• Aucun résultat trouvé

Which action is profitable for Energy companies under which Regulation Sheme

OZNAKE OSNOVNIH FAZA U POSTUPKU IZDAVANJA DOZVOLE

Slika 3. Faze u postupku izdavanja dozvole za obavljanje energetske djelatnosti

4.3. Registar dozvola

Za potrebe uredovanja, praćenja i evidencije dozvola, ustrojava se Registar dozvola koji se vodi u Vijeću za regulaciju. Registar dozvola vodi se u pisanom obliku, tako da svaki spis koji se otvara za pojedinu dozvolu sadrži sva mjerodavna pismena kojima se ureduje prema toj dozvoli. Radi osiguranja prava javnosti Registra dozvola, vodi se Skupni pregled Registra dozvola sa sljedećim osnovnim podacima: registarski broj dozvole, datum upisa u registar dozvola, potpuni naziv energetskog subjekta, sjedište i adresa energetskog subjekta, matični broj energetskog subjekta, naziv energetske djelatnosti za koju je dozvola izdana, razdoblje za koje se izdaje dozvola.

Osnovna načela Registra dozvola jesu kako slijedi.

• Načelo javnosti

Svatko ima pravo uvida u Skupni pregled Registra dozvola, što će biti omogućeno u sjedištu Vijeća za regulaciju.

• Načelo jednoznačnosti

Pojedina dozvola ima poseban registarski broj, kojim je potpuno jednoznačno određena. Kada se pojedinoj dozvoli jednput dodijeli registarski broj, on se više ne može koristiti, čak ni u slučaju isteka razdoblja za koje je određena dozvola bila izdana.

Načelo trajnosti

Skupni pregled Registra dozvola trebalo bi čuvati trajno, a pojedinačne spise Registra dozvola još pet godina nakon isteka razdoblja za koje je određena dozvola bila izdana.

Načelo obveznosti

Ako se u razdoblju trajanja dozvole izmijene podaci koji se upisuju u Skupni pregled Registra dozvola, energetski subjekt je obvezan u roku od 30 dana o tomu obavijestiti Vijeće za regulaciju.

4.4 Očekivano prosječno trajanje postupka izdavanja dozvole

Procjenjuje se da će prosječan postupak izdavanja dozvole trajati od 45 do 90 dana, što će ovisiti o ažurnosti uredovanja Vijeća za regulaciju i konkretnog energetskog subjekta, kao i o njegovoj veličini. U svezi s korelacijom prosječnog trajanja postupka i veličine energetskog subjekta, daje se sljedeća procjena:

1. mala tvrtka - približno 45 dana,

2. tvrtka srednje veličine - približno 60 dana,

3. veliki poslovni sustav (primjerice HEP, koji posjeduje vrlo složenu i razgranatu strukturu) - približno 90 dana.

Ovdje je potrebno naglasiti da je za efikasnost provođenja postupka izdavanja dozvole vrlo značajna stručna ekipiranost regulacijskog tijela. Poznato je da u razvijenim državama, na poslovima izdavanja dozvole i monitoringa, u regulacijskim tijelima rade uhodani timovi stručnih ljudi. Stoga, Vijeće za regulaciju treba osigurati dovoljan broj stručnjaka za operativan rad na poslovima izdavanja dozvole i monitoringa, kao i njihovu specijalističku obuku.

4.5. Monitoring u svezi s izdanim dozvolama za obavljanje energetske djelatnosti Monitoring je specifična vrsta nadzora koje regulacijsko tijelo provodi nad energetskim subjektom s ciljem praćenja održava li uvjete koji su bitni za njegovu osposobljenost glede obavljanja energetske djelatnosti. Takvo postupanje, u svezi s izdanim dozvolama za obavljanje energetske djelatnosti, poznato je iz prakse regulacijskih tijela razvijenih zemalja. Člankom 18. Zakona o energiji, određeno je da se dozvola za obavljanje energetske djelatnosti može, prije isteka roka njene primjene, privremeno oduzeti u slučaju da energetski subjekt koji cijenu utvrđuje primjenom tarifnih sustava ne utvrdi cijenu na propisan način ili ako je prestao ispunjavati bilo koji od slijedećih uvjeta:

istovrsna djelatnost energetskog subjekta upisana je u Sudski registar Trgovačkog suda, posjeduje uvjete tehničke kvalificiranosti, stručne osposobljenosti, financijske kvalificiranosti. U slučaju da energetski subjekt ne otkloni nedostatak zbog kojega je dozvola privremeno oduzeta, dozvola se može oduzeti trajno. Da bi se u praksi osiguralo postupanje Vijeća za regulaciju u svezi s mogućom primjenom odredbi članka 18. Zakona o energiji, nužno je provoditi stalni monitoring nad energetskim subjektom glede pridržavanja upravo onih osnovnih kriterija na temelju čijih je ostvarenja Vijeće za

172

regulaciju izdalo dozvolu. Monitoring djelovanje Vijeća za regulaciju potrebno je provoditi tijekom dugog razdoblja u kojem je dozvola važeća, a sam je postupak potrebno normativno urediti.

5. ZAKLJUČAK

Metode i tehnike regulacije, koje će u praksi primjenjivati Vijeće za regulaciju, potrebno je odrediti kako sa stanovišta procjene potrebne razine regulacije u energetskom sektoru Republike Hrvatske, tako i uvjetovanosti koje proizlaze iz prihvaćenog legislativnog okvira energetske reforme u kojem su zacrtani uloga i značaj regulacije. Kako bi regulacijsko djelovanje bilo pravno utemeljeno, a njegove posljedice transparentne, to je potrebno odrediti pravilnikom o modelu regulacijskog djelovanja Vijeća za regulaciju, vodeći pritom računa o cjelovitom okviru prihvaćene legislative i niza provedbenih propisa čije će donošenje uslijediti u sljedećem razdoblju.

6. LITERATURA

[1] Directive 96/92/EC of the European Parliament and of the Council of 19 December 1996 concerning common rules for the internal market in electricity, Official Journal of the European Communities, L027, 1997.

[2] Directive 98/30/EC of the European Parliament and of the Council of 22 June 1998 concerning common rules for the internal market in natural gas, Official Journal of the European Communities, L204, 1998.

[3] Zakon o energiji, Zakon o tržištu električne energije, Zakon o tržištu plina, Zakon o tržištu nafte i naftnih derivata, Zakon o regulaciji energetskih djelatnosti, Narodne novine 68/01, Zagreb, 2001.

[4] Uredba o razdoblju za koje se izdaje dozvola za obavljanje energetskih djelatnosti, Narodne Novine 116/02, Zagreb, 2002.

Mr. sc. Davor Matić, dipl. ing. HR0300018 Tomislav Gelo, dipl. oec.

Sanja Vulama, dipl. ing.

Mr. sc. Damir Pešut, dipl. ing.

Energetski institut "Hrvoje Požar"

Zagreb, Hrvatska

ANALIZA MOGUĆNOSTI EKONOMSKE REGULACIJE PLINSKOG SEKTORA