• Aucun résultat trouvé

S UBSIDIES EN P ARTNERSHIP

Dans le document ADMINISTRATION COMMUNALE DE SCHAERBEEK (Page 154-160)

Résultat financier par exercice fiscal depuis 2009 (situation arrêtée au 15 septembre 2014)

4. S TRATEGISCHE EN D UURZAME O NTWIKKELING

4.4. S UBSIDIES EN P ARTNERSHIP

Opdrachten van de dienst

In het kader van de toepassing en de financiering van het overheidsbeleid waartoe het gemeentebestuur besliste, zet de dienst Subsidies en Partnerships zich in voor de bevordering en de toepassing van een actief beleid op het vlak van het zoeken naar subsidies en de ondersteuning van de coördinatie van projecten die gecofinancierd worden. De dienst ziet ook toe op het correcte gebruik van de verkregen subsidies, in overeenstemming met de procedures en doelstellingen die door de subsidiërende overheden zijn vastgelegd.

Door te coördineren en te centraliseren draagt de dienst bij tot een betere transversaliteit van het werk, in samenwerking met alle departementen van de gemeente, terwijl er ook wordt toegezien op de complementariteit en de coherentie van alle projecten.

De dienst streeft er bovendien naar een coherent en constructief netwerk van contactpersonen en partners uit te bouwen, voornamelijk met de subsidiërende overheden zoals de federale instellingen, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (BHG), de Franse en Vlaamse Gemeenschap, de Franse Gemeenschapscommissie (COCOF), het Brussels Instituut voor Milieubeheer (BIM) en de Europese Unie.

Beschrijving van de dienst:

3 FTE bestuurssecretarissen (A)

Verantwoordelijke coördinatrice: Mélanie RASQUIN

Projectleider: Martin LAGNEAUX (functie gefinancierd met federale subsidie – FGSB)

Coördinator van het project "Werkgroep Subsidies" (functie gefinancierd met gewestelijke subsidie – intercommunale samenwerkingen): Julio DIANKENDA

Activiteiten 2013-2014

Recurrente subsidies:

Naam project/subsidie Interventiedomein Subsidiërende overheid DIP 2010-2012 – Driejarig investeringsprogramma

DIP 2013-2015 – Driejarig investeringsprogramma Infrastructuur Brussels Hoofdstedelijk Gewest Beliris – Bijvoegsel 10 en 11 Infrastructuur Federaal PPW – Prioritair Programma voor Werken Infrastructuur Federatie

Wallonië-Brussel

Milieuvergunning Leefmilieu Brussels Hoofdstedelijk

Gewest Energieprestatie van Gebouwen, EPB Leefmilieu Brussels Hoofdstedelijk

Gewest Kinderopvangplan Infrastructuur Brussels Hoofdstedelijk

Gewest Subsidie voor de aankoop of de bouw van gebouwen

om er kinderdagverblijven in onder te brengen, alsook de uitbreiding, verbouwing, uitrusting van

deze gebouwen

Infrastructuur COCOF

- 155 -

Voorbeeldgebouwen Infrastructuur Brussels Hoofdstedelijk Gewest – BIM

Sport

Infrastructuur en

voorzieningen COCOF

Energiepremies

Infrastructuur en

milieu Brussels Hoofdstedelijk Gewest – BIM

FGSB Infrastructuur, sociale

cohesie en milieu

Federaal Sociale inburgering EFRO 2007-2013:

- Centrum voor Geavanceerde Technologie Frans Fischer

- Tewerkstellingspool - Kinderdagverblijf Gaucheret

Infrastructuur Brussels Hoofdstedelijk Gewest

- 156 - Uitzonderlijke financiering van projecten voor de bouw,

vernieuwing of uitbreiding van schoolgebouwen om de bevolkingsgroei het hoofd te bieden

&

Fonds voor schoolgebouwen van het gesubsidieerd officieel onderwijs (FBSEOS)

Infrastructuur Federatie Wallonië-Brussel

Brussels Gewestelijk Herfinancieringsfonds van de Gemeentelijke Thesaurieën (BGHGT) – lening met mogelijkheid tot oninvorderbaarverklaring

Infrastructuur Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Gelijkheid van Kansen Werking Brussels Hoofdstedelijk

Gewest Andere prestaties:

• De dienst leidde en coördineerde de oproep tot projecten in het kader van het EFRO 2014-2020 dat in mei 2014 werd gelanceerd. Het totale budget wordt op 200 miljoen euro geraamd voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, en Schaarbeek diende drie dossiers in als leider: 1) M2E – Masui Werkgelegenheid en Milieu (vroeger "Opleidingscentrum JSW/SAE/ILES – Masui 186"); 2) Bouw van het kinderdagverblijf Altaïr; 3) Biotechnisch platform van Schaarbeek. Bovendien engageerde de gemeente zich als partner voor de volgende drie projecten: 1) Herinrichting van de vroegere tramstelplaats Haacht/Rubens (MIVB) om er economische activiteiten in onder te brengen; 2) Mediacentrum Reyers (Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling): oprichting van een centrum voor de bevordering van de mediapool op het Reyers-terrein waarin verschillende soorten activiteiten worden bijeengebracht; 3) Platform fietsboxen (CYCLO): ontwikkeling van een platform voor het beheer van fietsparkeerplaatsen. De resultaten van de oproep tot projecten worden tegen eind 2014 verwacht.

• De gemeente Schaarbeek heeft de "Werkgroep Subsidies" verder gecoördineerd, dat is een project voor intergemeentelijke samenwerking, gefinancierd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het project verenigt twaalf gemeenten en verschillende partners (Relex, EFRO, VSGB, Bravvo, BPB) en was aan zijn vierde jaargang toe. Het project loopt nog in 2014 en komt in aanmerking voor een laatste verlenging in 2015. De dienst neemt ook actief deel aan de WG Europa, die rechtstreeks voortvloeit uit de WG Subsidies en wordt gecoördineerd door de VSGB.

• De dienst leidde de projectoproep die in de herfst van 2013 werd gelanceerd door Bloomberg Philanthropies, de "Mayors Challenge", en diende het project op 30 juli 2014 in. De resultaten worden verwacht tegen de herfst van 2014. Het project bestaat erin elke eigenaar van een goed in Schaarbeek een volledig online energiedossier per woning te verstrekken. Via een platform krijgt hij/zij toegang tot de staat van het gebouw, de kosten als gevolg van energieverlies, de mogelijke voordelen van een renovatie en tot slot alle premies of fiscale mechanismen waarmee hij/zij de kostprijs van de renovatie drastisch kan drukken Doelstellingen: de energiekosten voor de Schaarbekenaren verlagen, de koolstofvoetafdruk fors verkleinen, het gebouwenbestand van de gemeente verbeteren en wonen in Schaarbeek uiteindelijk nog aangenamer maken.

Beschrijving van de dienst: diensthoofd: Benoit Velghe HR: 2 FTE

Budget:

- 157 -

Overdracht: 2013: 30.666,77 euro, mobiliteitscontract politie (gesubsidieerd) en gemeentesubsidie toegekend aan scholen en vzw's (sensibilisering voor zachte mobiliteit).

Overdracht: 2014: 45.667,00 euro, mobiliteitscontract politie (gesubsidieerd) en gemeentesubsidie toegekend aan scholen en vzw's (sensibilisering voor zachte mobiliteit).

- 158 -

Activiteiten 2013-2014 Operationele doelstellingen:

- Follow-up, toepassing en bijwerking van het Gemeentelijk Mobiliteitsplan (GMP) - Follow-up, toepassing en bijwerking van het Gemeentelijk Parkeerplan

- Follow-up en toepassing van het "zone 30"-plan

- Ontwikkeling van mobiliteitsprojecten in samenwerking met het GMP en de opties en prioriteiten van het GOP – Agenda 21.

- Tussenkomst in het kader van de procedure voor bepaalde stedenbouwkundige en milieuvergunningen (+ BBP, effectenstudie ...)

- Follow-up en begeleiding van de werkgroepen Mobiliteit en Fietsen - Follow-up van het fietsbeleid

- Transversale benadering van de informatie over mobiliteit (in overleg met de milieuraadgeefster)

Terugkerende opdrachten:

- Organisatie en follow-up van vergaderingen van de werkgroepen Mobiliteit en Fietsen.

De verzamelde adviezen hebben het College onder meer geholpen om een standpunt in te nemen over de maatregelen die in het GMP zijn vastgesteld, de verkeers- en

bestemmingskeuzes in de wijkcontracten, de heraanleg van de wegen, de aanleg van zones 30 die ter studie voorlagen, de aanvragen in verband met projecten van de MIVB en Mobiel Brussel.

- Follow-up van het mobiliteitscontract tussen de gemeente, het gewest en de politiezone - Parkeren: aanpassingen in het parkeerplan van Schaarbeek en deelname aan tal van

denkoefeningen en vergaderingen en/of begeleidingscomités; vergaderingen met het gewest, de firma Rauwers, de politie ... Follow-up van de reglementaire aspecten.

Uitreiking van parkeerkaarten voor de gemeentebedienden.

- Follow-up dossier carsharing, Cambio (uitbreiding met 2 standplaatsen per jaar): + standplaats Jamblinne de Meux, + 1 voertuig aan standplaats Riga en Josaphat, afschaffing standplaats Liedts.

- Antwoorden aan de buurtbewoners, follow-up van klachten en vragen in verband met mobiliteit

Specifieke opdrachten:

- Deelname begeleidingscomité studie Beliris metro Noord - Deelname begeleidingscomité studie Liedts – de Troozsquare

- Realisatie van een BYPAD-audit (bijvoegsel raamovereenkomst mobiliteit tussen de gemeente, het gewest, de politiezone en de MIVB)

- Deelname aan het Europees project ADVANCE. Audit- en certificeringsschema om de kwaliteit van de mobiliteitsplannen in de steden te verbeteren.

- Antwoord op de oproep tot geweststeun voor gemeentelijke mobiliteitsacties (fietsparkeerplaatsen, fietsmarkeren, fietsboxen en -parkings).

- Realisatie met Mobiel Brussel van de gids voor de uitwerking van een gemeentelijk voetgangersbeleid

- Parkeren: follow-up procedure parkeerklemmen, follow-up toepassing Gewestelijk Parkeerbeleidsplan (toepassing op grondgebied van Schaarbeek), concessie met privébeheerder voor nachtparkeren

- Sensibilisering: deelname en/of promotie verkeersveiligheidscampagne, Autoloze zondag

4.6. C

OMMUNICATIE

Opdrachten van de dienst

Een beter geïntegreerd beleid voor de communicatie en het imago van de gemeente ontwikkelen, via alle communicatiemiddelen, zowel binnen als buiten het bestuur.

Ondersteuning van de dienst die belast is met het onthaal van de burger. Uitoefening van de functie van webmaster voor de internet- en intranetsite, ontwikkeling van een "e-loket" en dynamische cartografie. Uitoefening van de rol van "D5"-verantwoordelijke in het kader van het Gemeentelijk Nood- en Interventieplan (GNIP).

Beschrijving van de dienst - Cel Algemene Media: 2 FTE:

- 159 -

Diensthoofd: Nathalie Toillon – bestuurssecretaris (A)

Medewerker: 1 niveau B (communicatieassistente) - Cel Elektronische Media: 2 FTE:

Celhoofd: Françoise Winnepenninckx – bestuurssecretaris (A) Medewerkers: 1 niveau D + 1 vrijwilliger voor 4 voormiddagen/week

- 160 -

4.6.1. CEL ALGEMENE MEDIA Activiteiten 2013-2014

- Geïntegreerd beleid voor de interne en externe communicatie: uitwerking van een verplichte procedure voor de uitreiking van een "communicatievisum" voor elke communicatietool uitgaand van de schepenambten en diensten; ondersteuning van de communicatie voor het SPP en Lokale Agenda 21; redactie en advies bij specifieke communicatieaanvragen van de kabinetten; beheer en aanvulling van de fototheek in samenwerking met het SPP.

- Uitwerking van een denkoefening over stedelijke marketing met het communicatiebureau

"Kramik"

- Beheer, redactie en ontwikkeling van Schaarbeek Info, het gemeenteblad - Beheer en realisatie van SchaarbeekWa, het interne krantje

- Stedelijke marketing: leiden van de denkoefening om op termijn tot een nieuw imago te komen (logo en opstelling van een grafisch charter + aanmaak van templates) met eerst een grootscheepse enquête bij de directeurs van het bestuur en het College.

- Welcome Packs: follow-up van de productie; aanpassing en regelmatige herziening van de inhoud; beheer van de distributie

- Schaarbeek Info 0: herschrijven en productie van het onthaalnummer na installatie van de nieuwe meerderheid

- Facebookpagina: analyse van de Facebookpagina's van de andere gemeenten 4.6.2. CEL ALGEMENE MEDIA

Activiteiten 2013-2014

- Onthaal van de burger: bijhouden van de gemeentelijke registers en allerlei listings en beheer van de gegevens van de gemeente bij haar partners; publicatie ABC-gids;

onthaalavond nieuwe inwoners (2 x per jaar) en ondersteuning specifieke evenementen:

Week van de Lokale Democratie; ondersteuning en begeleiding van de burgers op het gebied van de bewegwijzering en het onthaal van de burger in de gemeentegebouwen - Webmaster voor de internet- en intranetsite

- "E-loket" en dynamische cartografie: uitbreiding van de beschikbare formulieren:

uitbreiding IRISbox (nieuwe versie); uitwerking van het elektronische loket (groepering bestaande formulieren); werken aan de extern toegankelijke procedures in het front- en backoffice; uitwerking van het transversale project voor de dynamische cartografie tussen de diensten

- Noodplan: bijwerking van de procedures voor de communicatie over het Noodplan (D5).

Goedkeuring van de diensten van de gouverneur; informatisering van de procedures

4.7. I

NFORMATICADIENST

Dans le document ADMINISTRATION COMMUNALE DE SCHAERBEEK (Page 154-160)