• Aucun résultat trouvé

NA-032T1 Model de poblament Conjunts

Dans le document This is the (Page 146-155)

Prueba de Kruskal-Wallis

5 NA-032T1 Model de poblament Conjunts

Gran transhumància: NA-032 (probablement) Agrupat:

Petits ramaders indep.:

Antic i protohistòric:

Descripció general:

Aquest jaciment consisteix en les restes d’una petita cabana adossada a un bloc erràtic i un possible tancat, la cabana es troba molt enrunada i el tancat molt sedimentat. Les restes es localitzen molt aprop de la riba nord d’un dels estanys de Estanhets deth Pòrt a l’oest d’un rierol que mena a aquest estany. Es tracta d’una zona de fons de vall ampla i plana amb presencia de alguns afloraments granítics, la coberta vegetal consisteix en prats alpins i s’hi troben abundants rierols i estanys.

Conjunt: NA-032 Codi estructura: NA-032C1

Es tracta d’una estructura habitacional que aprofita un bloc erràtic de granit que defineix el seu tancament sud-est. El recinte te una planta allargada que mesura al voltant de 2,5 metres de llarg i 1 metre d’ample. L’estructura esta orientada en direcció sud-oest nord-est en el seu eix longitudinal. El mur més ben conservat es el mur nord-nord-est que conserva fins a 4 fileres amb un alçat de 0,65 metres, tots els murs estan compostos d’una filada.

Els carreus son de formes irregulars, sense escairar amb dimensions de 0,5x0,4x0,2 de mitjana. L’interior de la cabana esta cobert d’enrunament amb blocs de morfologia diversa que deurien provenir del sostre i alçat dels murs. Es per això que suposem que el tancament aeri deuria estar construït en pedra. En general la cabana presenta força enderroc i sedimentació.

Annex 2

48 Croquis NA-032

Conjunt: NA-032 Codi estructura: NA-032T1

A 10 metres de la cabana hi ha un espai lleugerament enclotat delimitat per afloraments de granit i alineacions antròpiques que defineixen un recinte ovalat que podria correspondre a un tancat ovalat. L’espai delimitat mesura entre 10 i 19 metres de diàmetre. L’estructura es troba molt sedimentada i només s’aprecien alguns trams de mur.

Annex 2

49 Codi Jaciment: NA-036

Nom: Tancats dels Estanhets deth Pòrt

Altura: 2385 m Relleu: Fons de vall Localització: Aire lliure Tipus de Jaciment: Varis recintes adossats i exempts

Conjunts diferenciats: Cap Tipologia de mur Estructures

1 NA-036T1 2

3

4 NA-036EI1 5 NA-036T2 Model de poblament Conjunts

Gran transhumància:

Agrupat:

Petits ramaders indep.:

Antic i protohistòric:

Descripció general:

Els vestigis es localitzen entre diversos blocs erràtics propers en una zona plana entre dos dels Estanhets deth Pòrt, en l’ample fons de vall del Port de Colomers en la seva part central. Es tracta d’una zona de pastures amb blocs erràtics i afloraments de granit, rierols i petites basses i estanyols.

Els recintes s’articulen al voltant de tres grans blocs erràtics de granit anomenats bloc sud, bloc central i bloc est. Mesuren entre 6 i 8m de llarg. Estan separats entre ells per aproximadament 5 metres i estan en línea est-oest. Els dos primers recintes son tancats ramaders adossats entre ells, els altres dos recintes son estructures menys definides, la primera es troba a l’interior del Tancat 2 i la segona adjacent a un bloc erràtic a l’est de la resta d’estructures.

Conjunt: NA-036 Codi estructura: NA-036T1

Es tracta d’un recinte entre el bloc central i el bloc sud al qual s’hi adossa i l’aprofita com a tancament sud-oest. Es el recinte de majors dimensions, la seva planta es irregular, fa uns onze metres de llarg i la seva amplada es de 7m a la part central i 3 metres als extrems. Els murs estan compostos per dues filades i en alguns trams conserven dos o més fileres. A l’est del recinte sembla haver-hi un accés de un metre d’amplada aproximadament. Cal destacar un alineament de pedres adossat a la cara nord

Annex 2

50 del bloc est sense continuïtat més enllà del bloc, es una estructura estranya en els tancats ramaders, tot i presentar l’aspecte d’un enllosat la seva funció es incerta. Es tracta del recinte més ben conservat ja que tot i presentar cert enderroc els murs estan ben definits en casi be tots els seus trams.

Entre el Tancat 1 i el bloc central s’observa un amuntegament de pedres que substitueix el mur oest del Tancat 1 en aquell tram, potser se l’hi superposa o be el mur aprofita l’amuntegament que entra dins el Tancat 1.

Conjunt: NA-036 Codi estructura: NA-036T2

Situat entre el bloc central i el bloc est, comparteix la paret est del Tancat 1 i comunica amb ell per un petit accés en el mur. Bastant més petit que el primer i menys definit, no s’observen filades ni fileres clares degut a l’abundant sedimentació present.

Conjunt: NA-036 Codi estructura: NA-036EI1

A l’interior del Tancat 2 i al costat del bloc central, es tracta d’una estructura de planta quadrangular construïda amb clastes de 20x30 cm de mida mitjana. Envolten un espai, probablement de fogar que mesura 0,5 metres d’amplada.

Nota: Existeix una altre estructura que no s’ha tingut en compte al no pogué comprovar el seu origen antròpic.

Annex 2

51 Croquis NA-036

Annex 2

52 Codi Jaciment: NA-040

Nom: Pas comptador del Camí del Port de Caldes

Altura: 2191 m Relleu: Fons de vall Localització: Aire lliure Tipus de Jaciment: Recinte aïllat

Conjunts diferenciats: Cap Tipologia de mur Estructures

1 2 3

4 NA-040 5

Model de poblament Conjunts Gran transhumància: NA-040

Agrupat:

Petits ramaders indep.:

Antic i protohistòric:

Descripció general:

El jaciment es una estructura que aprofita un bloc e caiguda natural col·locant-hi un mur que forma un passadís que hem identificat com un pas comptador de ramats. No hem identificat més estructures tret d’un folgar d’aspecte recent. L’estructura es troba entre la part de roca granítica del pendent i un bloc de caiguda natural al costat d’un petit turó.

Es tracta doncs d’un passadís natural per on transcorre un camí (GR-11-18) que des del Llac de Colomers puja cap al Port de Caldes, esta a l’est d’un rierol que desemboca al Llac de Colomers. Es una zona amb certa pendent rocosa amb abundants afloraments però també amb prats alpins.

La cronologia del jaciment es indeterminada, aquestes practiques perduren fins al segle XX però no creiem que el seu origen sigui anterior a inicis de l’Edat Moderna.

Conjunt: NA-040 Codi estructura: NA-040P1

Els vestigis de l’estructura consisteixen en dos petits trams de mur disposats transversalment al camí que deixen un espai central lliure de menys d’un metre d’ample.

Esta disposat sal sud-oest sobre un aflorament natural rocós que forma part del pendent de més de 15 m d’alçada i 60m de llarg. Pel sud-oest es recolza en un bloc erràtic de 5x4m. Hem identificat l’estructura com un pas comptador, un recinte on segons les informacions etnogràfiques es comptaven els caps de bestiar fent-los passar per l’estret passadís.

Annex 2

53 Croquis NA-040

Annex 2

54 Codi Jaciment: NA-044

Nom: Pas comptador de l’Estanh Plan Altura: 2234 m Relleu: Zona alta de

vessant

Localització: Aire lliure Tipus de Jaciment: Recinte aïllat

Conjunts diferenciats: Cap Tipologia de mur Estructures

1 2 3

4 NA-044 5

Model de poblament Conjunts Gran transhumància: NA-044

Agrupat:

Petits ramaders indep.:

Antic i protohistòric:

Descripció general

Els vestigis designats per aquest jaciment consisteixen en un tram de mur amb un petit espai de pas. L’estructura es troba en el camí que porta des de l’Estanh Major de Colomers cap l’Estanh Plan en un punt on el camí fa un canvi de vessant en un petit collet força estret, un passadís natural per on transcorre el camí. El punt es localitza al sud-oest de l’Estanh Plan i les àrees dels voltants son pastures obertes amb afloraments de granit erosionat i abundants fonts d’aigua. Te un domini visual considerable sobre l’Estanh Plan i la zona de Garguils de Jos, des d’aquest jaciment es distingeix clarament el jaciment NA-050.

Conjunt: NA-044 Codi estructura: NA-044P1

L’estructura aprofita un coll estret que fa de passadís natural en el camí entre un gran roc de granit de caiguda natural a l’est i la paret de roca mare a l’oest. Entre aquestes dues roques es col·loca el mur. El mur fa 5 metres de llarg i esta construït amb carreus mitjans i grans (40-80cm). L’alçat màxim conservat es 1,3 metres. El mur te una pas de 1 metre aproximadament. Les roques estan sense sedimentar però cobertes de líquens.

No sembla que s’hagi reconstruït o modificat recentment. Per les referències etnogràfiques identifiquem l’estructura com un pas comptador, un recinte destinat a comptar els caps de bestiar. No s’observen altres restes arqueològiques associades, ni estructures arquitectòniques ni restes mobles.

Annex 2

55 Croquis de NA-044

Annex 2

56 Codi Jaciment: NA-058

Nom: Tancat de l’Estanh de Gargailhs de Jos IV Altura: 2215 m Relleu: Zona baixa de

vessant

Localització: Aire lliure Tipus de Jaciment: Recinte aïllat

Conjunts diferenciats: Cap Tipologia de mur Estructures

1 2 3 4

5 NA-058T1

Dans le document This is the (Page 146-155)