• Aucun résultat trouvé

cultureel bewustzijn en

culturele expressie

Erkenning van het belang van de creatieve expressie van ideeën, ervaringen en emoties in diverse vormen, waaronder muziek, podiumkunsten, literatuur en beeldende kunsten.

Essentiële kennis, vaardigheden en attitudes met betrekking tot deze competentie:

Culturele kennis omvat een bewustzijn van het lokale, nationale en Europese culturele erfgoed en de plaats daarvan in de wereld. Daaronder valt elementaire kennis van de belangrijkste culturele werken, waaronder hedendaagse volkskunst als belangrijk onderdeel van de menselijke geschiedenis. Het is belangrijk de culturele en taalkundige verscheidenheid in Europa en in andere wereldregio’s te begrijpen, te beseffen dat die beschermd moet worden, en inzicht te hebben in het belang van esthetische factoren in het dagelijkse leven.

Vaardigheden hebben betrekking op zowel erkenning als expressie: het erkennen en genieten van kunstwerken en uitvoeringen evenals zelfexpressie door middel van een verscheidenheid aan media met gebruik van iemands aangeboren capaciteiten.

Daartoe behoort evenzeer het vermogen om zijn eigen creatieve en expressieve gezichtspunten te relateren aan de meningen van anderen en sociale en economische kansen in culturele activiteiten te onderkennen en te verwezenlijken. Culturele expressie is essentieel voor de ontwikkeling van creatieve vaardigheden die kunnen worden toegepast in vele professionele contacten.

Een gedegen begrip van de eigen cultuur vormt de basis voor respect en een open attitude tegenover de verscheidenheid van culturele uitdrukkingsvormen. Tot een positieve instelling behoren ook creativiteit en de bereidheid om esthetische mogelijkheden te cultiveren via artistieke zelfexpressie en deelneming aan het culturele leven.

D E F I N I T I E

G E P R E S E N T E E R D E P R O J E C T E N

PEK

“Nieuwe spannende avonturen voor Pek, onze kleine vlo. Nog meer plekken om te verkennen en te delen met een nieuwe generatie leerlingen die klaar staan om samen te werken en grappige en unieke situaties te creëren. Elk verhaal wordt verzonnen door leerlingen uit verschillende landen. Het resultaat is veel echte voorwerpen en een boek in verschillende talen.”

Tandem

Welke middelen zullen er gevonden worden in de oudheid? Leerlingen vergelijken de beide manieren in Frankrijk en Spanje om de klassieke oudheid te begrijpen, te onderzoeken, te analyseren en zeggenschap erover te krijgen.

Project Kit: www.etwinning.net/nl/pub/collaborate/kits/detail.

cfm?id=941&klang=nl&lang=nl

TwinSpace: www.etwinning.net/twinspace/tandem

TwinSpace: www.etwinning.net/twinspace/pek

Video over het project met interviews met de leerkrachten en leerlingen:

http://youtu.be/vDCPJDRDDt8

Video over het project met interviews met de leerkrachten en leerlingen:

https://www.youtube.com/watch?v=INSldTSQUD4

Project Link: www.etwinning.net/nl/pub/profile.cfm?f=2&l=nl&n=16915

Project Link: www.etwinning.net/nl/pub/profile.cfm?f=2&l=nl&n=58602

“De ervaringen die zij meegemaakt hebben, dat zij erin geslaagd zijn te praten met hun partners, geprobeerd hebben hun te begrijpen en gekeken hebben naar hulpbronnen is zeer betekenisvol”

Franse leerkracht

“Ik was scenario schrijver voor het Pek-verhaal” Franse leerling

“Het is heel leuk om dit te organiseren en ons te verkleden en Latijnse zinnen te spreken, ik heb er erg van genoten” Spaanse leerling

“Het allerleukste was het zingen, want ik zing heel graag”

Maria uit Roemenië

“We gebruikten een echte set en we creëerden een contrast tussen toen en nu” Franse leerling

“Dankzij de projecten kunnen leerlingen iets reëels creëren, en inzicht krijgen in de Europese arbeidsmarkt” Spaanse leerkracht

40

We hebben het al gehad over cultureel bewustzijn in relatie tot een aantal van de andere competenties die reeks besproken zijn, hetgeen voor mij precies benadrukt hoezeer alle sleutelcompetenties onderling verbonden zijn met elkaar. We hebben gesproken over de noodzaak om zich in een andere cultuur te verdiepen en om de wereld te kunnen zien vanuit de invalshoek van die cultuur. Cultureel bewustzijn behelst echter niet alleen het bewustzijn en erkennen van de culturen van anderen maar ook het verdiepen van het begrip van onze eigen culturele wortels en erfgoed, onze folklore en tradities. Daarnaast omvat het eveneens waardering voor de esthetische expressie van een cultuur; muziek, literatuur, drama, dans, architectuur...

Het eerste project Tandem was gericht op het tweede gedeelte van de competentie cultureel bewustzijn door terug te keren naar de Latijnse oorsprong van de twee talen van het project, Frans en Spaans. De focus lag op begrijpen hoe Latijn als taal werkt;

om te zien welke Latijnse woorden en uitdrukkingen nog steeds gebruikt worden als onderdeel van onze dagelijkse taal. Ze vergeleken eveneens de gebruiken van het oude Rome met de hedendaagse gebruiken in termen van gezinsleven, gevestigde gewoonten en stedelijk beheer, om slechts een aantal te noemen. Ze onderzochten eveneens de esthetische kant van de Romeinse cultuur, kunst en natuurlijk het erfgoed aan monumenten en gebouwen.

Pek de reizende vlo gebruikte een andere aanpak. De leerlingen uit de sector beroepsonderwijs in Frankrijk, Spanje, Italië, Portugal, de Tsjechische Republiek en Turkije werkten samen om het verhaal achter het kleine personage Pek te vertellen terwijl hij reist door Europa, wat hij zag, hoorde, at en leerde over de mensen en landen die hij bezocht. Het verhaal kreeg de vorm van een digitaal stripboek dat zowel de digitale competentie als de competentie vreemde taal ontwikkelde van de betrokken leerling, evenals hun besef van creativiteit en planning.

We zijn nu aan het einde gekomen van onze projectvoorbeelden die demonstreren hoe sleutelcompetenties ontwikkeld kunnen worden door de eTwinning projectgebaseerde aanpak om leerlingen uit verschillende landen te laten samenwerken. Het is eveneens de moeite waard te vermelden dat eTwinning projectwerk bijzonder goed is voor het aanmoedigen van de ontwikkeling van deze transversale, vakoverschrijdende vaardigheden die leerkrachten soms moeilijk vinden om te ontwikkelen tijdens het onderwijzen van hun individuele vak.

A N N E G I L L E R A N - S E N I O R P E D A G O G I S C H A D V I S E U R

Documents relatifs