• Aucun résultat trouvé

conștiință și expresie culturală

Aprecierea importanţei exprimării creative a ideilor, a experienţelor şi a emoţiilor sub diverse forme, printre care muzică, artele spectacolului, literatură şi arte vizuale.

Cunoştinţe, abilităţi şi atitudini esenţiale acestei competenţe:

Cunoştinţele culturale presupun conştientizarea patrimoniului cultural local, naţional şi european şi a locului acestuia în lume. Ele cuprind cunoaşterea elementară a operelor culturale majore, inclusiv a culturii de masă contemporane. Acestea sunt esenţiale pentru a înţelege diversitatea culturală şi lingvistică din Europa şi din alte regiuni ale lumii, necesitatea de a o proteja şi importanţa factorilor estetici în viaţa cotidiană.

Aptitudini relevante atât pentru apreciere, cât şi pentru expresie: aprecierea operelor de artă şi a spectacolelor, precum şi exprimarea personală prin intermediul unor mijloace diferite, graţie capacităţilor individuale înnăscute. O altă aptitudine este capacitatea de a compara propriile opinii şi puncte de vedere creative şi expresive cu cele ale altora şi de a fructifica oportunităţile sociale şi economice dintr-o activitate culturală. Expresia culturală este esenţială pentru formarea de aptitudini creative, care pot fi transferate în diverse contexte profesionale.

O înţelegere solidă a propriei culturi şi un sentiment de identitate pot forma baza unei atitudini deschise şi respectoase faţă de diversitatea formelor de expresie culturală. O atitudine pozitivă presupune, de asemenea, creativitate şi dispoziţia de a cultiva simţul estetic prin intermediul expresiei artistice personale şi a participării la viaţa culturală.

D E F I N I Ţ I E

39

P R O I E C T E R E P R E Z E N T A T I V E

PEK

„Noile aventuri palpitante ale micului nostru purice, Pek. Noi locuri de descoperit!

O nouă generaţie de elevi este gata să colaboreze pentru a crea situaţii unice şi amuzante. Fiecare poveste este inventată de elevi din ţări diferite. Rezultatul? Multe obiecte reale şi o carte în mai multe limbi.”

Tandem

Ce resurse se găsesc în Antichitate? Elevii realizează comparaţii între modurile în care francezii şi spaniolii înţeleg, pun sub semnul întrebării, analizează şi simt că aparţin unei civilizaţii clasice.

Kit de proiect: www.etwinning.net/ro/pub/collaborate/kits/detail.

cfm?id=941&klang=ro&lang=ro

TwinSpace: www.etwinning.net/twinspace/tandem

TwinSpace: www.etwinning.net/twinspace/pek Clip video despre proiect şi interviu cu profesorii şi elevii:

http://youtu.be/vDCPJDRDDt8

Clip video despre proiect şi interviu cu profesorii şi elevii:

https://www.youtube.com/watch?v=INSldTSQUD4

Adresa paginii de proiect: www.etwinning.net/ro/pub/profile.

cfm?f=2&l=ro&n=16915

Adresa paginii de proiect: www.etwinning.net/ro/pub/profile.

cfm?f=2&l=ro&n=58602

„Experienţele trăite de elevi, faptul că au reuşit să comunice cu partenerii, că au încerca să-i înţeleagă şi că au căutat resurse, toate acestea contează enorm.” Profesor franceză

„Eu am scris scenariul călătoriei lui Pek.” Elev francez

„Ne-am distrat de minune când am organizat activităţile, când ne-am costumat şi am pronunţat expresii în latină. Mi-a plăcut foarte mult.” Elev spaniol

„Cea mai frumoasă activitate a fost când am cântat pentru că mie îmi place foarte mult să cânt.” Maria, România

„Am folosit un decor autentic şi am obţinut un contrast între atunci şi acum.” Elev franceză

„Graţie proiectelor, elevii pot crea ceva real şi îşi deschid ochii către piaţa de muncă europeană.” Profesor spaniolă

40

Am abordat subiectul conştiinţei culturale pe măsură ce am discutat despre celelalte competenţe abordate, fapt ce demonstrează cât de întrepătrunse sunt competenţele-cheie. Am arătat cât de necesară este amplificarea gradului de înţelegere al altor culturi dacă vrem să vedem lumea prin ochii acestora. Şi totuşi, conştiinţa culturală nu se referă doar la conştientizarea şi aprecierea altor culturi, ci şi la înţelegerea mai profundă a rădăcinilor şi patrimoniului cultural propriu, a folclorului şi tradiţiilor noastre. De asemenea, se referă la aprecierea expresiei estetice a culturii: muzică, literatură, teatru, dans, arhitectură...

Primul proiect, Tandem, s-a axat pe acest ultim aspect al conştiinţei culturale, concretizându-se într-o întoarcere la rădăcinile latine ale celor două limbi din proiect:

franceza şi spaniola. Obiectivul proiectului a fost de a înţelege cum funcţiona limba latină, de a vedea ce cuvinte şi expresii din latină mai sunt folosite în limbajul curent.

De asemenea, elevii au comparat obiceiurile Romei antice cu cele de astăzi, oprindu-se, printre altele, la viaţa de familie, instituţii şi gestiune urbană. Un alt aspect abordat de proiect a fost latura estetică a culturii romane, a artei, monumentelor şi clădirilor de patrimoniu.

Pek, puricele călător a abordat subiectul dintr-o altă perspectivă. Elevii unor şcoli vocaţionale din Franţa, Spania, Italia, Portugalia, Cehia şi Turcia au redactat, în colaborare, povestea micului lor personaj, Pek. Elevii au ilustrat periplul acestuia prin Europa, arătând ce a văzut, ce a auzit, ce a mâncat şi ce a aflat despre oamenii şi ţările vizitate. Povestea s-a concretizat sub forma unei benzi desenate digital, fapt ce a contribuit şi la dezvoltarea competenţei digitale şi a celei de comunicare în limbi străine, precum şi consolidarea spiritului creativ şi a capacităţii de planificare.

Iată că am ajuns la finalul galeriei de proiecte ce evidenţiază modul în care competenţele-cheie pot fi formate prin intermediul strategiei bazate pe proiecte eTwinning, strategie definită de colaborarea dintre elevi din ţări diferite. Merită, de asemenea, menţionat că activitatea desfăşurată în cadrul proiectelor eTwinning reuşeşte să stimuleze dezvoltarea competenţelor transversale, atât de greu de format când se predă o singură disciplină.

A N N E G I L L E R A N - C O N S I L I E R P E D A G O G I C

Documents relatifs