• Aucun résultat trouvé

4.2.3.- Activitats extres de la unitat didàctica

Dans le document Departament de Didàctica de la Matemàtica i (Page 128-131)

Taula 4.7.- Activitats extres a la unitat didàctica dissenyada–versió 2 (versió implementada)

Sessió

extra.1

Data dimecres 25 de febrer () Objectiu Realitzar el qüestionari sobre la realització de les pràctiques

Realització

Contestar el qüestionari sobre la realització de les pràctiques (A32)

Observacions

Sessió

extra.2

Data divendres 6 de març (10 minuts) Objectiu Presa de dades extra

Realització

Presa de dades extra

Observacions

Sessió

extra.3

Data dimecres 11 de març (30 minuts) Objectiu Posada en comú extra i realitzar el qüestionari sobre el treball en grup

Realització

Posada en comú extra

Contestar el qüestionari sobre el treball en grup (A33) Observacions

Sessió

extra.4

Data

dimarts 19 de maig dimarts 2 de juny dilluns 8 de juny Objectiu Realitzar entrevistes

Realització

Realitzar entrevistes (A36)

Observacions alumne 1.1 no va voler realitzar l’entrevista i es va demanar a l’alumne 1.3

4.2.3.a.- Sessió extra.1 – Qüestionari sobre la realització de les pràctiques

En comprovar que els alumnes els hi estava constant molt lliurar les pràctiques es va procedir a establir una sèrie d’instruments per tal de detectar les dificultats que estaven trobant per tal de determinar de quina manera se’ls podria guiar per superar-les. També es va aprofitar per passar-los un qüestionari sobre el treball en grup.

El dimecres 25 de febrer l a l’hora de lectura se’ls va passar qüestionari 4 sobre les pràctiques (A32).

A partir de les respostes es va decidir:

• que el grup 4 pogués tornar a prendre les dades de la tercera pràctica.

Aquesta presa de mesures es va dur a terme el divendres 6 de març.

• que es deixaria als alumnes una altra sessió per a que es poguessin tornar a posar en grups i així poguessin posar en comú les dades que tenien ja que hi havia alumnes que havien manifestat que els hi faltaven dades. Aquesta sessió es va dur a terme el dimecres 11 de març.

• els alumnes que van manifestar que havien perdut els enunciats de les pràctiques se’ls va emplaçar a que vinguessin al departament per donar-los una altra còpia.

4.2.3.b.- Sessió extra.2 - Presa de mesures extra grup 4

No va ser fàcil trobar una data en què la pista del pati estigués lliure, jo els pogués acompanyar i es destorbés al mínim la resta de classes; al final es va usar una sessió de la setmana del crèdit de síntesi. Van realitzar la presa de dades els alumnes 4.4 i 4.5 del grup 4 i es va registrar la dada presa mitjançant una fotografia seguint el procediment seguit durant la primera presa de dades.

4.2.3.c.- Sessió extra.3 – Posada en comú extra i Qüestionari sobre el treball en grup

En aquesta sessió es van fer dues activitats: la posada en comú extra i la realització del qüestionari sobre el treball en grup.

Posada en comú extra

Es va dedicar l’hora de lectura per tornar a formar els grups, aquesta vegada a l’aula, per tal que posessin en comú les dificultats amb què s’havien trobar en

resoldre les diferents activitats de manera individual i poder trobar solucions conjuntes.

En aquesta sessió em vaig passar grup per grup i vaig repassar el procediment que havien de seguir ja que estaven molt perduts. En el grup 1, l’alumne 1.6 va dir, “jo no he fet així” i li vaig dir que si se n’adonaven que ho havien fet malament podien tornar a lliurar alguna pràctica o aquella part de la pràctica que creguessin.

Els 25 min que es van dedicar van ser suficients i és per això que en l’última part d’aquesta sessió es va passar el qüestionari sobre el treball en grup que s’explica en el següent apartat.

Activitat 5 - Qüestionari sobre el treball en grup

Tal i com es va acordar a partir de les respostes del qüestionari 4 es va dedicar la sessió de lectura del dimecres 11 de març perquè els alumnes es tornessin a posar en grups i discutissin sobre les pràctiques. Com que amb els primers 25 min de la sessió en van tenir prou, els últims 5 minuts se’ls hi va passar el qüestionari sobre el treball en grup (A33). Els alumnes van omplir el qüestionari sense cap incidència destacable.

4.2.3.d.- Sessió extra.4 - Entrevistes

Tot i que ja s’havia passat el qüestionari 4 a tots els alumnes per tal que exposessin la seva opinió personal i perquè comentessin les dificultats amb què s’havien trobat es va considerar que seria interessant realitzar entrevistes a alguns alumnes. Amb el format de l’entrevista es volia tenir més informació que la que els alumnes escriuen en un qüestionari on solen ser breus en les seves respostes.

Es va decidir realitzar unes tres/quatre entrevistes a alumnes dels curs que al final van acabar sent tres. Per escollir els alumnes vam decidir els següents criteris:

• fossin de grups diferents

• haguessin lliurat les pràctiques

• volguessin realitzar l’entrevista de manera voluntària.

Un cop establerts els criteris de selecció dels alumnes es va elaborar un guió per a l’entrevista amb els alumnes. El principal escull a salvar era el temps que havia passat entre la realització de les pràctiques i les preses de dades, els primers lliuraments dels alumnes i els últims lliuraments. Per aquest motiu en el guió es van posar moltes referències a la realització de les pràctiques i a la presa de dades per fer memòria i situar a l’alumne. A més a més es va pensar en mostrar a l’alumne els treballs que ell havia lliurat perquè es pogués posar en situació més fàcilment.

El guió que es va elaborar per a la realització de les entrevistes es troba a l’annex (A36) tot i que cal remarcar que es va elaborar amb la idea que fos un guió i es així com va ser utilitzat.

Per a la recollida de les dades es va decidir filmar l’entrevista. La participació a l’entrevista era totalment voluntària i es deixava ben clar aquest fet als alumnes que se’ls hi va proposar. També se’ls hi deixava ben clar que la seva participació o no en l’entrevista no influiria en l’avaluació.

Tenint en compte aquesta participació voluntària es va pensar en proposar-ho als alumnes que a més de complir amb les requisits establerts anteriorment mostressin

una actitud més participativa a classe de matemàtiques. Es volien respostes al més elaborades possibles i no respostes curtes per complir amb el tràmit.

La primera entrevista es va realitzar el dimarts 19 de maig a l’alumne 3.3 i va durar 27 minuts. Per a la segona entrevista es va fer primer una proposta a l’alumne 1.1 però va comentar que preferiria no fer-ho i per tant es va proposar a l’alumne 1.3.

Aquesta segona entrevista es va dur a terme el dimarts 2 de juny i va durar 17 minuts. Per últim es va realitzar l’entrevista a l’alumne 2.1 i aquesta tercera va durar 22 minuts.

Altre cop concertar un calendari en què estiguéssim lliures tant els alumnes com jo a més a més de trobar un espai lliure amb la tranquil·litat necessària perquè les dades quedessin ben recollides a través de la càmera no va ser gens fàcil. A final de curs els alumnes van molt plens de feina i sempre es va procurar que l’entrevista entorpís el mínim el normal desenvolupament del centre i la resta de classes.

Aquest fet junt amb les enormes dificultats que havien mostrat el grup 4 van fer que només es realitzessin tres entrevistes i davant la impossibilitat de fer-ne una quarta per motius de temps fos el grup 4 el que es quedés sense representat entrevistat.

El més complicat de les entrevistes va ser trobar un espai i un moment per realitzar-les. Després no hi ha haver cap incidència a destacar.

Dans le document Departament de Didàctica de la Matemàtica i (Page 128-131)