• Aucun résultat trouvé

Disseny de la recerca

Dans le document UNIVERSITAT AUTÒNOMA DE BARCELONA (Page 76-80)

el teatre musical català

II. Marc metodològic

5. Disseny de la recerca

Tal com hem exposat a l’inici de l'apartat, aquesta recerca és un estudi exploratori basat en entrevistes a cantants actrius de Barcelona. En el següent capítol mostrem com s'ha delimitat la població i seleccionat la mostra, així com s'ha realitzat l'accés a la informació i l’anàlisi de les dades.

5.1. Població i mostra

La població que hem estudiat en el nostre treball són les actrius cantants de teatre musical que treballen a Barcelona. A la nostra recerca, ens centrem en els dos nivells següents:

Les actrius cantants professores (a partir d’ara, ACP), és a dir, actrius cantants que, a més a més de tenir experiència professional en el teatre musical, es dediquen a la docència del cant com a mínim des de fa 4 anys. Hem portat a terme un càlcul aproximat de la població d’ACP a través de trucades telefòniques a les escoles de teatre musical i d’informació personal de les pròpies ACP.

El nombre d’escoles o aules de cant a Barcelona és de 10 amb un total de 20 ACP en el moment de portar a terme el treball de camp.

La població de les actrius cantants novelles (a partir d’ara, ACN) la formen totes aquelles cantants que han finalitzat els seus estudis superiors d’art dramàtic en l’itinerari de teatre musical i que no han tingut encara experiència professional en el teatre musical. Tot i que acotar la població a les estudiants de l’Institut del Teatre no és representatiu de tot el col·lectiu que s’introdueix en el món laboral, hem escollit actrius cantants graduades perquè això ens dóna garanties de la seva formació com a actrius. Els cursos de graduació d’aquestes ACN seran els següents: 2010/2011, 2011/2012 i 2012/2013, tenint en compte que les entrevistes estan fetes l’any 2013 i que considerem novelles les actrius cantants graduades el mateix any i els dos anteriors. L’Institut del Teatre (ESAD) és de moment l’únic centre superior oficial a Barcelona amb graduades en interpretació. L’escola Eòlia (també oficial superior) no tindrà les seves primeres graduades fins al curs 2015/2016.

La mitjana d’alumnes graduades per curs és de sis, amb la qual cosa tenim una població de 18 ACN en el moment de fer les nostres entrevistes.

Mostra

• 10 actrius cantants novelles (ACN): estudiants de l’Institut del Teatre que han finalitzat l’itinerari de teatre musical durant els cursos 2010/2011, 2011/2012 i 2012/2013 i que en el moment de l’entrevista no tenien experiència professional.1

• 14 actrius cantants professores (ACP): professores de cant, amb un mínim de 4 anys

1 No entendrem per experiència professional exportar el treball fet als tallers docents a les tesines de final de carrera a

d’experiència docent, de les escoles de teatre musical de Barcelona Aules, Memory, Coco Comin i dels estudis Estudi de Tècnica Vocal, Espai de Cant i Estudi de Veu Ira Prat que també hagin tingut experiència escènica. No hi hem inclòs professorat de l’Institut del Teatre ja que, dels tres professors que donem classe, l’única actriu cantant amb experiència teatral sóc jo, i com a investigadora he preferit tenir una mirada externa. Tampoc l’escola Eòlia ha estat contemplada, ja que en el moment de fer el treball de camp no hi havia cap actriu cantant professora que fes classes de cant.

La mostra representa:

• un 70% de la població d’ACP

• un 55% de la població d’ACN

En la taula següent es mostra el nombre d’ACN i d’ACP de cada centre i la mostra que hem fet servir per a l’estudi:

Centre Població Mostra

ACP 20 14

Coco Comin 4 4

Memory 6 3

Aules 3 3

Timbal 1 0

Vocal Factory 1 0

Eòlia 0 0

Institut del Teatre 1 0

E. de tècnica vocal 1 1

E. de veu Ira Prat 1 1

Espai de cant 2 2

ACN 18 10

Institut del Teatre 18 10

taula nº 5

5.2. Accés a la informació, anàlisi de la informació i temporització de la recerca

L’accés a la informació s’ha fet a través d’entrevistes en el cas de les ACP i d’entrevista i d’un qüestionari pel que fa a les ACN.

Els qüestionaris

Els qüestionaris es van crear amb dues finalitats: construir i confeccionar les entrevistes i com a eina de reflexió per a les ACN. El punt de partida per a la seva construcció han estat els qüestionaris dels treballs de recerca de final de màster “L’anàlisi dels continguts bàsics en l’ensenyament dels estudis de cant”, de Marisa Roca (Roca, 2009), i el meu propi treball

“Intuïció, fusió o confusió. Tècnica vocal utilitzada per les actrius als muntatges de teatre musical produïts a Catalunya en el segle XXI” (Soriano, 2010), a partir dels quals hem fet una adaptació al nostre context de recerca.

Els qüestionaris van ser entregats a les ACN amb una setmana d’antelació perquè poguessin reflexionar sobre el tema abans de realitzar l’entrevista. (annex 4).

Les entrevistes

Les entrevistes consten de preguntes tancades i semiobertes (annex 4). Tot i que tenen un format estructurat, hem deixat que les entrevistades poguessin esplaiar-se per donar l’oportunitat que introduïssin elements nous que no contemplàvem i que podien enriquir la nostra recerca.

En cada encontre es va buscar un entorn agradable i un clima distès perquè tant les ACN com les ACP se sentissin còmodes. Totes les entrevistes han estat enregistrades per poder accedir posteriorment amb fidelitat a totes les interaccions verbals de les actrius cantants (annexos 1 i 2)

Els àmbits i temes sobre els quals preguntem en les entrevistes estan centrats en el canvi de registre de M1 a M2.

A través de les entrevistes, hem recollit una gran quantitat d’informació, que no utilitzarem en la seva totalitat per a aquest treball però que pot ser valuosa per a futures investigacions.

Anàlisi de la informació

El mètode per analitzar les dades aportades en les entrevistes va ser el següent: un cop escoltats i transcrits els enregistraments vam fer una selecció de la informació per fer-la més manejable i abordable (Rodríguez, Gil, García, 1996: 205). Les dades reduïdes van ser agrupades en unitats d’anàlisi i posteriorment en categories. Algunes de les categories van ser preestablertes, fruit del marc teòric i de la nostra experiència; d’altres van ser emergents, sorgides de l’escolta de les respostes donades de les mateixes dades. Finalment, un cop separades, dividides i comparades, les dades van ser analitzades i reconstruïdes a través de la nostra interpretació (Pedraz, Zarco, Ramasco, Palmar, 2014: 97-109).

Temporització

En la taula següent veiem l’evolució del nostre treball en relació amb els anys emprats en la investigació:

Curs Marc

metodològic Marc teòric Treball de

camp Anàlisi de

Dans le document UNIVERSITAT AUTÒNOMA DE BARCELONA (Page 76-80)