• Aucun résultat trouvé

3. Metodologia: blocs de treball de la investigació i actuacions

3.1. Primer bloc: avaluar si els mitjans de comunicació han fet visibles les dones

projectes de millora de barris

Al primer bloc de treball vam orientar el nostre treball a l’objectiu general 1: “avaluar si els mitjans de comunicació han fet visibles les dones de diferents edats, condicions socials i procedències com a protagonistes actives del projecte de millora de barris subvencionats pel Departament de Política Territorial de la Generalitat, des de 2004”.

3.1.1. Localització dels projectes. Inicialment, vam identificar els 47 projectes aprovats en les tres primeres convocatòries, segons dades de les webs del Departament i dels respectius ajuntaments.

3.1.2. Anàlisi de webs. Vam començar per analitzar la informació que es donava d’aquests projectes a les webs del Departament i dels respectius ajuntaments.

3.1.2.1. Amb aquest objectiu, vam definir els items que havia d’incloure la fitxa que vam elaborar per enregistrar les dades bàsiques d’aquesta anàlisi, i la vam posar a prova per comprovar la seva validesa (veure fitxa 1)

Fitxa 1. Camps considerats a l’anàlisi de la Web

1. Ajuntament 2. Web

3. Pla de barri

4. Accés a la informació del pla 5. Data/es de la consulta

6. Idioma

7. Altres publicacions 8. Material promocional

9. Història del barri i del context de la ciutat a la qual s’aplica el projecte 10. Diagnosi del barri

11. Explicació del pla

12. Pressupost total del projecte

13. La intervenció té en compte l’equitat de gènere

14. Participació ciutadana per a la preparació del projecte

3.1.2.2. Vam omplir la fitxa amb les dades que vam trobar a les webs dels ajuntaments, a les webs creades específicament per als projectes de la Llei de Barris, i a les webs del Departament de Política Territorial.

3.1.2.3. En diferents reunions de l’equip d’investigació, vam analitzar i comparar la informació obtinguda, vam detectar les dificultats que van anar sorgint especialment per manca d’informació i ens vam plantejar solucions.

3.1.2.4. Completant les dades amb d’altres fonts (la exposició que es va fer al Col·legi d’Arquitectes a principis de 2009), vam poder comparar els pressupostos globals de cada projecte, amb els pressupostos atribuïts a les accions específiques amb perspectiva de gènere (objectiu específic 1) 3.1.2.5. Vam elaborar l’Informe sobre els resultats de l’anàlisi d’aquestes webs (veure conclusions 1.1)

3.1.2.6. D’aquesta manera vam obtenir dades sobre les actuacions realitzades amb perspectiva de gènere als projectes de millora dels barris.

3.1.3. Anàlisi de butlletins municipals. Per completar aquesta avaluació sobre com els mitjans de comunicació municipals havien fet visibles les dones i les actuacions amb perspectiva de gènere, vam decidir examinar també els butlletins municipals i les publicacions municipals

dirigides a les dones. La consulta d’aquest material es va fer a través de les webs municipals.

3.1.3.1. Vam elaborar una fitxa per enregistrar les dades de cada butlletí municipal, publicació dirigida a les dones, o específica de la Llei de Barris (veure fitxa 2).

Fitxa 2. Camps considerats per enregistrar les dades de les publicacions

1. Mitjà: el nom concret del butlletí, en cas quel tingui

2. Tiratge: nombre d’exemplars, que ens dona una idea de l’abast que ha tingut la noticia

3. Data: data de la publicació del butlletí 4. Número: número del butlletí.

5. Pàgina: número de la pàgina on es publica la noticia sobre el pla de millora de barris, que facilitarà la seva localització quan l’accés sigui a través de l’adreça electrònica de l’apartat 10.

6. Secció: secció on s’ubica la noticia del pla de millora de barris.

7. Titular: el títol de la notícia que fa referència al projecte de millora de barris

8. Dones: aquest apartat ens diferència aquelles noticies que fan o no visible a la dona o les actuacions amb perspectiva de gènere.

9. Enllaç: fent clic a sobre de la paraula noticia, ens permet l’accés a la noticia en format pdf.

10. Adreça electrònica: adreça que porta al butlletí on es publica la noticia.

3.1.3.2. Vam localitzar a través de les webs els butlletins municipals, publicacions de dones i publicacions específiques sobre els projectes de millora de barris, de tots els ajuntaments que han rebut una subvenció de la Llei de Barris, des del mes de gener següent a la convocatòria en que van participar, fins el mes de juliol de 2009.

3.1.3.3. Vam revisar totes aquestes publicacions, exemplar per exemplar, per tal d’identificar totes les notícies sobre els projectes de millora de barris, i vam llegir-les atentament per localitzar aquelles notícies on es fan visibles les dones o les actuacions amb perspectiva de gènere, d’alguna manera, amb un criteri molt laxe.

3.1.3.4. Vam extreure dels butlletins totes les pàgines amb noticies sobre els projectes de millora de barris, amb format pdf, i es van insertar a l’apartat noticia de cada una de les fitxes dels ajuntaments per tal que es puguin consultar d’una forma ràpida. Igualment, es va anotar l’adreça electrònica de tots els butlletins amb notícies sobre els plans de millora dels barris per fer més còmode i ràpida la consulta als diferents butlletins a través de l’apartat Comunicació/butlletins consultats de la web http://www.infoparticipa.cat/icd. A més, vam captar la imatge de les

capçaleres dels butlletins i altres publicacions, i vam utilitzar el programa Acrobat pdf per retallar i desar la còpia de les notícies sobre els plans de millora dels barris, a les quals es fan visibles les dones o les actuacions amb perspectiva de gènere. Aquestes notícies s’han incorporat a la web Infoparticipa.cat/icd per tal que es puguin veure i llegir, com a bones pràctiques.

3.1.3.5. Vam realitzar reunions de l’equip per parlar dels resultats i vam elaborar l’informe sobre els resultats de l’anàlisi de butlletins i altres publicacions municipals sobre els projectes de millora de barris (veure conclusions)

3.1.4. Els resultats de tots aquests anàlisis els vam elaborar a l’informe sobre la visibilitat de les dones i de les actuacions amb perspectiva de gènere, a les webs i publicacions municipals i del DPTOP, (les institucions directament interessades en donar a conèixer aquestes actuacions, i, alhora, fonts informatives de la resta de mitjans de comunicació), que ens va permetre fer el diagnòstic de la situació (objectiu específic 2) (veure conclusions).

3.1.5. Amb aquests resultats, vam decidir no ampliar aquesta anàlisi a més mitjans de comunicació i ens vam posar a treballar per completar la informació i fer-la visible: abordar l’objectiu general 2 i els corresponents objectius específics.