• Aucun résultat trouvé

Principis segle XX (anys 20-40)

10) Exemples d’estructures

A continuació es presenten estructures registrades durant l’elaboració del present treball localitzades a partir de les descripcions etnogràfiques,

Pleta de la coma de fuses. Codi: TDG01 Torre de Capdella, Vall Fosca, Pallars Jussà Coordenades (ETRS89)

X 331871 Y 4703205

Registre arqueològic efectuat el 10/10/15 Notes etnogràfiques:

Segons Violant i Simorra en aquesta pleta hi pasturaven 500 ovelles, l’autor menciona que existeix una cabana i un tancat.

Descripció arqueològica:

Es tracta d’un conjunt format per dos tancats i una cabana. També hi ha indicis de un altre estructura possiblement un tancat de la que es veuen únicament alguns trams de mur.

9 En aquest cas el terme “orri” designa un tipus de construcció que no apareix en les descripcions de Violant i Simorra i de les que no en parlen les fonts orals. Es tracta de petits edificis dedicats a la fabricació de formatges.

10 En aquest cas el terme “orri” destina un corredor de pedra destinat a munyir el ramat. És el sentit del terme que s’utilitzarà en la classificació arqueològica de les estructures arquitectòniques més endavant (Rendu, 1998);(Garcia Casas, 2012b).

36 Tancat 1

Es tracta d’una estructura quadrangular que aprofita un aterrossament natural del terreny al sud i els afloraments naturals del vessant de la muntanya al nord com a tancament. Els murs dels tancats estan ben conservats en el tram sud i una mica menys al tram nord. El mur està format per carreus de roca granítica de 0,40x0,35x0,25 metres de mitjana combinats amb carreus més petitsde 0,2x0,15x0,1. ES troben col.locats formant2 filades i 3-4 fileres més aviat desdibuixades. A intervals un dels carreus està col.locat en perpendicular per falcar el mur. L’alçat màxim dels murs es de 0,75m i l’amplada mitjana 0,85.

Presenta una entrada al sud de 0,7 m i una altre possible entrada al SO també de 0,7m. Trobem cert enderroc poc sedimentat.

Cabana 1

ES tracta d’una estructura possiblement circular annexa al sudest del Tancat 1.

Els carreus són de pissara sense escairar de 0,65x0, 0,35x0,25m combinats amb altres carreus de 0,4x0,3x0,1m i altres més petits de 0,12x0,1x0,5 utilitzats per falcar els primers. Presenta un alçat màxim de 1 metre i una amplada de murs de 0,6m. El sostre es troba esbotzat i podem veure que estava format per lloses de pissarra. ES una estructura que presenta molt enderroc poc sedimentat.

Tancat 2

A uns 30 metres (CORRETGIR) a l’est del Tancat 1

Estructura més mal conservada especialment en el tram oest que no es conserva. Aprofita al nord el vessant de la muntanya com a tancament formant un recinte mes o menys triangular. Els murs conservats estan formats per dues filades i 3-4 fileres. Els murs presenten un alçat màxim de 0,6 metres i una amplada de entre 0,4 i o,6 metres.

Estructura indefinida

Al sud del Tancat 1 trobem dos trams de mur mal conservats. Podrien formar un tancat amb característiques constructives semblants a les del Tancat 1 encara que de dimensions més reduïdes però en tot cas aquesta estructura no s’ha conservat.

37 Corral de Filià. Codi: TDG02

Torre de Capdella, Vall Fosca, Pallars Jussà Coordenades (ETRS89)

X 330311 Y 4702282

Registre arqueològic efectuat el 10/10/15

Notes etnogràfiques:

Segons Violant aquesta pleta era utilitzada pel vaquer comunal de la vall. Parla d’una cabana i d’un tancat. L’actual cabana de Filià és un edifici modern que no té

FFigura 119.. Representació planimètrica del Tancat 1 i Cabana 1

38

perquè correpsondre’s a la descripció, en canvi el tancat sembla ser el mateix per la fotogtafia antiga i el fet que estigui adossat a un faralló rocós.

Tancat 1

Es tracta d’un tancat que al nord aprofita un gran aflorament geològic. La estructura està ben conservada especialment en el tram sud-est. Els murs estan formats posats de forma regular de 0,6x0,5x0,4m que es col·loquen formant 5 fileres i 2 filades. Presenta un alçat màxim conservat de 1,25 metres. L’estructura presenta poc enderroc degut al seu bon estat de conservació que ens porta a pensar que la majoria dels carreus segueixen col·locats tal i com estaven en el seu estat original, pràcticament no s’observa sedimentació. A l’est trobem un accés que medeix 1 metre d’amplada.

Estructura 1

A pocs metres a l’est trobem varis murs adossats al tancat més mal conservats, entre aquests murs trobem una estructura circular possiblement un magatzem o una cabana més mal conservada que el tancat però al estar adossada a aquest pensem que com a mínim la seva construcció va ser contemporània a la del tancat..

Els carreus tenen la mateixa mida que els del tancat, presenta un alçat de 1 metre i 0,4m d’ample, possiblement els murs formen 5 fileres i 2 filades. Trobem molt enderroc no sedimentat.

FFigura 220.. Fotografia aeria del corral de Filià, s'ha integrat el dibuix fet del tancat i la estructura.

39 Codi: TDG03

Port de la Bonaigua Coordenades (ETRS89) X 336578

Y 4723674

Registre arqueològic efectuat el 04/08/2015

Notes etnogràfiques:

Violant parla de l’existència d’un tancat al costat de la ermita de Ares, al Port de la Bonaigua

Descripció arqueològica:

Localitzat en un dels revolts de la carretera just a sobre del bar que es troba davant de l’ermita d’Ares. Sembla una estructura de grans dimensions, conserva millor el mur nord format per grans carreus de 0,8x0,6x0,8m aproximadament acompanyats per carreus de 0,7x0,8x0,3 metres. Trobem una sola filada i dues fileres. En el seu tancament oest trobem carreus més petits de 0,4x0,3x0,25m i una sola filada i filera. El mur queda desdibuixat en el seu tram sud que es conserva parcialment, per això la conservació de l’estructura podem dir que és regular, es

FFigura 221 Fotografia del Tancat de Filià feta el 1935. Extreta de (Violant, 2001)

40

possible que els carreus originals del tancat hagin estat aprofitats per les construccions actuals que hi ha prop de l’ermita de Ares.

No es pot afirmar amb seguretat que aquesta estructura es correspongui al tancat mencionat per Violant. De fet es possible que actualment el que s’observa en planta sigui la juxtaposició de varies remodelacions i que l’estructura original no fos tan gran com sembla despendre’s de la planta.

FFigura 22. Dibuix a escala de les estructures a l'ermita d'Ares

41

Documents relatifs