• Aucun résultat trouvé

Obiecte animate și obiecte 3D

Dans le document Target Audience and Pre-requisites (Page 151-159)

Realizarea prezentărilor multimedia

Procedură 4.11.  Obiecte animate și obiecte 3D

Pentru a realiza o prezentare cu efecte 3D și cu animații:

1. Deschideți o nouă prezentare în care doriți să folosiți grafică 3D și animații, apoi selectați un șablon potrivit din panoul Pagini master. Puteți acum să adăugați elemente care să condimenteze prezentarea dumneavoastră. Începeți cu plasarea titlului în primul diapozitiv.

Pentru a crea o modalitate de afișare a textului din titlu care să atragă atenția, puteți folosi una din uneltele numeroase disponibile în Impress. Una dintre acestea este Fontwork, care vă ajută la aplicarea unor efecte speciale 3D textului dumneavoastră. Pentru a folosi Fontwork, în bara de unelte Drawing, faceți clic pe butonul Fontwork Gallery. Va apărea fereastra Fontwork Gallery.

Fig. 4.57. Deschiderea ferestrei Fontwork Gallery

2. Alegeți stilul în care doriți să fie afișat titlul textului și faceți clic pe OK.

Fig. 4.58. Alegerea unui stil pentru Fontwork

3. În diapozitivul dumneavoastră, stilul selectat este arătat ca obiect ce arată textul Fontwork. Pentru a afișa textul titlului în locul obiectului Fontwork, faceți dublu clic pe obiectul afișat și introduceți textul titlului în locul în care este afișat Fontwork. Pentru a ieși din modul de editare Fontwork, faceți clic în afara ariei selectate din obiect.

Fig. 4.59. Editarea obiectului Fontwork

4. Puteți merge mai departe, făcând același lucru pentru celelalte diapozitive, pentru a insera imagini 3D și animații.

Fig. 4.60. Text 3D

5. Puteți insera elemente grafice 3D în prezentarea dumneavoastră din bara de unelte 3D-Objects. În configurarea implicită a programului Drawing, această bară nu este afișată. Pentru a afișa această bară 3D-Objects, în meniul Vizualizare mergeți la Toolbars și faceți clic pe 3D-Objects.

Fig. 4.61. Inserarea elementelor grafice 3D

Informații adiționale:

Puteți afișa, de asemenea, bara de unelte 3D-Objects prin executarea unui clic pe săgeata mică de la sfârșitul barei de unelte Drawing și alegerea ei din lista Visible Buttons.

6. Bara de unelte 3D-Objects va apărea ca o bară mobilă. Dacă nu vă plac barele mobile, o puteți plasa pe o bară de unelte existentă. Pentru a atașa bara 3D-Objects, trageți bara de titlu a acesteia în locul dorit și eliberați butonul mausului.

Fig. 4.62. Bara de unelte 3D-Objects

7. Bara 3D-Objects este atașată acum la bara Line and Filling. Puteți alege obiecte din această bară, pe care să le inserați în diapozitivele dumneavoastră.

Pentru a insera un obiect 3D în diapozitivul curent, faceți clic pe obiectul dorit din bara 3D-Objects. Apoi, mutați-vă cu mausul în punctul în care doriți să inserați obiectul. Veți observa semnul plus în vârful cursorului. Cu butonul din stânga al mausului ținut apăsat, trageți mausul pentru a insera obiectul în diapozitiv. Obiectul 3D va apărea în diapozitiv.

Fig. 4.63. Inserarea unui obiect 3D

8. Puteți schimba proporțiile și mărimea obiectului prin manevrarea punctelor verzi de modificare care apar în jurul obiectului. Impress pune la dispoziție

dumneavoastră să puteți modifica aspectul și percepția obiectelor după dorință.

Pentru a aplica efecte 3D elementelor grafice inserate, faceți clic dreapta pe elemente. Din meniul apărut, faceți clic pe 3D Effects. Se va deschide fereastra de dialog 3D Effects.

Fig. 4.64. Aplicarea efectelor 3D

9. Puteți folosi opțiunile disponibile prin apăsarea butoanelor existente în această fereastră de dialog pentru a defini aspectul și percepția obiectului inserat.

Faceți clic pe butonul Illumination pentru a regla efectul de iluminare asupra obiectului. Puteți alege din opțiunile listate pe cea potrivită pentru randarea efectului de iluminare. Ca alternativă, puteți trage punctul alb în grafica din josul ferestrei de dialog, după care îl puteți mișca pentru obținerea efectului dorit.

10. După alegerea opțiunilor dorite, faceți clic pe pictograma Assign din colțul dreapta sus pentru a aplica efectele obiectului selectat. Faceți clic pe butonul Close pentru a închide fereastra de dialog 3D Effects.

Fig. 4.65. Definirea efectelor 3D

11. Observați că, prin câteva clicuri de maus, obiectele 3D capătă o înfățișare cu totul nouă. În același mod, puteți adăuga mai multe elemente 3D și 2D la prezentarea dumneavoastră și puteți aplica felurite efecte 3D pentru a o condimenta. Impress vă oferă, de asemenea, câteva funcționalități legate de animație, care vă ajută să însuflețiți prezentările dumneavoastră. Pentru a afișa opțiunile de animație existente în Impress, în meniul Slide Show faceți clic pe Custom Animation.

Va apărea panoul Custom Animations chiar la marginea ferestrei ocupate de prezentare.

Fig. 4.66. Aplicarea animațiilor

12. Pentru a aplica un efect de animație unui element individual, selectați acel element și faceți apoi clic pe butonul Add din panoul Custom Animation. Se va deschide fereastra de dialog Custom Animation.

Fig. 4.67. Animarea obiectelor

13. Puteți să aplicați acum animații diferite obiectului selectat, să definiți intrarea și ieșirea animației și să definiți un traseu pentru mișcările obiectului. În mod asemănător, puteți aplica animații pentru celelalte elemente din diapozitive.

După definirea tuturor configurărilor dorite pentru obiectul în cauză, faceți clic pe OK pentru aplicarea efectelor animate.

Fig. 4.68. Efecte de animație

14. Animațiile specificate pot fi văzute în josul panoului Custom Animations. După aplicare, puteți vedea rezultatul prin prezentarea diapozitivelor. Faceți clic pe butonul Slide Show pentru a porni prezentarea.

Fig. 4.69. Redarea unei prezentări de diapozitive

15. Prezentarea dumneavoastră rulează într-o manieră spectaculoasă și însuflețită.

Fig. 4.70. Prezentarea unor diapozitive însuflețite

Exportarea unei prezentări. După cum am afirmat mai sus, o altă facilitate folositoare asociată cu Impress este capacitatea acestuia de a exporta prezentările în mai multe formate. Ca rezultat, Impress permite exportarea prezentărilor dumneavoatră direct ca fișiere Flash (SWF).

Dans le document Target Audience and Pre-requisites (Page 151-159)