• Aucun résultat trouvé

DE L'ENCARIMENT DE LES CARNS

Dans le document EL PROBLEMA DE LES CARNS (Page 43-47)

I - UNA MAJOR DKMANDA

Es evident que la immensa riquesa creada en rl segle \

originà un major ben estar sodal i que aquesta riquesa fou la causa d'un major consum de uirn. En aquest fet universal os deu la puja del preu de la carn.

Sense necessitat de sortir-se del segle xix, els preus del bes-tiar i de la carn en diferents anys poden donar una idea de Palca contínua dels preus.

Així a Menorca, de 1841 a 1850, la valor del bestiar, segons la comptabilitat de una finca, era de

2 bous, venuts a 13 L. moneda menorquina.

1 id. i una vedella

2 bous, una vaca i 8 xais

33 Ptcs.

30.00 » 60.00 » .33 • lín 1854, a la fira del 3 de maig a Vich, la parella deboufl grans i engraixats es pagava a 375 pessetes; els xais de dues arro-bes, pes viu, a 14 pessetes.

E l P F I ! ' i l i . • \!

A Barcelona els preus de les carns, de setanta anys ençà, han tat els següents:

Any 1854-Bou, a 0.33 ptes. la lliure

1854

Els anys següents a 1918 han estat, alguns d'ells, terribles pel consumidor; la carn s'ha venut veritablement a preus de guerra.

Però, el fet és, que de la meitat del segle passat ençà la carn ha tingut una puja constant. 1 això, repetim, obeeix a una major consum, França que en 1832 consumia per habitant 26 quilos de carn, en 1912 necessita 51 quilos.

La producció de carn si universalment ha estat paral·lela al consum, particularment cal fer observar que, mentre a Europa el consum ha anal augmentant, en alguns països americans s'ha

pro-duït un fet contrari. Els Estats Units, que en 1910 encara eren i portadors, en endevant es converteixen en Importadors. En 19»»'», el yankee consumia HI quilos de carn; a 1913, ja només en consu-meix 09 acostant-se poc a poc a la xifra du consum europea. ATAr-gentina i a Austràlia, tul continuant essent països exportadors, el i onsufli tic carn deu anys enrera, de 12S quilos pel primer, i 116 pel segon, ha baixat enormement

LES CAUSES GENERALS DE L*KNf ARIMENT DB LES CARNS 49

En 1913, algunes nacions consumien anyalment peí habitant:

22 quilos a Itàlia 32 •

40 » 45 » 50 . 84 »

* Bèlgica

• Catalunya

» Alemanya

• França

» Anglaterra

A aquest gran consum obeeix principalment l'encariment de la carn. Naturalment que, a major demanda, sempre correspon més forta producció, però aquí s'ha d'advertir que, el desenrotlla-ment de la indústria pecuària no guarda paritat amb cl progrés de la indústria en general.

2-CRITICA DE LA PRODUCCIÓ RAMADERA

La ramaderia no ha pas evolucionat de la faisó progressiva com la de certes indústries, la maquinaria de les quals ha centu-plicat la producció.

La màquina de fer carn és un animal; la màquina de fabricar paper, una creació humana. Un animal està subjecte a determina-des lleis, algunes de Ics quals la intervenció humana no hi pot res, mentre que a la màquina inanimada la modificació i perfecciona-ment no la deixen mai.

Una indústria basada en màquines, la potència productiva de les quals estigui solament limitada per l'enginy de l'home, equival a evolucionar progressivament sens interrupció, però e! càs és molt diferent quan es tracta d'actuar en màquines independents per la seva existència i funcionament a la voluntat humana, i, el que és pitjor, susceptibles de sofrir una reforma que sempre deu adquirir-se gradualment, i que en arribant al màxim la producció solament doble o triplica la que s'obtenia en estat primitiu, o sigui en la mínima intervenció del ramader.

Així, Paugmcnt de la producció de carn depèn de l'aplicació

! \ l'h II S C A R N S

d'uns mètodes conducnts fl la doble o triple, o bé, de una augmen-tado numèrica de les màquines.

A una gran part de les màquines animals existents l'extrema aplicació de millores fora perjudicial a la producció. Per paradò-a que paradò-apparadò-aregui paradò-aquestparadò-a paradò-afirmparadò-ació, no per paradò-això deixparadò-a d'ésser certa. Existeixen immenses extensions cobertes d'herbes que si el bestiar no les consumís in situ no tindrien absolutament cap utilització. El bestiar que menja i prospera amb aquests aliments, solament ho pot fer amb la condició de que el seu organisme no sigui modificat en sentit progressiu. Doncs, una gran part de la ramaderia, per raons d'economia general, deu persistir en l'estat gairebé primitiu. Aquesta modalitat d'explotació pecuària, que des de l'edat de pedra ha arribat als nostres dies, Bens modificació apreciable, constitueix, el que en diem nosaltres, la primera etapa de la ramaderia, o ramaderia transhumant.

En cl segle passat, com ja s'ha vist més enrera, el consum de carn augmenta tan depressa i en proporcions tan considerabl que acaba per determinar una revolució en la indústria pecuària.

Fins allavors, l'axioma dels agrònoms i dels pagesos havia estat que la «ramaderia era un mal n< ¡ari a l'agricultora , referint-se al fet de què el bestiar que pastfir; n pastures que ecodòmica-ment cap valor tenien, devia aquest bestiar vendre's a un preu tan baix que apenes deixava benefici al seu propietari. Oi rn<

en la ui i'havia de mantenir el bestiar de treball per a llaurar i carretejar i també peí a produir fems. L'axioma dit, tan criticat per diversos autors, que amb tota seguretat no s'havien fi rec de tea i írcumstàft mòmiques de la època, nosaltres el tro-bem com la justa expressió d'aquell moment ramader.

I bé; aquells pa que solament pensaven que els bene-ficis podien obtenir-se pel conreu de Ics plantes, puix que la ramaderia era un mal necessari, foren els que hagueren d'operar el canvi radical d'una part de la explotació pecuària en general, alimentant per primera vegada els animals que no treballaven amb farratges conreáis per l'home, és a dir, de cop sobte, els animáis, gom si passessin a la categoria de persone i, començaven a menjar vegetals de ierres conreades. El teoritzador d'aquesta

S CAUSBS GKN DS L ENCAJUMBMT DE LI : N'S 5 1

nova modalitat pecuària fou Baudement. El professor Baudement comparà l'animal a una màquina; les funcions de l'animal a les funcions de les diverses màquines. El concepte econòmic que Baudement tingué de la ramaderia constituí al mateix temps L'explicació de la gimnasia funcional, especialment de la precoci-lat, que des de mig segle s'emprava a Anglaterra.

HI preu de la carn anant pujant, noves extensions de tei cultivades es destinaven a la producció farratgera; els camps millor adobats per la major quantitat de fems que es recollia, augmentava la producido vegetal. La pagesia obtenia així doble benefici el de les terres i el dels estables. Conseqüència d'aquest fet un altre axioma nasqué: «l'agricultura ¡ la ramaderia són germanes Inseparable o bé, sense ramaderia no hi ha :¡cultura*. Som a la segona etapa de la ramaderia, la que nosal-tres anomenem ramaderia agrícola.

I li ha, finalment, una tercera etapa. La carn, des de últims del segle passat, assoli preus tan alts, que permet desglosar la

proiluc-6 de l'aliment i de l'animal, és a dir, consent que el ramader, que a la segona etapa ha d'ésser agricultor,pugui deixar la masia 1 el conreu de les tenes, devenintexclussivamenl ramader. Es troben en aquest cas molles de les explotacions pecuàries inten-sives, com la majoria de les vaqueries de Barcelona i un gran nombre dViigreixedors de p<3 le vàries comarques catalanes.

Aquests vaquers i aquests porquetaires no menen ni un pam de terra; compren el farratge verd n pa ¡el Pla de Barcelona, els íencs i els aliments concentrats a comerciants. A aquesta 1 pa Iniciada contemporàniament li hem donat el nom de rama-deria independent.

les tres etapes de la ramaderia viuen conjuntament; en lloc Hel món ha desaparescul encara la primera o transhumant, car a tol arreu la naturalesa dona gratuïtament unes pastures, que si no les aprontes ei bestiar fora una riquesa perduda.

I s més; es doneu casos de que en una mateixa explotació hi hagi un ramat llaner transhumant, cria de cavalls o de bovins

Dans le document EL PROBLEMA DE LES CARNS (Page 43-47)