• Aucun résultat trouvé

Selecció i elaboració de tècniques i instruments

3. DISSENY I DESENVOLUPAMENT DE LA RECERCA

3.5. Pla de recollida de la informació

3.5.1. Selecció i elaboració de tècniques i instruments

Tenint en compte els objectius que perseguíem en aquesta recerca vam considerar que les tècniques i instruments de recollida d’informació més adequats per assolir-los eren els següents: l’entrevista semiestructurada i l’observació, utilitzades a la primera fase de l’estudi; el qüestionari, utilitzat a la segona fase; i l’entrevista semiestructurada a informants clau, utilitzada a la tercera fase. A més, cal destacar que també vam crear una entrevista inicial exploratòria que vam realitzar quan estàvem plantejant l’estudi.

137 Entrevista inicial exploratòria

Aquesta primera entrevista, de caràcter exploratori, la vam crear per tal de contextualitzar-nos, l’equip investigador, en relació amb l’objecte d’estudi i, així, ajudar-nos a enfocar el disseny de la recerca i accedir als centres de la manera més adequada.

Consta de 5 blocs que són els següents:

• Bloc 1: L’arribada. Es pregunta pel tipus de joves que arriben als centres, quines causes en poden motivar l’entrada i quin és el procés que segueix un jove en la seva arribada al centre.

• Bloc 2: L’estada al centre. Es busca reunir informació sobre com són i com funcionen els centres, i com s’intervé amb els joves i amb les famílies.

• Bloc 3: La sortida. Les preguntes van dirigides a conèixer com s’esdevé la sortida del centre, com es prepara i on van els joves després de sortir.

• Bloc 4: Factors d’èxit. Es demana als entrevistats que facin una valoració del resultat de la intervenció que els joves reben als centres, així com dels punts forts i els punts febles dels CREI. També es pregunta pels factors que creuen que poden facilitar que el jove faci una evolució positiva al centre.

• Bloc 5: Recomanacions. Es sol·licita als entrevistats si poden recomanar algun tipus de documentació o recurs per a seguir contextualitzar-nos.

L’entrevista es pot consultar a l’annex.

138 Entrevista semiestructurada sobre la situació dels centres adreçada als professionals

Per a l’obtenció de dades a la primera fase vam utilitzar una entrevista semiestructurada per a cadascun dels perfils professionals de cada centre (director, educador, psicòleg, mestre, mestre de taller). Aquesta entrevista tenia per objectiu conèixer l’organització i el funcionament dels CREI des del punt de vista dels professionals que hi treballaven. Estava plantejada buscant que la recollida d’informació es fes de forma homogènia i seguint la mateixa formulació i ordre, i així facilitar el posterior procés de codificació de les respostes i la comparació de les dades obtingudes en els quatre centres.

En un primer moment vam elaborar una entrevista dirigida als directors/es que va permetre conèixer el centre i el seu funcionament. Aquesta entrevista conté 6 dimensions:

• Perfil del centre i professionals que hi treballen. Es pregunta per la organització del centre, els professionals i les rutines quotidianes.

• Intervenció educativa. Permet identificar la pràctica educativa que es desenvolupa amb el jove, quins objectius es plantegen, i com actuen per assolir-los.

• Relació amb els educadors. Es pregunta sobre les relacions que s’estableixen en el centre. Entre els joves i el seu educador-tutor, i entre els joves i els altres professionals que treballen al centre.

• Relació amb la família, famílies col·laboradores, i/o voluntaris. Es busca conèixer la relació que tenen els joves internats amb la seva família i la relació que s’estableix entre el centre i la família. També es pregunta sobre la relació del centre amb les famílies col·laboradores i els voluntaris – en el cas de que n’hi hagi-.

139

• Conflicte. S’aprofundeix en els conflictes més habituals del dia a dia del centre i la resposta que es dóna als mateixos.

• Balanç. A mode de síntesi, aquesta última dimensió pregunta per l’opinió subjectiva del director en referència als elements que poden ser facilitadors de l’evolució positiva del jove internat, i pels elements que poden causar el fracàs de la intervenció.

Partint d’aquesta entrevista al director, vam construir quatre variants d’entrevista dirigides a l’educador social, al mestre, al mestre de taller i al psicòleg del centre, respectant les mateixes dimensions però adaptant el contingut a la tasca que desenvolupava cada professional. Amb aquest dispositiu d’entrevistes vam contrastar i triangular les opinions i percepcions dels diferents professionals del mateix centre i, a la vegada, vam poder comparar els centres analitzant les seves similituds i diferències. Les entrevistes es poden trobar a l’annex.

Observació dels centres

Per complementar la informació recollida en les entrevistes de la primera fase de l’estudi vam demanar als directors que ens ensenyessin el recinte i les instal·lacions. En la visita vam realitzar una observació no estructurada prenent notes de camp. A partir d’aquesta observació vam contrastar part de la informació recollida amb les entrevistes al director i als professionals, especialment aquella informació relativa a la distribució dels centres. A partir d’aquí vam elaborar unes fitxes descriptives de cada centre, que es poden consultar a l’annex.

140 Qüestionari sobre el perfil dels joves adreçat als professionals

En la segona fase de l’estudi vam crear un qüestionari adreçat als professionals per demanar als centres les dades sobre els joves que havien estat desinternats durant els 3 anys previs a la realització de l’estudi. Amb aquesta eina buscàvem homogeneïtzar l’obtenció d’informació i contribuir a que el tractament de dades es fes més ràpid.

Les dades que recollíem són: Data de naixement, data d’ingrés, data de baixa del centre, procedència, evolució al centre i problemàtica que presentaven en relació al consum de substàncies, delictes, trastorns i escapoliments.

Amb aquestes dades buscàvem definir el perfil-tipus de jove que s’atenia als CREI en aquell període de temps. Aquest qüestionari es pot veure a l’annex.

Entrevista semiestructurada sobre el perfil dels joves a informants clau

Aquesta entrevista estava destinada a recollir informació sobre cadascun dels joves que havien residit al centre durant un any o més, entre 2011 i 2014, amb l’objectiu d’aprofundir en alguns casos. Vam plantejar aquest entrevista per a que la responguessin un o diversos professionals de l’equip educatiu que havien tingut contacte amb els joves estudiats i recordaven la seva trajectòria. Davant la impossibilitat d’entrevistar als propis nois, vam plantejar l’entrevista per a que fos contestada per aquests informadors, no com a part del fenomen estudiat sinó com a coneixedors experts amb un visió directa i profunda dels subjectes d’estudi que els situava en una posició d’observació privilegiada.

Aquesta entrevista conté 6 apartats:

141

• Dades de filiació: On queden registrades dades com la data de naixement, el sexe, la data d’ingrés al centre i la d’inici de tutela.

• Perfil d’entrada: Informació sobre la trajectòria del jove abans d’entrar al centre i antecedents familiars relacionats amb la problemàtica que presentava.

• Problemes de comportament, nivell de conflictivitat i evolució del jove. Es pregunta sobre la problemàtica del jove i la resposta que el centre hi va donar.

• Àmbit educatiu—laboral: Recull informació sobre el nivell acadèmic que tenia a l’arribar al centre i l’evolució que va fer en aquest sentit durant l’estada. També es pregunta sobre la formació laboral, l’assistència a recursos externs i pràctiques en empreses.

• Àmbit relacional: S’aprofundeix en la xarxa social del jove, relació entre companys i amb els professionals, amistats fora del centre, i relació amb la família.

• Situació posterior a la sortida del centre: Es pregunta pel motiu de baixa, destí i situació de sortida, suports rebuts i situació en general després de reinserir-se a la vida normalitzada.

Es pot trobar aquesta entrevista a l’annex.