• Aucun résultat trouvé

De Netwerkcode is een document, dat wettelijk is voor geschreven door de Gedragscode. De Artikelen 87 t.e.m. 89 schrijven voor op welke wijze tot een goedgekeurde Netwerk Code wordt gekomen. Hierbij dient onderscheid te worden gemaakt tussen de initiële goedkeuring en latere wijzigingen van de Netwerk Code.

2.1 Initiële versie van de Netwerk Code

Conform Art. 88 van de Gedragscode verloopt de goedkeuring van de initiële Netwerk Code (eerste versie) als volgt:

1) De Vervoerder dient een eerste voorstel van de Netwerk Code in bij de CREG;

2) De CREG dient binnen 6 maanden een beslissing te nemen over de inhoud van dit voorstel. In haar beslissing deelt CREG mee op welke punten de Vervoerder eventueel aanpassingen dient aan te brengen;

3) In geval van afwijzing heeft de Vervoerder 75 Dagen tijd om een nieuw voorstel van Netwerk Code in te dienen;

4) Binnen 75 Dagen na ontvangst dient de CREG opnieuw de Vervoerder op de hoogte te brengen van de beslissing met betrekking tot de inhoud van het nieuwe voorstel.

De CREG kan voor een periode van 6 maanden een voorlopige Netwerk Code aan de Vervoerder opleggen indien de termijnen voor indiening overschreden werden of indien de CREG beslist heeft tot afwijzing van de Code (*).

(*) Indien bepalingen en/of regels door de CREG opgelegd in de voorlopige Netwerk Code in de praktijk (nog) niet uitvoerbaar zijn voor de Vervoerder en/of de Bevrachters, zal de Vervoerder onverwijld aan de CREG en de Bevrachters melden welke elementen van de Code niet uitvoerbaar zijn, en binnen welke termijn daaraan kan verholpen worden.

2.2 Wijzigingen van de Netwerk Code

2.2.1 Wijzigingen op vraag van de Vervoerder

Conform Art. 88 van de Gedragscode zullen wijzigingen op vraag van de Vervoerder in de volgende stappen verlopen (*):

1) De Vervoerder zal elk voorstel tot wijziging van de Netwerk Code ter consultatie voorleggen aan de Bevrachters die deze Netwerk Code hebben ondertekend. Dit zal gebeuren d.m.v. een publicatie van een voorstel tot wijziging op de website www.fluxys.net.

2) De Bevrachters zullen vanaf de datum van publicatie van het voorstel 30 Dagen krijgen om hun opmerkingen met betrekking tot het voorstel aan de

Vervoerder over te maken, hetzij per e-mail (een e-mail contact zal voorzien worden bij de publicatie), hetzij per post.

3) De Vervoerder maakt het voorstel tot wijziging ter goedkeuring over aan de CREG, alsook de eventuele opmerkingen ontvangen van de Bevrachters.

4) Binnen 75 Dagen na ontvangst van het voorstel tot wijziging brengt de CREG de Vervoerder op de hoogte van goedkeuring of afwijzing van de voorgestelde wijziging van de Netwerk Code.

a. In geval van goedkeuring zal de Vervoerder de Bevrachters ervan op de hoogte brengen, conform punt2.2.4.

b. In geval van afwijzing zal de CREG in haar gemotiveerde beslissing aangeven op welke punten de Vervoerder zijn voorstel tot wijziging van de Netwerk Code moet aanpassen.

(*) Niettegenstaande de hier beschreven procedure behoudt de Vervoerder zich het recht voor, tijdelijke wijzigingen in tevoeren zonder voorafgaandelijke consultatie van de Bevrachters, met inachtneming van artikel 2, §1, van de Gedragscode. Die tijdelijke wijzigingen zullen formeel gemeld worden aan de Bevrachters en eveneens gepubliceerd worden op de website www.fluxys.net

De Vervoerder zal de CREG op de hoogte brengen van de wijzigingen evenals van de argumenten om de wijzigingen in te voeren. De CREG zal de wijzigingen zo snel mogelijk ter goedkeuring onderzoeken.

2.2.2 Wijzigingen op vraag van de CREG

Conform Art. 89 van de Gedragscode kan de CREG, rekening houdend met gewijzigde marktomstandigheden of met haar evaluatie van de marktwerking, de Vervoerder de opdracht geven de Netwerk Code te herzien en aan te passen. De termijnen van 75 Dagen na ontvangst van het voorstel tot wijziging van de Vervoerder door de CREG, of na ontvangst van de beslissing van de CREG, vermeld onder punt 2.2.1, zijn dan van toepassing.

2.2.3 Termijnen van wijzigingen

Bij het invoeren van wijzigingen van de Netwerk Code zal zowel de Vervoerder als de CREG rekening houden met de nodige termijnen om de wijzigingen operationeel beschikbaar te maken. Hierbij wordt zowel met de noodzakelijke aanpassingen voor de Bevrachters als deze voor de Vervoerder rekening gehouden.

2.2.4 Publicatie van de status van de Netwerk Code

De Vervoerder zal de Netgebruikers op de hoogte brengen van de beslissing van de CREG en de gevolgen voor de Netwerk Code.

De gewijzigde versie van de Netwerk Code en de datum vanaf wanneer die versie van toepassing zal zijn, zullen door de Vervoerder aan de Bevrachters worden meegedeeld d.m.v. een publicatie op de website www.fluxys.net.

De van toepassing zijnde versie van de Netwerk Code is altijd ter beschikking op de website www.fluxys.net. Iedere versie wordt bovendien voorzien van een uniek versie nummer.

Indien de Bevrachters wijzigingen niet aanvaarden, dienen ze aan de Vervoerder mee te delen dat ze de Verbintenisverklaring wensen te beëindigen. Dit kan ten vroegste vanaf de 7de Werkdag volgend op de ontvangst door de Vervoerder van de kennisgeving in kwestie. Bij gebrek aan ontvangst door de Vervoerder van voormelde kennisgeving per aangetekende brief, binnen de 30 Dagen na ontvangst door de Bevrachter van de kennisgeving van de wijziging, worden de Bevrachters geacht de wijziging te aanvaarden.

2.3 Coherentie Netwerk Code en Indicatief Programma voor Vervoer

Het Indicatief Programma voor Vervoer bevat de cataloog van de Vervoersdiensten die door de Vervoerder worden verhandeld.

De Vervoerder waakt er over dat de inhoud van de Netwerk Code voor Vervoer coherent is met het door de CREG goedgekeurde Indicatief Programma voor Vervoer. Wijzigingen van het Indicatief Programma kunnen in sommige gevallen aanleiding geven tot wijzigingen van de van toepassing zijnde Netwerk Code.

De CREG waakt er over de wijzigingen van de Netwerk Code tijdig goed te keuren zodat de diensten in het goedgekeurde Indicatief Programma voor Overbrenging kunnen worden gecommercialiseerd.

Documents relatifs