• Aucun résultat trouvé

kültürel farkındalık ve ifade

Fikir, deneyim ve duyguların; müzik, sahne sanatları, edebiyat ve görsel sanatlar gibi bir dizi medyada yaratıcı bir şekilde ifade edilmesinin öneminin takdir edilmesi

Bu yetkinlikle ilgili başlıca bilgi, beceri ve tutumlar:

Kültürel bilgi; yerel, ulusal ve Avrupa kültür mirası ve bunların dünyadaki yeri hakkında farkındalığı içerir. Popüler çağdaş kültür de dahil olmak üzere önemli kültürel eserler hakkındaki temel bilgileri kapsar. Avrupa’daki ve dünyanın diğer bölgelerindeki kültürel ve dilsel çeşitliliği, bu çeşitliliği koruma ihtiyacını ve günlük yaşamdaki estetik faktörlerin önemini anlamak esastır.

Hem takdir hem de ifade etmeyle ilgili beceriler: kişinin doğuştan gelen kapasitesini kullanarak çeşitli medya türleri aracılığıyla kendini ifade etmesinin yanı sıra; sanat ve performans çalışmalarını takdir etmesi ve bunlardan keyif alması. Beceriler; başkalarının fikirleriyle kendi yaratıcı ve ifadeye dayalı bakış açıları arasında ilişki kurma ve kültürel faaliyetlerdeki sosyal ve ekonomik fırsatları belirleme ve gerçekleştirme yeteneğini içerir.

Kültürel ifade; çeşitli mesleki bağlamlara aktarılabilen yaratıcı becerilerin geliştirilmesi için gereklidir.

Kişinin kendi kültürünü sağlam bir şekilde anlaması ve sahip olduğu kimlik duygusu;

açık bir tutumun ve kültürel ifadenin çeşitliliğine saygının temeli olabilir. Olumlu tutum;

yaratıcılığın yanı sıra, sanatsal bir şekilde kendini ifade etme ve kültürel yaşama katılma yoluyla estetik kapasiteyi geliştirmeye duyulan isteği de kapsar.

T A N ı M

Ö N E Ç ı K A N P R O J E L E R

PEK

“Küçük piremiz Pek için yeni ve heyecanlı maceralar. Keşfetmek ve paylaşmak için daha fazla mekan. Yeni nesil öğrenciler, komik ve benzersiz durumlar oluşturmak için işbirliği yapmaya hazırlar. Her bir hikaye, farklı ülkelerden gelen öğrenciler tarafından icat edildi.

Sonuç olarak; birçok gerçek nesne ve çeşitli dillerde bir kitap.”

Tandem

Antik Çağda hangi kaynaklar bulunacak? Öğrenciler; Fransa ve İspanya’da, “civilization clásica (klasik medeniyet)” adlı kavramı anlamak, sorgulamak, analiz etmek ve bu kavramla ilgili sahiplik hissetmek için her iki yönde karşılaştırma yaptılar.

Proje Kiti: www.etwinning.net/tr/pub/collaborate/kits/detail.

cfm?id=941&klang=tr&lang=tr

TwinSpace: www.etwinning.net/twinspace/tandem

TwinSpace: www.etwinning.net/twinspace/pek

Proje hakkında öğretmen ve öğrencilerle yapılan röportajları içeren video:

http://youtu.be/vDCPJDRDDt8

Proje hakkında öğretmen ve öğrencilerle yapılan röportajları içeren video:

https://www.youtube.com/watch?v=INSldTSQUD4

Projenin Linki: www.etwinning.net/tr/pub/profile.cfm?f=2&l=tr&n=16915

Projenin Linki: www.etwinning.net/tr/pub/profile.cfm?f=2&l=tr&n=58602 Yaşadıkları deneyimler, ortaklarıyla konuşmayı başarabilmeleri, onları anlamaya çalışmaları ve kaynaklar aramaları en anlamlı şeylerdi. Fransız Öğretmen

Ben Pek hikâyesinde metin yazarıydım Fransız öğrenci

“Yapılan tüm organizasyon, giydiğimiz kıyafetler ve Latince cümlelerle konuşmak çok eğlenceliydi. Çok eğlendim” İspanyol öğretmen

“En güzel aktivite şarkı söylemekti, çünkü şarkı söylemeyi çok severim”

Maria - Romanya

“Gerçek bir set kullandık ve neticede onlar arasında kontrast oluşturduk” Fransız öğrenci

“Projeler sayesinde öğrenciler gerçek şeyler oluşturabiliyor ve Avrupa işgücü piyasasına da gözlerini açıyorlar” İspanyol Öğretmen

40

Kültürel farkındalık kavramına,halihazırda ele aldığımız yetkinliklerin bazılarıyla ilişkili olarak değinmiştik. Bu durum, tüm yetkinliklerin birbirleriyle ne kadar bağlantılı olduğunu vurgulamaktadır. Dünyayı başka bir kültürün gözünden görmek için, o kültürü derinlemesine anlamanın ne kadar önemli olduğu hakkında konuşmuştuk.

Ancak, kültürel farkındalık; sadece başka insanların kültürlerinin farkında olmayı ve onlara değer vermeyi değil, kendi kültürel köklerimizi, kültürel mirasımızı, folklorik değerlerimizi ve geleneklerimizi iyi bir şekilde anlamayı da kapsar. Bunlara ek olarak;

bir kültürün (müzik, sanat, edebiyat, tiyatro, dans, mimari) estetik bir şekilde ifade edilmesine değer vermeyi de içerir.

Tandem adlı ilk proje; projenin iki dili olan Fransızca ve İspanyolcanın Latin köklerine geri dönerek, Kültürel Farkındalık yetkinliğinin ikinci bölümüne odaklandı. Odak noktası; Latincenin bir dil olarak nasıl işlediğini anlamak ve hangi Latince kelimelerin ve ifadelerin günlük konuşmalarımızın parçası olarak halen kullanıldığını görmekti. Ayrıca, aile hayatı, kurumlar ve kent yönetimi açısından; Eski Roma ve bugünün geleneklerini, birkaç tanesini ele alarak karşılaştırdılar. Roma kültürünü, sanatını, bina ve anıtların tarihi miraslarını estetik açıdan incelediler.

Pek the traveller flea adlı projede, farklı bir yaklaşım baz alındı. Fransa, İspanya, İtalya, Portekiz, Çek Cumhuriyeti ve Türkiye’deki meslek okullarında okuyan öğrenciler; küçük karakterleri Pek’in hikayesini anlatmak için birlikte çalıştılar. Avrupa’da seyahat ederken gördüklerinden, duyduklarından, yediklerinden, ziyaret ettikleri ülkeler ve insanlar hakkında öğrendiklerinden bahsettiler. Hikaye, dijital çizgi roman şeklindeydi. Bu da, katılımcı öğrencilerin yaratıcılık ve planlama duygularının yanı sıra, dijital ve yabancı dil yetkinliklerini geliştirdi.

Böylece, Anahtar Yetkinliklerin eTwinning’in farklı ülkelerden birlikte çalışan öğrencileri içeren proje tabanlı yaklaşımı ile nasıl geliştirilebileceğini vurgulayan proje örneklerimizin sonuna geldik. eTwinning proje çalışmalarının; öğretmenlerin bazen kendi derslerinin eğitiminde geliştirmeyi zor bulduğu bu çapraz ve birbiriyle kesişen becerileri geliştirmede özellikle başarılı olduğu da belirtilmeye değer bir unsurdur.

A N N E G İ L L E R A N - K ı D E M L İ P E D A G O J İ D A N ı Ş M A N ı

Documents relatifs