• Aucun résultat trouvé

Pentru a adăuga o scurtătură nouă în panoul suprafeței de lucru:

Dans le document Target Audience and Pre-requisites (Page 41-49)

Componentele desktop-ului Ubuntu Componentele desktop-ului Ubuntu

Procedură 2.1.  Pentru a adăuga o scurtătură nouă în panoul suprafeței de lucru:

1. Efectuați clic pe zona liberă a panoului superior și apăsați Adaugă la panou.

Se va deschide fereastra Adaugă la panou.

Fig. 2.5. Adăugarea unei pictograme pentru acces rapid

2. Fereastra de dialog Adaugă la panou afișează aplicațiile existente în calculator. Alegeți o aplicație și efectuați clic pe Adaugă pentru a adăuga

pictograma pentru acces rapid a aplicației în zona liberă a panoului. Dacă doriți să porniți un program disponibil în meniul Aplicații, efectuați clic pe Lansator de aplicații.

Notă:

Ca alternativă, din fereastra de dialog Adaugă la panou puteți trage o aplicație direct în panou pentru a crea o scurtătură pentru aplicația respectivă. Aplicația va fi reprezentată printr-o pictogramă pentru acces rapid.

Fig. 2.6. Adăugarea lansatorilor pentru aplicații

3. Vor apărea aplicațiile, grupate în categorii asemănătoare cu cele din meniul Aplicații. Alegeți o aplicație din lista pusă la dispoziție și apăsați pe Adaugă.

Fig. 2.7. Selectarea aplicațiilor

Pictograma aplicației selectate va fi afișată în zona neocupată din panoul superior.

Fig. 2.8. Adăugarea lansatorilor pentru aplicații

Puteți muta pictograma nou creată prin efectuarea unui clic dreapta și selectarea opțiunii Mutare din meniul contextual. Mutați pictograma oriunde și efectuați clic stânga pentru a o fixa pe poziția aleasă.

Fig. 2.9. Mutarea pictogramelor pentru acces rapid

Lângă zona liberă a panoului superior (acolo unde puteți crea scurtături pentru aplicații) se află pictograma aplicației pentru comutare rapidă între utilizatori.

Pictograma arată utilizatorul curent . Puteți efectua clic pe aceasta pentru a lista ceilalți utilizatori existenți pe calculator și pentru a intra în contul altui utilizator.

Veți învăța mai multe despre comutarea rapidă între utilizatori odată cu prezentarea subiectului Comutarea rapidă între utilizatori.

Fig. 2.10. Mini-aplicația pentru comutare rapidă între utilizatori

Zona de notificare conține iconițe pentru rețea și sunet, pentru a vă oferi accesul rapid la configurările rețelei și ale sunetului. Puteți verifica configurările de rețea și volumul boxelor calculatorului.

Data și ora curentă este afișată alături de Zona sistem de notificare. Dacă efectuați clic pe dată și pe timp, va fi afișat un calendar.

Ultima pictogramă de pe panoul superior oprește, restartează pune calculatorul în hibernare, blochează calculatorul și îl pune în modul așteptare.

Fig. 2.11. Pictogramele panoului superior

Prima pictogramă de pe panoul din partea inferioară a suprafeței de lucru vă asigură accesul rapid la aceasta. Dacă aveți deschise mai multe ferestre și doriți să le minimizați pe toate în același timp, efectuați clic pe această pictogramă. O altă apăsare va face ca ferestrele să fie prezentate în starea lor originală, anterior minimizării acestora.

Fig. 2.12. Pictograma pentru afișarea desktopului

Alături de pictograma folosită la minimizarea ferestrelor se află o zonă liberă, în care apare lista cu ferestrele de aplicații deschise, similară cu bara de meniuri din Windows. Când deschideți o aplicație, ea este prezentată în această zonă, pentru acces rapid, după cum se arată în panoul inferior din imaginea următoare:

Fig. 2.13. Aplicații deschise

Următoarea pictogramă, spațiul de lucru, vă permite să împărțiți fereastra deschisă pe suprafața de lucru în mai multe spații de lucru. Puteți apoi naviga prin spațiile de lucru apăsând și menținând apăsate tastele CTRL+ALT, acționând apoi tastele săgeți, dreapta sau stânga. În acest mod se reduce dezordinea pe suprafața de lucru și este ușurată navigarea între ferestre.

De exemplu, puteți avea deschise pe suprafața de lucru fereastra Firefox, o aplicație OpenOffice, o fereastră de căutare și fereastra aplicației Calculator.

Fig. 2.14. Pictograma Spații de lucru

Puteți muta fereastra Firefox într-un alt spațiu de lucru prin apăsarea tastelor CTRL +ALT+SHIFT și menținerea lor apăsată, în timp ce acționați una din tastele săgeată stânga sau dreapta.

Fig. 2.15. Comutare între spațiile de lucru

Acum aveți două spații de lucru separate. Observați că fereastra Firefox a fost mutată în spațiul de lucru inițial. Așadar, în funcție de sarcinile pe care le îndepliniți, puteți împărți ferestrele pe mai multe spații de lucru.

Fig. 2.16. Dispune ferestrele în toate spațiile de lucru

În configurarea implicită a sistemului de operare Ubuntu dispuneți de două spații de lucru. Dacă doriți să distribuiți ferestrele pe mai multe spații de lucru, trebuie să adăugați spații pe desktop prin efectuarea unui clic dreapta pe pictograma spațiului de lucru și selectarea opțiunii Preferințedin meniul contextual. Se va deschide fereastra de dialog Preferin.

Fig. 2.17. Crearea unor noi spații de lucru

În fereastra Preferințe comutator spațiu de lucru introduceți sau selectați din lista Număr spații de lucru numărul de spațiilor de lucru și apăsați apoi pe Close.

Fig. 2.18. Preferințe comutator spații de lucru

Spațiile de lucru pe care le-ați specificat vor fi afișate în colțul din dreapta jos al suprafeței de lucru.

Ultima pictogramă din panoul inferior este Coșul de gunoi. Acesta conține fișierele pe care le-ați șters din calculator. Efectuați clic dreapta pe pictogramă și apăsați Deschide pentru a deschide fereastra Coș de gunoi.

Fig. 2.19. Iconița Coș de gunoi și meniul

Puteți șterge definitiv un element din calculator prin apăsarea tastei DELETE.

Altfel, efectuați clic dreapta pe un element și apoi apăsați Șterge din coșul de gunoi pentru a șterge definitiv acel element din calculator.

Dacă doriți să restaurați elementele șterse, trageți elementul vizat din fereastra Coș de gunoi direct pe suprafața de lucru.

Fig. 2.20. Ștergerea articolelor din Coșul de gunoi

Dans le document Target Audience and Pre-requisites (Page 41-49)