• Aucun résultat trouvé

La integració Port i ciutat

Dans le document índex Memòria de sostenibilitat 2016 (Page 144-147)

El Port de Tarragona en el seu compromís amb la responsabilitat social corporativa manté la seva estra-tègia de contribuir al desenvolupament sostenible per propiciar una millor integració amb l'entorn, a partir d'accions que estrenyen el vincle amb la realitat social de la seva àrea d'influència. A més, es manté un continu contacte amb els barris propers al port, especialment el barri marítim, la qual cosa permet impli-car-se en els seus projectes i iniciatives.

El Port, pioner en la integració portuària amb el territori del seu entorn, manté la seva estratègia sota les premisses següents: l'aposta en la promoció de creuers, una programació estable cultural i esportiva així com el condicionament urbanístic dels espais propers a la ciutat. Així mateix articula el seu compromís amb iniciatives de voluntariat com PortSolidari, la comissió social que canalitza les inquietuds solidàries de la plantilla portuària. En relació amb l'activitat educativa i cultural, s'han dut a terme diferents actuacions per difondre la funció del port, mantenint un programa de visites guiades i programes educatius dirigits a centres escolars i de formació especialitzats.

La integració entre el Port i la ciutat es realitza fonamentalment a través del Moll de Costa i dels espais oberts a la ciutadania en el dic de Llevant, i per a això realitza el condicionament urbanístic del recinte portuari amb projectes destinats a millorar aquesta interfase.

El Moll de Costa, espai emblemàtic recuperat per a usos ciutadans, té un doble vessant: proporcionar beneficis socials i econòmics a la ciutat i enfortir la presència del Port de Tarragona davant la ciutat; així en 2016 que es va incrementar el nombre de creuers fins a 22, amb la previsió de convertir-se en port home el 2017.

En la millora de la interfase port-ciutat en 2016 es van realitzar diversos projectes (alguns corresponen a actuacions d'infraestructures en execució), a fi de valorar el patrimoni cultural i arquitectònic del Moll de Costa i implicar el Port en les activitats culturals i esportives ciutadanes. Cal ressaltar els projectes:

En el Moll de Costa les actua-cions han consistit en l'habilitació de la pista esportiva polivalent en el Refugi 2 i la millora de l'envo-lupant a l'edifici ‘eneagonal’ prop de la rotonda d'accés a l'esmen-tat moll.

Moll de Costa

Projectes destinats a la millora de la interfase Port-ciutat

KM 0

El Serrallo

El KM 0 s'ha convertit en un punt de referència per a la realització d'activitat física en el dic de Llevant per als ciutadans de Tarragona, i a 2016 es va completar el tram fins al port esportiu, amb la reordenació d'aparcaments, ampliació de vorera i prolongació de baranes i carril bici.

Això ha incrementat l'afluència d'usuaris, per la qual cosa han derivat noves necessitats solucionades com la construcció d'un segon mirador i la instal·lació d'una cabina WC autonetejadora.

A la zona del Serrallo s'han executat diferents actuacions, sent les més destacables l'habilitació de la sala del Teatret del Serrallo a l'edifici del Pòsit, una sala diàfana amb un petit teatre que ha de permetre l'orga-nització de diversos esdeveniments i actuacions teatrals, la construcció de les fonts lluminoses i sonores del passeig de Trafalgar i l'adequació d'alguns espais de la Llotja.

Accessibilitat

Les accions dutes a terme pel Port de Tarragona per atendre les necessitats d'accessibilitat de dis-capacitats en el recinte portuari es materialitzen als nous espais i infraestructures projectades. Així, s'ha instal·lat una cabina WC autonetejadora adaptada en el KM O i s'han rebaixat les voreres en el Moll de Costa i en l'esmentat KM O en els punts on hi ha els passos de vianants. Les obres d'edificació es realitzen d'acord amb les normatives d'accessibili-tat vigents.

El document de treball d'elaboració del plec de pres-cripcions particulars del servei portuari de passatge, d’acord amb l’article 129 del TRLPEMM, preveu que els titulars de les llicències adoptin les mesures ne-cessàries, així com l'aportació dels mitjans humans i materials per al compliment del que es disposa en la normativa comunitària i estatal, que regulen les condicions bàsiques d'accessibilitat i no discrimi-nació per a l'accés i utilització de les maneres de transport per a persones amb discapacitat.

Atès que actualment no hi ha concessió d'estació marítima, la terminal pública gestionada per l'Auto-ritat Portuària reuneix totes les condicions d'acces-sibilitat.

També s'ha renovat la façana de l'antic edifici de Sanitat Exterior davant de la seu de l’APT, actual-ment en ús per part de l'entitat Estela Maris.

I_35

Durant el 2016 s'ha continuat desenvolupant l'estra-tègia per impulsar el turisme de creuers a Tarragona, conjuntament amb la participació en la taula de creuers per part del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, el Patronat Municipal de Turisme de Tarragona, el Patronat de Turisme de Reus, la Cambra de comerç, Indústria i Navegació de Tarragona, el Parc Científic i Tecnològic de la Univer-sitat Rovira i Virgili (URV) i PortAventura World.

S'ha finalitzat la temporada 2016 amb 22 creuers, 21 en trànsit, i un creuer amb operativa de desembarca-ment i embarcadesembarca-ment total per primera vegada en el Port de Tarragona.

Durant el 2016 es continua amb la comercialització del port i territori mitjançant:

La maximització de contactes amb els armadors:

Participació en les fires més importants de creuers (Seatrade Cruise Global Fort Lauderdale i Seatrade Med a Tene-rife).

Esdeveniments claus com l’International Cruise Summit, patrocinant l'esdeveniment per tenir accés a reunions priva-des amb les navilieres.

Membres d'associacions claus com Medcruise i CLIA que, a part del suport que podem obtenir de l'associació, ens permet accedir a diferents esdeveniments on s'organitzen B2B amb les navilieres, així com altres oportunitats de

Dans le document índex Memòria de sostenibilitat 2016 (Page 144-147)