• Aucun résultat trouvé

Anàlisi descriptiva de la contribució de les activitats realitzades en l’aprenentatge

Dans le document cultura ambiental de l'aigua (Page 160-166)

E. Capacitat d’argumentar a favor de l’ús sostenible de l’aigua

4.1.2 Anàlisi descriptiva de la contribució de les activitats realitzades en l’aprenentatge

A continuació es presenta la relació de les activitats realitzades agrupades segons les propostes de classificació d’activitats suggerides per Cañal et al. (1993) i Sanmartí (2002). La informació ha estat obtinguda de l’anàlisi dels documents escrits i de les entrevistes amb el professorat. S’entén que aquesta classificació és una aproximació, ja que no és senzill classificar-les perquè hi ha tasques que poden ser comunes a dues categories diferents. Per exemple, en el taller del "Gota gotham" hi ha tasques en les que es fomenta la interacció entre infants i amb d’altres fonts d’informació, però globalment l’activitat posa més èmfasi a percebre indirectament fets (en aquest cas, com funciona el cicle urbà de l’aigua).

I en segon lloc, és una classificació aproximada perquè s’han recollit les activitats més rellevants (i no la totalitat de les realitzades) aplicant com a criteri, aquelles que han estat incloses en els dossiers (produccions escrites de l’alumnat) i les que han estat anomenades pel professorat a les entrevistes.

La taula també inclou el nombre d’activitats fetes (AF), el nombre d’activitat recordades (AR) i la freqüència total de records que es relacionen amb aquestes activitats (FAR).

Al costat de cada activitat, s’inclou entre parèntesis la freqüència de records esmentats.

Cal afegir que alguns dels records relacionats amb continguts i aprenentatges no s’han pogut relacionar de manera clara amb cap activitat i per tant, no han estat inclosos en aquesta taula. Per exemple quan l’alumnat ha fet referència a continguts o aprenentatges de manera genèrica com ara “el cicle de l’aigua” no s’ha pogut relacionar amb cap activitat concreta.

A l’annex es pot consultar la taula completa de les activitats realitzades a cada escola així com els dossiers de l’alumnat i les transcripcions de les entrevistes.

A. Escola 1

La taula 35 recull les activitats realitzades en el marc del projecte de curs sobre l'aigua.

Tot i que la majoria d’activitats han estat realitzades per tots els grups, també n’hi ha d’altres que són específiques de cada grup-classe i que s'han inclòs a la columna corresponent.

Taula 35. Recull de la tipologia d’activitats realitzades a l’E1 en relació a l’aigua Sanmartí (2002). Sent AF (Activitats Fetes); AR (Activitats Recordades); FAR (Freqüència Activitats Recordades)

Alguns dels aspectes més destacats de la taula anterior són els següents:

- Les activitats orientades a percebre fets directament i a construir-los realitzades fora de l’aula han estat molt recordades possiblement perquè responen a vivències noves per la major part de l’alumnat. Aquest és el cas de la visita al Museu de les Aigües, que ha estat una de les més anomenades, així com també la visita a la depuradora.

- Les activitats orientades a percebre fets indirectament i a construir-los, com per exemple, les realitzades en el marc del taller Gotha-gotham en el que s’ha fet ús de vídeos, làmines i maquetes per explicar el cicle urbà de l’aigua així com també, les xerrades d’experts i les presentacions en suport informàtic utilitzades han estat molt recordades per l’alumnat. Part d’aquests records es poden explicar pel component emocional que implica que persones familiars de l’escola participin en els projectes aportant les pròpies vivències o per l’interès que genera el fet que una educadora externa realitzi una activitat a l’aula.

- Les activitats orientades a construir coneixement de forma materialitzada, a partir de la realització de maquetes sobre el cicle de l’aigua, de jocs, d’activitats d’expressió corporal, murals, entre d’altres realitzades durant la jornada de tallers del projecte són les més recordades per l’alumnat. Tanmateix cal destacar que aquestes s’han desenvolupat durant 3 dies en grups interclasse, de manera que no tot l’alumnat ha tingut la possibilitat de realitzar totes les activitats. En aquest sentit és difícil determinar l’aportació d’aquestes activitats en el procés d’aprenentatge.

- Les activitats orientades a interactuar amb altres persones i fonts d’informació són poc esmentades per l’alumnat. Per exemple, l’activitat “càlcul del consum d’aigua a la llar” realitzada a 6è només ha estat recordada per un estudiant però, com s’explicarà més endavant, és una de les activitats que ha afavorit que aquest grup anomeni més diversitat d’accions d’estalvi orientades als usos domèstics.

- Les activitats orientades a construir coneixement reflexionant individualment. L’alumnat fa referència a records molt genèrics (fitxes, treballs...) que s’han relacionat amb els materials que es recullen en els dossiers de l’alumnat. Tot i que el grup de 4t no anomena cap d’aquestes activitats, en el seu dossier s’hi inclouen una gran diversitat d’activitats orientades a la metareflexió. Aquesta dada podria explicar part dels bons resultats d’aquest grup en les representacions dels cicles. En el cas del grup de 5è, els records relacionats amb “les fitxes” es poden relacionar amb el conjunt de fulls de treball sobre el cicle natural realitzats des de l’àrea d’anglès. En el cas del grup de 6è, els records poden estar relacionats amb el treball sobre el càlcul del consum d’aigua a la llar.

- Les activitats orientades a l’acció ambiental han estat força esmentades per l’alumnat fet que demostraria l’interès per les qüestions relacionades amb la cura del medi ambient. Tot i que els records han estat més vinculats amb les mesures d’estalvi de l’aigua (no tirar coses a l’aigua, no llençar oli per la pica...) que no pas, amb les activitats concretes realitzades. Tanmateix, els continguts dels records és coherent amb els continguts desenvolupats en les activitats orientades a l’acció ambiental realitzades.

B. Escola 2

La relació d’activitats realitzades a l’Escola 2 que s’han desenvolupat en el marc de la unitat didàctica sobre l’aigua es recullen a la taula 36. Aquestes activitats, donat que es realitzen anualment al 3er curs de primària, s'han descrit a la columna E24 encara que la resta de grups també les han dut a terme en els cursos anteriors. Mitjançant l'anàlisi dels dossiers de l'alumnat i les entrevistes s’ha comprovat que tots ells realitzessin la mateixa seqüència didàctica, tot i que s’han detectat petites modificacions any rere any.

Les activitats de la unitat didàctica de l’aigua, que parteixen de l’experiència d’unes Colònies a Castellar de N’Hug (Fonts del Llobregat), segueixen una organització que té en compte el procés d’ensenyament-aprenentatge ja que es parteix de les idees inicials de l’alumnat, es plantegen hipòtesis i experiències per a regular-les, es proposen activitats d’estructuració i de síntesi. I aquestes inclouen continguts relacionats amb el cicle natural, l’urbà i amb menys èmfasi, amb els aspectes actitudinals.

En el cas dels altres cursos de cicle superior, a la taula s’han inclòs els records de les activitats realitzades a tercer i aquelles que només han estat realitzades per aquests grups i que són d’interès per explicar alguns dels resultats obtinguts de la diagnosi de la cultura ambiental de l’aigua.

Taula 36. Recull de la tipologia d’activitats realitzades a l’E2 en relació a l’aigua fases del cicle urbà i del natural Explicació dels processos

Alguns dels aspectes més destacats de la taula anterior són els següents:

- Les activitats orientades a percebre fets directament i a construir-los destaquen per tenir una freqüència més gran de referències. La visita al Museu de les Aigües amb un total de 36 citacions (en els tres grups) i especialment esmentada en els grups de 5è confirmaria que la sortida té un impacte vivencial important que fa que anys després encara sigui recordada pels estudiants. També destaca l’elevada freqüència de records (58) sobre els treballs pràctics per observar i construir els conceptes vinculats als canvis d’estat (evaporació, condensació, congelació) i a les propietats de l’aigua (densitat). D’altra banda, 22 records han fet referència a continguts i aprenentatges relacionats amb els rius (font o naixement, curs fluvial, desembocadura) que es podrien associar a les activitats realitzades durant les Colònies tot i que no ho han especificat.

- Les activitats orientades a construir coneixement reflexionant individualment. S’han dut a terme moltes activitats orientades a la reflexió individual ja sigui per fer aflorar idees prèvies com per estructurar-les. Per exemple, alguns grups han realitzat representacions inicials i finals del cicle urbà de l’aigua. Tot i que l’alumnat no específica quines activitats ha realitzat, cal dir que s’han recollit 113 referències de continguts apresos del cicle de l’aigua (cicle natural i cicle urbà) que podrien estar relacionades amb aquestes activitats.

- Les activitats orientades a l’acció ambiental. L’alumnat ha fet referència a la importància de no malgastar l’aigua, estalviar-la o no contaminar-la (26 citacions) però no han detallat records sobre les activitats realitzades. A partir dels dossiers i les entrevistes, s’ha constatat que a 3er, la qüestió de les actituds ha tingut un tractament molt puntual (converses orals i una fitxa) al llarg del desenvolupament de la unitat didàctica sobre l’aigua. En canvi, els grups de cicle superior (E25 i E26) han aprofundit més en les qüestions actitudinals en el marc de l’assignatura de coneixement del medi (5è) ja que és on desenvolupen projectes relacionats amb la sostenibilitat i també perquè durant la gestió de la sequera del 2008 van ser promotors d’accions proambientals relacionades amb l’aigua.

A continuació es presenta una interpretació dels resultats presentats fins ara i en relació a les activitats realitzades.

Dans le document cultura ambiental de l'aigua (Page 160-166)