• Aucun résultat trouvé

ANÀLISI DELS CONEIXEMENTS SOBRE VPH I PATOLOGIA

Dans le document VPH EN ORINA : (Page 130-133)

5. RESULTATS

5.4. AVALUACIÓ DE L’ACCEPTABILITAT DEL TEST DE VPH EN

5.4.1. ANÀLISI DELS CONEIXEMENTS SOBRE VPH I PATOLOGIA

Es va interrogar a les usuàries sobre la seva percepció personal dels coneixements de VPH. Més de la meitat (55,1%) els definien com a deficients i el 24,5% com a accep-tables. Pel que fa al qüestionari per valorar aquest aspecte, la mitja de puntuació va ser de 9,8 (± 5,1), sobre un total de 21 punts possibles. Cal remarcar que 4 pacients van respondre a totes les preguntes marcant la casella “no ho sé”, essent les úniques dones amb una puntuació total de 0 punts. (Taula 26)

Taula 26. Taula descriptiva dels resultats del qüestionari per avaluar els coneixements sobre VPH134 CONEIXEMENTS SOBRE VPH

Entre les participants en l’estudi, 49 van complimentar un qüestionari estructurat.

Primerament es va indagar sobre els motius pels quals aquestes dones no havien realitzat els controls ginecològics previs de forma correcta (Taula 24).

El 30,6% al·legaven oblit o manca d’interès com a raó principal per justificar l’absència de realització de citologies en els darrers tres anys. Destaca que el 16,3% de les dones evitaven l’exploració ginecològica per por a la incomoditat o molèstia experimentada durant aquesta.

Taula 24. Taula descriptiva del motiu pel qual les usuàries no havien realitzat la citologia en els 3 anys previs

N=49 %

Motiu no controls

Oblit 15 30,6

Manca d’informació (sobre la necessitat de

fer-los o del lloc on realitzar-fer-los) 14 28,6

Incomoditat exploració ginecològica 8 16,3

Motius laborals/Manca de temps 5 10,2

Mandra 4 8,2

Altres 3 6,1

També es van valorar els coneixements sobre VPH i patologia cervical, i es va analitzar l’acceptabilitat del test de VPH en orina respecte la citologia cervical. En els apartats següents es descriuen les troballes sobre aquestes qüestions.

5.4.1. ANÀLISI DELS CONEIXEMENTS SOBRE VPH I PATOLOGIA CERVICAL Es va interrogar a les usuàries sobre la seva percepció personal dels coneixements de VPH. Més de la meitat (55,1%) els definien com a deficients i el 24,5% com a acceptables. Pel que fa al qüestionari per valorar

135 aquest aspecte, la mitja de puntuació va ser de 9,8 (± 5,1), sobre un total de 21 punts possibles. Cal remarcar que 4 pacients van respondre a totes les preguntes marcant la casella “no ho sé”, essent les úniques dones amb una puntuació total de 0 punts. (Taula 25)

Taula 25. Taula descriptiva dels resultats del qüestionari per avaluar els coneixements sobre VPH

N=49 %

Valoració personal sobre coneixements del VPH

Deficient 27 55,1 17 i 21 punts). Cal destacar que 27 dones (55,1%) van obtenir puntuacions igual o per sota dels 10 punts, considerant-se deficients els seus coneixements sobre el tema. Només 3 dones (6,1%) van obtenir una puntuació elevada (igual o major a 17 punts) en el test. (Gràfic 13)

5. RESULTATS

130

Per analitzar de forma detallada els resultats del qüestionari i valorar els coneixements de les dones enquestades, es va avaluar el nombre de respostes correctes obtingudes.

Entre una puntuació mínima de 0, i una màxima de 21, es van establir diferents cate-gories de coneixement: molt baix (0 a 5 punts), baix (6 a 10 punts), moderat (11 a 16 punts) i alt (entre 17 i 21 punts). Cal destacar que 27 dones (55,1%) van obtenir puntu-acions igual o per sota dels 10 punts, considerant-se deficients els seus coneixements sobre el tema. Només 3 dones (6,1%) van obtenir una puntuació elevada (igual o major a 17 punts) en el test. (Gràfic 13)

Gràfic 13. Classificació del grau de coneixement sobre VPH en funció del nombre de respostes correctes en el qüestionari.

En estudiar les diferents preguntes formulades, i en funció del nombre de respostes correctes, errònies o desconegudes, es van establir diferents categories. Com s’ha explicat en l’apartat de «Material i Mètodes», quan més de la meitat de les dones respo-nien correctament, es considerava que la pregunta feia referència a aspectes coneguts del VPH. Quan la resposta més freqüent entre les tres possibles (“vertader”, “fals” o

“no ho sé”) era “no ho sé”, es classificaven com a aspectes desconeguts. Finalment, quan la majoria de dones s’equivocaven en la resposta, es classificava com a creença errònia (Taula 27).

Gràfic 13. Classificació del grau de coneixement sobre VPH en funció del nombre de respostes correctes en el qüestionari.

En estudiar les diferents preguntes formulades, i en funció del nombre de respostes correctes, errònies o desconegudes, es van establir diferents categories. Com s’ha explicat en l’apartat de «Material i Mètodes», quan més de la meitat de les dones responien correctament, es considerava que la pregunta feia referència a aspectes coneguts del VPH. Quan la resposta més freqüent entre les tres possibles (“vertader”, “fals” o “no ho sé”) era “no ho sé”, es classificaven com a aspectes desconeguts. Finalment, quan la majoria de dones s’equivocaven en la resposta, es classificava com a creença errònia (Taula 26).

22%11

33%16 39%19

6%3

Coneixements sobre VPH i patologia cervical

molt baix (0-5) baix (6-10) moderat (10-16) alt (17-21)

nombre de pacients (%)

131

Taula 27. Classificació de les preguntes del qüestionari en funció de les respostes.

* El número entre () correspon a l’ordre de la pregunta formulada en el qüestionari.

* El mateix nombre de pacients van respondre de forma correcta i “no ho sé”.

Així doncs, la majoria de preguntes van ser respostes correctament per més del 50%

de les participants. Només una pregunta, que feia referència a l’edat d’inici dels con-trols citològics, va ser resposta de forma incorrecta per la majoria de dones. (Gràfic 14).

137

Taula 26. Classificació de les preguntes del qüestionari en funció de les respostes.

Aspectes coneguts Existeix una vacuna preventiva

pel VPH (1) La principal via de transmissió

del VPH no és la sanguínia (4) Es recomana començar les citologies cervicals a partir dels 18 anys (20)

La tos i els esternuts no són

vies de transmissió del VPH (2) El VPH no es transmet per fer-se tatuatges o piercings (5) És possible reinfectar-se per

VPH (encara que s’hagi curat en el passat) (3)

El VPH es pot contagiar a través de mosquits o altres insectes (10)

El VPH és una malaltia de

transmissió sexual (12) El contacte amb saliva, llàgrimes o suor comporta un alt risc de contagi per VPH (11) És possible contagiar-se de VPH Existeix més risc de contagi per

VPH si es comparteixen joguines sexuals (17)

No es transmet el VPH a través de la lactància materna (14) La citologia cervical i el test de

VPH permeten la detecció precoç de lesions precanceroses (19)

El sexe anal augmenta el risc de transmissió del VPH (18)

El control ginecològic correcte consisteix en una citologia cada 3 anys (21)

Es pot transmetre el VPH per la pràctica de sexe oral sense protecció (16) *

El número entre () correspon a l’ordre de la pregunta formulada en el qüestionari.

* El mateix nombre de pacients van respondre de forma correcta i “no ho sé”.

Així doncs, la majoria de preguntes van ser respostes correctament per més del 50% de les participants. Només una pregunta, que feia referència a l’edat d’inici dels controls citològics, va ser resposta de forma incorrecta per la majoria de dones. (Gràfic 14).

132

Gràfic 14. Respostes al qüestionari (classificació segons percentatge de respostes correctes, incorrectes, desconegudes)

Dans le document VPH EN ORINA : (Page 130-133)