• Aucun résultat trouvé

kulturell medvetenhet

och kulturella

uttrycksformer

En god uppfattning om betydelsen av kreativa uttryck för idéer, erfarenheter och känslor i olika medier, inbegripet musik, scenkonsterna, litteratur och visuella konster.

Väsentliga kunskaper, färdigheter och attityder för denna kompetens:

Kunskaper på kulturområdet innefattar medvetenhet om det lokala, nationella och europeiska kulturarvet, och dess plats i världen. Hit hör grundläggande kunskaper om centrala verk i kulturhistorien, och inbegripet även samtida populärkultur. Det är viktigt att förstå den kulturella och språkliga mångfalden i Europa (och i andra regioner i världen) och behovet av att bevara denna mångfald samt att förstå estetiska aspekters betydelse i vardagslivet.

Kulturella färdigheter avser både förståelse och uttryck: att uppskatta och njuta av konstnärliga verk och föreställningar samt att skapa egna konstnärliga uttryck genom en rad olika medier allt efter den inneboende förmågan. Bland färdigheterna ingår också förmågan att relatera de egna åsikterna i fråga om kreativitet och kreativa uttryck till andras åsikter och att identifiera och utnyttja sociala ekonomiska möjligheter inom kulturell verksamhet. Kulturella uttrycksformer är avgörande för utveckling av kreativa färdigheter, som kan komma till bruk i olika sammanhang i arbetslivet.

En solid förståelse av den egna kulturen och en känsla av identitet kan vara grunden för en öppen inställning inför och respekt för mångfalden av kulturella uttrycksformer.

En positiv inställning sträcker sig också till kreativitet och viljan att odla sin estetiska förmåga genom konstnärliga uttryck och deltagande i kulturlivet.

D E F I N I T I O N

P R E S E N T E R A D E P R O J E K T

PEK

”Nya spännande äventyr för Pek, vår lilla loppa. Fler platser att utforska och dela. En ny generation elever är redo att samarbeta för att skapa roliga och unika situationer. Varje berättelse skapas av elever från olika länder. Resultatet blir många verkliga objekt och en bok på flera språk.”

Tandem

Vilka resurser kan vi hitta i antiken? Elever i Frankrike och Spanien jämför i båda riktningarna för att förstå, ifrågasätta, analysera och känna att de får tillgång till

”civilization clásica”.

Projektkit: www.etwinning.net/sv/pub/collaborate/kits/detail.

cfm?id=941&klang=sv&lang=sv

TwinSpace: www.etwinning.net/twinspace/tandem

TwinSpace: www.etwinning.net/twinspace/pek Video om projektet med intervju med lärare och elever:

http://youtu.be/vDCPJDRDDt8

Video om projektet med intervju med lärare och elever:

https://www.youtube.com/watch?v=INSldTSQUD4

Projektlänk: www.etwinning.net/sv/pub/profile.cfm?f=2&l=sv&n=16915

Projektlänk: www.etwinning.net/sv/pub/profile.cfm?f=2&l=sv&n=58602

”Deras upplevelser, att de har klarat av att prata med sina partner, försökt att förstå dem och letat efter resurser är det viktigaste” Fransk lärare

”Jag var manusförfattare i Pek-berättelsen.” Fransk elev student

”Det var väldigt roligt att organisera allt och att klä ut sig och prata med latinska uttryck, jag tyckte mycket om det” Spansk elev

”Det finaste var när jag sjöng, eftersom jag gillar att sjunga väldigt mycket”

Maria från Rumänien

”Vi använde en riktig scen och vi skapade kontraster mellan då och nu” Fransk elev

”Tack vare projekten kan eleverna skapa något verkligt och få upp ögonen för den europeiska arbetsmarknaden” Spansk lärare

40

Vi har redan berört kulturell medvetenhet i förhållande till några av de andra kompetenser vi har diskuterat, vilket belyser hur nära nyckelkompetenser hänger samman med varandra. Vi har talat om hur nödvändigt det är att fördjupa förståelsen av andra kulturer för att kunna se världen genom deras ögon. Men kulturell medvetenhet omfattar inte bara medvetenhet om och förståelse för andra människors kulturer, utan även fördjupad förståelse av våra egna kulturella rötter, vårt kulturarv, våra folksagor och traditioner. Dessutom omfattar den förståelse av en kulturs estetiska uttrycksformer:

musik, konst, litteratur, drama, dans, arkitektur…

I det första projektet Tandem låg fokus på den här senare delen av kompetensen kulturell medvetenhet genom att återvända till de latinska rötterna för de två språken i projektet, franska och spanska. Fokus låg på att förstå hur latin fungerade som ett språk, att se vilka latinska ord och uttryck som fortfarande används i vårt dagliga tal.

De jämförde även sederna i det antika Rom med dagens seder i fråga om familjeliv, institutioner och stadsförvaltning, för att bara nämna några. De tittade också på den estetiska sidan av Roms kultur, konst och naturligtvis det antika arvet i form av monument och byggnader.

Projektet Pek den resande loppan hade ett annat upplägg. Eleverna från yrkesförberedande skolor i Frankrike, Spanien, Italien, Portugal, Tjeckien och Turkiet arbetade tillsammans för att berätta historien om deras lilla karaktär Pek, medan han reste i Europa, vad han såg, hörde, åt och lärde sig om människorna och länderna han besökte. Berättelsen formade sig till en digital tecknad serie, vilket också utvecklade elevernas digitala kompetens och kompetenser i främmande språk, liksom deras känsla för kreativitet och planeringsförmåga.

Då har vi kommit till slutet av våra projektexempel som belyser hur nyckelkompetenserna kan utvecklas med eTwinning-projekt där elever från olika länder samarbetar. Det är också viktigt att påpeka att eTwinning-projektarbete är särskilt bra för att främja utvecklingen av dessa tvärgående, övergripande färdigheter som lärare ibland kan tycka är svåra att utveckla i undervisningen i sina enskilda ämnen.

A N N E G I L L E R A N - P E D A G O G I S K C H E F S R Å D G I V A R E

Documents relatifs