• Aucun résultat trouvé

La llengua, l’hort i els blocs

“La llengua, els horts i els blocs”

Agenda 21 Escolar de Sant Cugat del Vallès

3) La llengua, l’hort i els blocs

Mariona Espinet: Us presento al Xavier Fontich, que és formador, professor de secundària i professor de la UAB, del Departament de didàctica de la UAB.

Hem estat un temps pensant en l’intercanvi de llavors, que ens porta a intercanviar-nos

experiències educatives entre alumnes de totes les etapes. Ja sabeu que és un assumpte

pendent que tenim el de tancar aquest intercanvi d’alguna manera que sigui interessant.

Tenim un primer exemple de “cosa” que s’intercanvia a l’escola bressol! Es tracta d’una capsa que conté les llavors del pèsol de l’escola

Montserrat, que viatja ara cap a la nova escola bressol

“el Molí” de Les Planes.

Ens la va ensenyar la Núria Fargas a la trobada de l’ApS que varem tenir el 20 d’octubre. És la primera història que

viatja (apart de la carta del Turó al Ferran Clua), ja tenim un exemple de com fer-ho a bressol.

El Xavier ens farà una proposta per a fer possible aquest intercanvi, també, en forma de bloc. Primer ens refrescarà una mica sobre com treballar la llengua, que és potser la matèria pendent que teníem en el nostre treball transversal d’horts, i ho concretarà amb aquesta proposta.

Desplegament de l’Agenda 21 Escolar 44

Memòria 2011-2012

Es tracta de plantejar-nos: com escriure ens ajuda a aprendre? També en l’hort. Aquest és el que li hem demanat al Xavier que ens aporti.

Xavier Fontich: La Mariona em va explicar el vostre projecte i m’agrada molt, realment trobo que és molt interessant i crec que l’escriptura i els blocs poden ajudar de veritat per compartir entre vosaltres com a escoles i visibilitzar també la feina que esteu fent, són dos objectius en un.

L’escriptura és una habilitat complexa. No es comença a aprendre a escriure quan s’escriu, sinó abans. Qui és analfabet? Tots ho som en un gènere o un altre. Saber escriure no és un do diví, tots i totes podem ser escriptores (potser no un Cervantes, però...). En part sí és cert que s’aprèn escrivint, però cal un guiatge. No es tracta tampoc d’una activitat solitària: passa entre les persones, és col·laboratiu.

Tots/es els i les profes som profes de llengua. Per això, és molt important que escrivim. Els temes menys treballats potser són l’acompanyament i el destinatari, i ara em centro en

Desplegament de l’Agenda 21 Escolar 45 destinatari real, perquè no és el mateix tipus d’escriptura la que et serveix per comunicar-te amb un o altre actor o situació concreta.

Per tant, cal que comuniquem el projecte de l’hort, que els nens i nenes ho posin per escrit, i dins d’una acció concreta com pot ser l’intercanvi de

llavors. Escrivint comuniquem, però també reflexionem.

La proposta és fer un bloc d’aula sobre l’hort.

Els escrits poden ser tant fitxes, com històries, entrevistes, anècdotes, reflexiones. Jo us proposo aquests cinc gèneres d’escriptura: la narració de la història de la llavor (per exemple), la fitxa d’anotacions i explicacions de ciències, l’entrevista a personatges de la comunitat, l’anècdota [l’Anna Valderrama en té mil] i l’escriptura reflexiva, o eco-reflexions sobre el sentit del que fem.

Desplegament de l’Agenda 21 Escolar 46 del gènere que es treballa:

 La narració: tindrà els verbs en passat

 Les entrevistes: ens centrarem en preguntes directes i indirectes

Anna Castellví: m’agrada el tema dels blocs. És senzill, fàcil. L’hauríem de treballar quan estan amb nosaltres o bé fem d’editors de textos que fan?

Xavier: segurament cal adaptar solucions diferents als diversos centres, ho heu de fer vostre. Els nanos fan deures d’hort mai?

Anna C: no.

Pràxedes González: els de tercer fan una memòria escrita de tota la feina.

Xavier: la memòria pot ser una narració. Què en fan?

On la guarden?

Pràxedes: nosaltres la recollim, la valorem, hi ha exercicis.

Xavier: caldria pensar només com aquesta memòria queda integrada en el bloc, la feina ja està feta!

L’escriptura hauria de ser sempre en parelles o grups de tres, no solitària. Tot i que això depèn de cada situació.

Desplegament de l’Agenda 21 Escolar 47

Memòria 2011-2012

Pràxedes: com que l’hort és un procés continu i en canvi els grups van canviant cada trimestre, és necessària per la gent que vindrà després. El grup que arriba la rep. Ho fem aprofitant els dies de pluja, en moments que tenim sense activitat física a l’hort.

Xavier: el bloc us ajudarà molt a fer-ho.

Anna C: un problema és que aules d’informàtica hi ha algunes, però ha de ser més autònom, amb encarregats.

Xavier: cal tenir una contrasenya comuna, un nom per la classe.

Tampoc no cal esperar a dominar l’instrument per posar-t’hi.

Anna C: si tots anem fent un, ens posem com a “blocs preferits” i així estem en xarxa.

Mariona: la idea, a més, és lligar-ho amb la plana web de l’Ajuntament.

Mavi Antas: nosaltres tenim problemes amb les fotos, i hem acabat traient les fotos, perquè els petits no poden sortir.

Mariona: quina mena de cosa permetria comunicar-ho?

Anna Beà: fem el diari viatger, o llibreta viatgera, que va de casa en casa, les famílies participen a fer-ho.

Germán: per poder fer un bloc es pot fer fotos (o escanejar) els fulls de la llibreta viatgera i penjar-ho al bloc. No cal que surtin les cares dels nanos: serveix per mostrar la feina que es fa, tot i que les fotos són una cosa interna vostra, i llavors es poden tapar les fotos amb una pastanaga o així a sobre de cada cara.

Mariona: el gènere poden ser les carpetes del bloc: les anècdotes de l’Anna, que en té moltes, les històries de les llavors, les reflexions, entrevistes a cada personatge que s’apropa a l’hort.

Mavi: els avis ens venen a nosaltres a explicar-nos moltes anècdotes.

Francesc Carbó: trobo que és molt interessant, perquè ens cal trobar i generar espais per treballar aquests aspectes. Per exemple, el bloc de

Desplegament de l’Agenda 21 Escolar 48

Memòria 2011-2012

l’escola en anglès ha tingut un èxit brutal. És cert que tot necessita un temps. Molts mestres estan fent feines de llengua, o plàstic, i aprofiten l’hort. Tot això podria anar al bloc. No caldrà esperar.

M’ha entusiasmat la proposta, jo veig un projecte ben maco.

Anna Valderrama: a mi em costarà, ja ho sabeu.

No sempre que baixem a l’hort, però, ens comuniquem amb els mestres, i en canvi el sentiment dels nanos és de voler explicar el que fan, se senten amb sort de baixar a l’hort.

Hem començat coses de blocs però a mig curs se’ns queda penjat. Per exemple hem fet enigmes

sobre l’hort, i contestaven, fins i tot van començar a participar germans i famílies, ja que rebien un premi de productes de l’hort per qui guanyés.

Realment els cal comunicar el que fan.

Marcel Barbens: jo ho veig, és vàlid. Ja anem generant blocs, pàgines web, però és cert que és feina extra. A Infantil no ho veig difícil pel que fan els infants, no, però caldria trobar el que sigui més adequat. A p3 hi ha producció de coses, habitualment.

Però en el sentit de l’esforç que pot significar, una proposta seria fer un bloc més col·lectiu, per fer-lo entre tothom, seria una possibilitat.

Miquel: no ho veig incompatible, segurament hi ha la possibilitat de que un bloc “central” vagi recollint el que va escrivint cadascú al seu bloc. Ho hauria de mirar.

Xavier: lo important és que la producció sigui compartida, no tant si és alta o no.

Isabel Gómez: a p5 es fa informàtica. A p3 i p4 els infants porten les famílies a veure l’hort, el que han fet cada dia, i això és important no perdre-ho. No cal oblidar la relació directa. Una possibilitat és que els de p3 vagin a fer una xerrada a p4 per explicar el que han fet.

Pilar Knörr: ...i que siguin aquests els que ho acabin penjant al bloc, per exemple.

Mariona: facilitaria el fet del bloc la conversa a casa?

Isabel: sí, això ja ho fem.

Desplegament de l’Agenda 21 Escolar 49

Memòria 2011-2012

Pilar: jo ho proposaré al cicle, a la comissió, a la Marta. Ho trobo molt interessant.

Sílvia Àlvarez: jo puc dir el mateix... perquè us anuncio que ja tenim comissió d’hort!

Ens ha costat i ja ho hem aconseguit.

Josep Maria Casado: nosaltres també podrem aportar coses. Volia dir, per exemple, que tenim la possibilitat d’estudiar genèticament les varietats de faves que tenim. Hem detectat ja diferències, però ara faríem l’estudi, i podeu passar-nos faves perquè ho fem.

Mariona: cal que ho documenteu!

4) Berenar

Moltes gràcies! Un tiberi boníssim!