• Aucun résultat trouvé

Ocupació i seguretat en el treball en la comunitat portuària

Dans le document índex Memòria de sostenibilitat 2016 (Page 106-113)

• 38 mesures correctores

• Campanya de seguretat viària

• Simulacres d'emergència (abril, juny, octubre i novembre)

• Investigació d'accidents

• Revisió d'avaluacions de risc

• Campaña “Soroll en el treball”, en el mes de juliol

• Activitats amb els Bombers de la Generalitat de Catalunya: formació de gruistes per a l’autoevacuació de les grues autopropulsades

• Realització de mesuraments higiènics (soroll, pols, llum)

• Control de riscos psicosocials

• Estudis ergonòmics del lloc de treball

• Presència en els Comitès de Seguretat i Salut de la zona portuària

Activitats realitzades durant el 2016 en prevenció de riscos laborals (continuació)

Descripció de l’acció formativa Nre. de treballadors Nre. hores/curs

Curs AEQT/AEST. Inicial bàsic 1 16

Curs bàsic en prevenció de riscos laborals (50 h) 20 50

Formació continuada PRL. Transportistes 164 6

Anual estiba:

autoevacua-ció grua autop. i gàbia rescat 82 6

Anual estiba: resp. capatassos generals 38 6

Anual estiba: utilització gàbia rescat 38 6

Comunicació assertiva 16 6

Formacio anual estibadors portuaris 189 6

Formació en ergonomia 17 4

Gestió de conflictes i negociació (RS) 20 4

Manipulació manual de

càrre-gues i posicions forçades 17 4

Prevenció d'accidents in itinere 2 8

Primers auxilis bàsics 12 2

PRL Autoevacuació grua autopropulsada 35 6

Formació en prevenció de riscos laborals a la comunitat portuària 2016

Descripció de l’acció formativa Nre. de treballadors Nre. hores/curs

PRL Conductors de reach stacker i RTG 7 3

PRL Manipulació de mitjans mecànics 38 4

PRL Gruista siderometal·lúrgic 7 6

PRL Soroll, pols, borax i Atex 49 6

PRL Seguretat viària 99 4

PRL Treballs en altura 20 5

PRL Trincatge i destrincatge de contenidors (EV) 47 6

Riscos en treballs d'extinció d'incendis 17 4

RR Carretó elevador / PEM 28 2

RR Carretillero 17 6

RR Conductor de mitjans mecànics 3 3

RR Conductor de pala carregadora 22 12

Total 1.066

Formació en prevenció de riscos laborals a la comunitat portuària 2016 (continuació)

Dades més rellevants en la formació en prevenció de riscos laborals en la comunitat portuària:

L'evolució de les accions formatives és molt satisfactòria atenent al fet que s'han incrementat tots els índexs anuals que avaluen la formació: alumnat, període formatiu i nivell de satisfacció. L'augment significatiu dels treballadors formats, un 23,7%, i dels dies de formació, un 10%, així com l'increment de la satisfacció, amb un índex notable alt, suposen un notable avenç en la cultura preventiva i en la conscienciació de l'esforç formatiu que realitza la comunitat portuària en la seguretat i la salut laboral.

Quant a les accions formatives de caràcter tècnic, en relació a la seguretat i protecció dirigides a la comunitat portuària en 2016, es van dur a terme diferents activitats i exercicis, encaminades a millorar l'es-pecialització i el nivell de coneixement dels intervinents com a Policia Portuària, Bombers de la Generalitat i bombers del Parc Químic-Parc Port:

2015 2016

Alumnat 862 1.066

Dies de formació 123 135

Nivell de satisfacció 88,22% 88,63%

El Port de Tarragona és un espai cardioprotegit (compta amb cinc desfibril·ladors, dos d'ells en cotxes de la Policia Portuària).

• Jornades de mercaderies perilloses

• Suport logístic

• Curs de sotsinspector i de cap de la Policia Portuària

• Curs d'oficial de protecció de les instal·lacions portuàries

• Curs de seguretat industrial

• Tallers de policia administrativa

• Curs d'autoprotecció i emergències

• Actes extraordinaris

• Pràctiques de bombers del parc del port

• Visita a creuer amb grups d'efectius de la Policia Portuària, bombers del Parc Químic-Parc Port i Bombers de la Generalitat

• Formació especialitzada en intervenció en emergències en vaixells, al Centre Jovellanos de Gijón (Minis-teri de Foment), dirigida a 32 membres dels cossos d'intervenció del parc de bombers del port i bombers de la Generalitat.

• Formació relacionada amb el nou equip adquirit contra la contaminació química, dirigida a les dotacions d'efectius del parc de bombers del port.

Segons les dades registrades en la base de dades d'accés al Port de Tarragona, el nombre d'usuaris nous generats l'any 2016 va ser de 27.140. Aquestes dades es corresponen amb les altes de les targetes de col·laboradors habituals i provisionals a més dels conductors habituals i provisionals que entren en el recinte portuari (empreses de serveis, centres oficials, serveis al vaixell, subministraments, etc.). També s'han registrat en aquesta base de dades 31.348 visites.

Pel que fa a aspectes com a seguretat i formació de les empreses que presten serveis en el port, en les condicions d'ator-gament i en els títols de concessió o autorització, es comunica l'obli-gatorietat de complir les disposi-cions vigents que afectin el domini públic concedit, i a les obres i activitats que s’hi desenvolupin, especialment les corresponents a llicències i prescripcions urbanís-tiques i de llicència ambiental.

En relació a la prevenció de riscos laborals, l’APT informa en el títol concessional o autorització que el concessionari/autoritzat ha de complir les obligacions de coor-dinació empresarials en qualitat de titular del centre de treball d'acord amb el que disposa la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals.

S'estableixen les condicions de seguretat aplicables, en concret per a cada tipus d'activitat con-cessional.

Les prescripcions particulars dels serveis portuaris d'ama-rratge, desamad'ama-rratge,

practicat-i materpracticat-ials necessarpracticat-is per a la prestació del servei en les con-dicions requerides de seguretat, qualitat, continuïtat i regularitat, conforme a les característiques de la demanda.

L'empresa prestadora del servei ha de complir amb l'establert en la Llei de prevenció de riscos laborals (Llei 31/1995, de 8 de novembre) i en la normativa com-plementària, i ha d'estar aprovat el Pla de prevenció de riscos abans de l'inici de la prestació del servei. A més, es compromet, expressament, a adoptar els pro-cediments i mesures establerts i a complir els pactes i normes que, en relació amb la seguretat i salut dels treballadors, s'implantin dins de la zona portuària.

També el prestador del servei ha de complir la legislació laboral vigent a cada moment i establir un pla de formació per mantenir la formació contínua del seu personal, d'acord amb les ne-cessitats del servei i les millores futures i estarà integrada dins del Pla de formació de l'Autoritat

ditació de compliment per a l'ob-tenció de la corresponent llicència com per a la seva renovació o d'aportació periòdica d'informa-ció, segons defineixi el citat plec.

S_19

S_21

El Manual general de riscos i normes de seguretat i prevenció de la zona portuària, que constitueix el mecanisme principal de coordinació d'activitats empresarials en matèria de prevenció de riscos laborals dins del recinte portuari ha estat elaborat per l’APT a través del Servei Mancomunat de Prevenció del Port de Tarragona SA, a fi d’acomplir amb el que estableix la legislació vigent. Dit Manual informa sobre el paper de l’APT en matèria de coordinació de prevenció de riscos laborals en el port i dels mecanismes de coor-dinació emprats, com la realització de reunions periòdiques, el desenvolupament de protocols d'intercanvi d'informació, la designació de responsables de coordinació en les diferents empreses que operen en el port, etc. independentment de l'activitat que desenvolupin.

El Manual, pel que fa a l'avaluació de riscos i mesures de prevenció a la zona portuària, s'ha elaborat d'acord amb la metodologia següent:

Coordinació d’activitats empresarials

• Divisió de la zona portuària en àrees tenint en compte l'homogeneïtat o especificitat de les activitats o serveis que comprèn i/o es realitzen a la zona afectada de cada àrea.

• Definició de totes les possibles operacions, tasques o activitats que hi puguin tenir lloc, a fi de poder iden-tificar fàcilment els riscos específics d'aquestes operacions, tasques o activitats, una vegada establertes les àrees bàsiques.

• Avaluació dels agents de risc, les deficiències del qual definirien un alt percentatge de les causes de risc.

• Establiment de les mesures preventives a adoptar en funció de la quantificació del risc.

Dans le document índex Memòria de sostenibilitat 2016 (Page 106-113)