• Aucun résultat trouvé

CCaannvvii ddee rreeggiissttrree ii aacccciioonnss tteeaattrraallss::

Dans le document UNIVERSITAT AUTÒNOMA DE BARCELONA (Page 85-88)

aassssaajjooss

Les ACN 2 i 9, que afirmen que el canvi no sempre es posterga quan estan assajant, tenen en comú mecanitzar o integrar el canvi a l’escena perquè quedi fixat.

ACN 2

no sempre... és també d’integrar-ho amb l’escena i tot, quan ho puc integrar tècnicament...

interpretativament... quan ho tinc integrat, a no ser que aquell dia estigui cansada de veu... (no es modifica) (entrevista 2:18’50’’).

ACN 9

... no sempre, depèn de l’emoció noto canvis... per mi el moment més difícil és passar de casa a l’assaig, un cop ho tinc assajat llavors ja tinc els meus mecanismes (ja està fixat)... la meva veu de cap és molt natural, surt sola... és senzillament deixar que passi... me n’oblido (del canvi) i... no hi vull pensar, perquè si no... de seguida penso... en quina qualitat estic? Què estic fent? I a mi això m’és contraproduent (entrevista 9: 22’25’’, 24’35’’,12’30’’, 27’20’’).

Pel que fa a les dues ACN (3 i 4) que mantenen el canvi en el mateix lloc que han decidit tècnicament, l’ACN 3 comenta que s’havia trobat en la situació de postergar el canvi quan feia teatre amateur, i que té molt clar que canvia on ha decidit perquè la salut vocal en depèn, mentre que l’ACN 4 no nota el canvi.

… ho faré com a casa meva... que la primera nota (potser) no la canvio allà on havia dit... però només un moment, primera síl·laba la faig en veu parlada i digo.. ay, mierda, tengo que cambiar que si no me desgañitaré, però això és amb l’experiència... això (postergar) m’havia passat fent teatre amateur, era molt al principi (entrevista 3: 34’25’’ i 31’30’’).

Pel que fa a l’ACN 8 que anticipa el canvi (recordem que a aquesta ACN no li agrada la seva veu de M2, i no volia saber en quina nota feia el canvi), trobem una gran diferència amb la resta d’ACN:

ACN 8

... (assajant) la veu de pit baixa i canvies abans que és lo contrari de quan faig funció... perquè me cago, en cambio cuando hay público me crezco... Sa por fa que surti abans (la veu de cap), em quedo més insatisfeta perquè més notes han sortit de la manera que a mi no m’agrada. (entrevista 8:

34’40’’)

Nota de canvi (assajant)

Totes les ACN que afirmen postergar el canvi tenen la percepció que la nota de pas puja un to, és a dir, que allarguen l’M1 un to més en comparació amb el treball tècnic, tant les ACN 1 i 5 que especifiquen que es posterga molt com les ACN 7 i 10 que simplement afirmen que el canvi es posterga.

En els comentaris següents mostrem el que expliquen les ACN que afirmen postergar molt el canvi:

ACN 1

… molt, molt, molt... i amb els nervis o amb l’emoció d’estar a escena que passen coses... el canvi em va molt més amunt... (sempre es posterga) tinc la sensació que la cançó ha baixat de registre, que és molt més greu... (pot allargar més l’M1) potser un to (entrevista 1: 32’15’’i 34’25’’).

ACN 5

... segur que ho pujaria (el canvi, en assajar) i que arribaria a no fer res de cap, ja t’ho dic ara... a més que pugés molt, molt, molt... perquè és la meva tendència... hi ha dies que faig un fa4 (M1)

(entrevista 5: 30’40’’i 33’15’).

Pel que fa a les ACN 7 i 10 que afirmen que el canvi simplement es posterga, l’ACN 7 que deia tenir el canvi tècnic en el la3 sib3 parla de postergar-lo a si3 do4 en assajar.

També l’ACN 10, que no especificava en quina nota canviava tècnicament, ja que això depenia de la cançó i el tipus de música, té la percepció que en assajar es posterga la nota de pas un to:

ACN 10

... bueno clar... t’aprens un Kurt Weill tot de cap i després un cop ho poses a l’escenari ho fas tot de pit... pot passar... pot pujar un to (entrevista 10: 22’30’’i 14’40’’).

Fins ara hem centrat l’anàlisi en el comportament de les ACN respecte al seu canvi de registre quan estan assajant. A continuació mostrem les dades relacionades amb el fet d’actuar davant del públic.

6.2.2. Modificació de la nota de pas davant del públic

Després d’analitzar les entrevistes respostes per les ACN vers el canvi quan les accions teatrals es porten a terme davant del públic, trobem els resultats següents (taula 7):

Trobem que quatre de les ACN (1, 5, 6 i 8) posterguen la nota de pas respecte als assajos però amb característiques diferents: a) les ACN 1 i 5 ja l’havien postergat assajant (han fet una doble postergació: assajant i actuant); b) l’ACN 8 la posterga, però durant els assajos avançava la nota de pas; c) l’ACN 6 també la posterga però en el moment d’assajar no sap definir si avançava o endarreria la nota de pas.

Observem que unes altres quatre ACN (2, 7, 9 i 10) mantenen el canvi en la mateixa freqüència que assajant i les altres dues ACN (3 i 4) que han mantingut la nota de pas del canvi tècnic en portar a terme accions teatrals assajant també el mantenen actuant amb públic.

ACN Accions teatrals assajant Accions teatrals públic

1 Posterga el canvi un to Posterga el canvi encara més 2 No sempre es posterga Igual que en els assajos 3 Igual que tècnicament Igual que tècnicament

4 No nota el canvi No nota el canvi

5 Posterga el canvi un to Posterga el canvi encara més 6 Es descol·loca, es descontrola Posterga el canvi respecte a l’assaig 7 Es posterga, un to Igual que en els assajos

8 S’avança Posterga el canvi respecte a l’assaig

9 No sempre es posterga Igual que en els assajos 10 Es posterga, un to Igual que en els assajos

Taula 7

Gràfic 4

4:Es posterga més que en els

assajos 40%

4:Igual que en els assajos

40%

2:Igual que a classe

20%

CCaannvvii ddee rreeggiissttrree ii aacccciioonnss tteeaattrraallss::

Dans le document UNIVERSITAT AUTÒNOMA DE BARCELONA (Page 85-88)