziile pe care le luăm individual şi în grup să fie în avantajul tuturor.

Toate acestea sunt strâns legate de ideea de drepturi şi responsabilităţi. În lumea de astăzi se pune un mare accent pe drepturi: dreptul la vot, dreptul la servicii de calitate, dreptul la un standard decent de viaţă etc. Cu toate acestea, drepturile vin la pachet cu responsabilitatea de a le folosi corect, fără a abuza sau profita de alţii când exercităm respectivele drepturi. La rândul său, acest aspect este legat de percepţia pe care o avem asupra locului nostru în societate, şi anume dacă ne simţim apreciaţi şi remarcaţi sau abuzaţi şi abătuţi. Ea evidenţiază interconexiunile de tip cauză şi efect care au loc în interiorul reacţiei umane în lanţ: depindem unii de alţii, societatea este formată din suma tuturor, cu toţii suntem responsabili pentru acţiunile noastre, mici sau mari, din sânul societăţii.

Health4life a fost un proiect care s-a axat pe aprofundarea capacităţii de înţelegere a rolului sănătăţii şi stării de bine şi a factorilor care promovează un stil de viaţă sănătos. În cadrul proiectului, elevii au fost încurajaţi să ia în discuţie comportamentul cotidian al tinerilor vizavi de fumat, droguri, practici sexuale, alcool. Pentru aceasta, au efectuat sondaje de opinie printre colegi şi au realizat experimente de laborator vizând efectele diverselor substanţe asupra corpului. Toate această activitate este foarte bine punctată pe TwinSpace-ul proiectului. Vizitatorii au posibilitatea să-şi facă o idee asupra efortului depus de elevi pentru a înţelege cât de important este să-ţi tratezi corpul cu grijă. Proiectul este şi o exemplificare a modului în care pot fi încorporate mai multe competenţe în acelaşi timp. De exemplu, acest proiect ilustrează modul în care competenţa matematică şi ştiinţifică poate fi abordată dintr-o perspectivă autentică şi nu una teoretică. Proiectul a stimulat şi simţul iniţiativei şi al antreprenoriatului, forţându-i pe elevi să gândească singuri şi să-şi formeze propriile judecăţi.

Din punctul meu de vedere, celălalt proiect al acestei secţiuni, Rainbow village, reprezintă un exemplu perfect de activitate menită să formeze capacitatea de înţelegere a naturii complexe a competenţelor sociale şi civile la tineri.

La proiect au participat elevi din ciclul gimnazial, cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani.

Aceştia au trebuit să-şi imagineze că trăiesc într-o lume post-apocaliptică, în care tot ce cunoscuseră ei fusese distrus. Obiectivul lor era de a reface viaţa şi societatea în nou înfiinţatul Sat curcubeu. TwinSpace-ul acestui proiect scoate în evidenţă multitudinea de sarcini pe care au trebuit să le îndeplinească elevii, de la alegerea celei mai bune situaţii pentru satul lor la redactarea regulilor societăţii şi la organizarea de alegeri în timp real. Elevii au fost încurajaţi să se gândească profund la problemele sociale şi de justiţie şi să reflecteze la drepturile şi responsabilităţilor cetăţenilor şi conducătorilor.

Activităţile le-au permis elevilor să-şi folosească la maxim forţa de creaţie, analiză şi judecată şi să înveţe cum să se prezinte într-o situaţie publică.

A N N E G I L L E R A N - C O N S I L I E R P E D A G O G I C

33

simțul inițiativei și al

Documents relatifs