• Aucun résultat trouvé

Pròleg de la segona edició XXITI

Dans le document INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS ÍNDEXS (Page 22-28)

L L I B K E I E L M E D I S O C I A L

I.—Estat del país català en el moment de la invasió romana. . 1

La geografia física de la Iberia pre-romana: Diversitat del sòl, del clima i del conreu.

La cultura: Diversitat de cultures. — Textos de geògrafs i historiadors grecs i romans. — Orígens prehistòrics d'aquesta diversitat. — Tres estats de cultura: la pròpiament ibèrica; la neolítica i eneolítica amb la superposi-ció celto-ibèrica. i la dels pobles on no ha penetrat la cultura ibèrica.

— Cultura de les Balears. Descripció de la cultura ibèrica.

L'aspecte dels poblats ibèrics: Tipus d'urbanització: La renglera simple de cases. — Les múltiples rengleres de cases. —Les cases al voltant d'una plaça. —Els poblats de cases aïllades amb murs de defensa.—Dimen-sions dels poblats.

Tarragona, Girona, Olèrdola, Sagunt: Tarragona, la Cal'lípolis d'Aviè. — La muralla anterior a la meitat del segle VI. — La seva construcció. — Girona; les muralles primitives. — Olèrdola; les muralles posteriors al segle in a. de J . C. —Sagunt; les muralles de grans pedres i la de reble.

Emporion: Els textos. Descripció de la ciutat grega: el port, els carrers.

— El lloc dels temples.— L'Agora. — El portal i les muralles. —Situa-ció de la vila indígena.

L'arquitectura: Sistema de construcció de les muralles: els murs de grans pedres; els de pedres petites sentades amb fang. —Alanca d'edificis

INSTITUT D ' E S T U D I S C A T A L A N S 57

418 VArquitectura romana a Catalunya

P&g-públics. — Els enterraments; les esteles funeràries.'—Les cases, la deco-ració; els p l a n s . — L a decoració arquitectònica.—L'escultura.

Les muralles de Tarragona amb marques de picapedrer ibèriques i les d'Empúries.

II.—L'arquitectura romana a Catalunya; art colonial 41

Els donadors de monuments: Marcus Aurelius Vincentius, fundador de ter-mes. —• Lucius Cecilius Optatus, fundador de jocs al circ i donador d'oli a les termes per al poble. — Lucius Minicius Natalis, pare i fill, que pagaren uns banys i el seu aqüeducte.—Cornelianus, fundador d'un edifici a Empúries. — Els Cornelii, que porten aigua a Eivissa.

Els homes commemorats amb arcs triomfals i estàtues: Lucius Licinius Sura, senador romà. — Lucius Licinius Secundus el seu llibert, i Accensus.

III.—Organització del treball romà a Catalunya 49

Els col·legis en el Convenlus Tarraconensis: el Coïlegium Centonarium i el dels fabri a Tarragona.

Prefectes dels fabri: Els prefectes militars dels fabri a Tarragona, Barce-lona, Isona i Sagunt.

Commemoració d'homes d'ofici: LTn teuler i pintor, un picapedrer i un plo-mer a,iTarragona; un dautador de Vienne mort a Tarragona.

Curatór operis: Epígrafs de Tarragona d'un curador de les vies de Roma;

el curador del temple i els murs de Tarragona.

Edils i càrrecs administratius de les obres.

L L I B R E I I E L S M O N U M E N T S

I.—Els pobles i les ciutats 59

Els petits nuclis de població: El recinte d'Ager, Agellum o Agell. El Vicus.

Gerunda: Pla de la ciutat romana.

Barcino: Restes de pla.

Tarraco: El perímetre; topografia de la ciutat*

Sagunt: Descripció de les restes de la ciutat.

Empúries: Els quatre barris de la ciutat: la Paleòpolis, la Neàpolis, la colònia romana, els barris intermitjos. — Llur disposició urbanística.

— El fàrnm. — Q u a t r e períodes de la urbanització d'Empúries.

J. Puig i Cadafalck- A. de Falguera - 3. Goday 419

Pàg.

II.—Fortificacions 69

Les torres: L a «Torrassa dels Moros» de L l i n a r s . —'La «Torre dels Moros»

de Serós. — L a «Torre» de S a n t Pol de Mar. — L a de Castellnou d'Ossor.

Castrum i Castellum: E l Castrum Octavianum.

Les muralles de les ciutats: T a r r a g o n a , G i r o n a , E m p ú r i e s , B a r c e l o n a . L e s m u r a l l e s e n l ' e p i g r a f i a .

III.—Els temples y 81

/

Els temples d'Empúries: L'edícul d ' E s c u l a p i i cel'les i m m e d i a t e s en el nivell superior del recinte del t e m p l e . — E l t e m p l e del p l a inferior. — Lloc de culte a l ' a i r e l l i u r e . — B a s a m e n t a m b doble p e d e s t a l . — B a n c s

i g r a d e s . — E l t e m p l e de S e r a p i s . — C o m p a r a c i ó a m b el t e m p l e d'Issis i Mercuri de P o m p e i a .

El temple de Barcelona: E x c a v a c i o n s de la J u n t a de Comerç; s i t u a c i ó , p l a i o r i e n t a c i ó ; distribució de les seves c o l u m n e s ; el seu c a r à c t e r a r c a i c . Temples de Tarragona: T e m p l e d ' A u g u s t ; d a d e s p r o p o r c i o n a d e s p e r les m o n e d e s i làpides; el clypeus q u e d e c o r a v a els seus frontons. — T e m p l e d e J ú p i t e r ; d a d e s epigràfiques dels t e m p l e s de T a r r a g o n a .

El temple de Vic: P l a ; n ú m e r o de columnes del p ò r t i c , c o b e r t a , períbol.

El temple de Sagunt.

Restes de temples diversos.

Els altars: L ' a l t a r d ' A u g u s t a T a r r a g o n a segons les m o n e d e s . — E l s a l t a r s dels t e m p l e s . — Les a r e s a ï l l a d e s . — E l s sacrificis segons el

mosaic d ' E m p ú r i e s .

Les estàtues dels déus. — Les invocacions.

IV.—Monuments funeraris . . . . / 117

Sepulcres en forma de temple: S e p u l c r e de L u c i u s E m i l i u s L u p u s , d e F a b a r a . — C o l u m b a r i d e V i l a r o d o n a . — Sepulcre de Corbins. — L a

«Torre del Breny». — S e p u l c r e d e S a g u n t . — Sepulcre d e M i r a l p . — Sepulcre de Vilajoiosa. — S e p u l c r e d'Alcover.

Sepulcres en forma de torre: T o r r e dels Escipions. — Sepulcres de Vila-blareix, A í g ü e s v i v e s , L l o r e t de M a r , E m p ú r i e s , S a g u n t .

Sepulcres de pla central: K e s t e s d ' u n sepulcre a T a r r a g o n a , segons L a b o r d e .

Sepulcres en forma d'ara: R e c o n s t r u c c i ó d ' a q u e s t t i p u s a base de les restes del Museu Arqueològic d e B a r c e l o n a . —• R e s t e s t r o b a d e s a l c e m e n t i r i c r i s t i à d e T a r r a g o n a . —• Les a r e s s e p u l c r a l s de sacrifici,

Cippus.

Esteles.

420 L'Arquitectura romana a Catalunya

/

Pftg.

149

Sarcòfags historials: Sarcòfags amb el rapte de Prosorpina al Museu d'Arqueologia, de Barcelona, a Sant Feliu, de Girona, i al Museu de Tarragona; sarcòfags amb la representació d'una escena de caça al Museu d'Arqueologia, de Barcelona i a Sant Feliu, de Girona. Relleu de Tarragona amb la batalla de les Amazones. Sarcòfag d'Ager amb la conca imaginaria, rodejada de nereides i tritons.

Sarcòfags estri gil'lats: Sarcòfag dels lleons i sarcòfag del filòsof, de Tarragona. — Sarcòfags amb figura togada als cantons, de Tarra-gona. — Sarcòfag amb el bust del difunt, de Sant Cugat del Vallès.

— Sarcòfags sense representació de figures.

Sarcòfags acanaláis: Tipus sense figura.

Sarcòfags llisos: Tipus senzills.

Fragments de sarcòfags.

Sarcòfags de la població pobre: Enterrament de caixa construïda de teules.

— Enterrament d'obra de reble. — Enterrament en forma de coberta a dues pendents — Enterrament d'àmfores.

Urnes cineràries. La cupa.

VI.—Monuments commemoratius 175

Arcs triomfals: Arc de Barà dedicat a Lucius Licinius Sura. — Arc del pont de Martorell. — Arc de Cabanes. — Arc decorat d'estàtues de què parla una inscripció trobada a la via de Tortosa a Sagunt i altra trobada a Elx.

El trofeu de Pompeu al Summum Pyreneum.

Estàtues i epígraf8 commemoratius: Lloc de les estàtues.—Material.

VII.—Teatres . . . / 189

/ • Teatre de Tarragona.

Teatre de Sagunt: Idea sobre la vela del teatre.

Teatre de Barcelona: Restes probables de l'entaulament del teatre, anàlo-gues al del teatre d'Arles, de Provença.

Teatres d'Alcúdia i Mahó: Dades epigràfiques.

VIII.—Amfiteatres • )í 205

Amfiteatre de Tarragona: Les lluites en els amfiteatres segons l'epigrafia catalana.—El llegat de Lucius Caecilius Optatus per a festes de lluita-dors a Barcelona i Tarragona.—La societat Sodales Herculani a Tortosa.

IX.—Circs £ 211

Circ de Tarragona.

J. fuig i Cadafalch • A. de Falguera J. Ooday 421

Pag.

Circ de Sagunt.

La spina dels Circs: Mosaic de Barcelona (Museu d ' A r q u e o l o g i a ) , re-p r e s e n t a n t la sre-pina del Circ. — Mosaic de G i r o n a , r e re-p r e s e n t a n t la spina, el pulvinar i les carceres.

Els jocs de Circ en l'epigrafía: Els a u r i g u e s de T a r r a g o n a . — E l s jocs a m b l l à n t i e s , Ludi cum vasis luminum de T a r r a g o n a .

X.—Termes. ' .'' 223

Termes de Caldes de Malavella: P i s c i n a del P u i g d e les A n i m e s . — T e r -m e s dels b u l l i d o r s . — D e p a r t a -m e n t s de les t e r -m e s e x i s t e n t s e n relació al p l a d e les d'Aquae Flavianae.

Termes de Caldes de Montbui: Pla-secció. — Reconstrucció del pla-secció en relació al d e les d'Aquae Flavianae.

Termes d'Arles.

Termes de Tarragona.

Les termes de Barcelona.

Les inscripcions i les termes.

XI.—Els Mercats ( / . 233

La «Stoa» d'Empúries: P l a . — C o m p a r a c i o n s . El «Macellum» de Tarragona: P l a . — C r o n o l o g i a .

Els mercats en Vepigrafía.

XII.—La casa romana. y \ 239

La vil·la: L a vil·la de Calafell en c o m p a r a c i ó a la d e Boscoreale. — L a de S a b a d e l l . — L a de P u i g de Cebolla. — Possibles restes d ' u n a vil·la a Centcelles. — L a vil·la de T o s s a . — R e s t e s de V i l a g r a s s a , Solsona i B o a d e s .

L'habitació a ciutat. Les cases romanes de la ciutat grega d'Empúries:

P l a n s a m b h a b i t a c i o n s al v o l t a n t d ' u n a t r i . — Cases d ' u n a o dues h a b i t a c i o n s .

Les cases de la colònia romana d'Empúries.

La casa romana de Barcelona.

Els hipocaustes.

Mobiliari domèstic.

XIII. -Aqüeductes . \ / 257

Les cisternes.

Els aqüeductes: A q ü e d u c t e s de B a r c e l o n a , T a r r a g o n a , X e l v a , Vila j o i o s a . — Les inscripcions referents a l s a q ü e d u c t e s . — Els a q ü e d u c t e s de les ril·lae.

422 L'Arquitectura romana a Catalunya

Pàg.

Les clavegueres: Les clavegueres d'Empúries; les de Tarragona.

XIV.— Les vies . 265

Vies principals del Conventus Tarraconensis.

Ponts: El pont de Lleida segons els documents. — Restes diverses de ponts romans.

Els mil·liars.

L L I B R E I I I

A N À L I S I E S T R U C T U R A L I A R T Í S T I C

I.—Materials 271

Les pedres i les pedreres: La pedrera romana del Mèdol prop d'Altafulla.

— La numeració dels carreus. — L a caixa de grípia per a l'elevació.

Les toves i els maons: Mides. — Formes diverses de cobertes.

Teules, canonades i àmfores per a la construcció de voltes.

Forns de ceràmica: Forns de Tarragona, Reus, Sant Martí Sarroca, Saba-dell i Empúries. — Teuleries militars segons les inscripcions.

II.—Menes d'obra usada pels romans 281

Opws formaceum: Descripció de Plini, Varró, Titus Livi i Sant Isidor.

— L'obra de tàpia a Catalunya com a les ciutats africanes. —Reforç de muntants de pedra.

Opus quadratum: Cues d'orenella d'unió dels carreus al sepulcre de Fabara.

— Caixes per a espigues metàl·liques de les columnes del temple de Vic. —-Obra mixta de grans i petits carreus al temple de Vic.—-Amfi-teatres i Vic.—-Amfi-teatres de Tarragona i llurs analogies amb les obres romanes de Provença i amb l'aparell dels murs de Timgad a l'Alger i d'Henchir Abd-el-Rasset a Tunis.

Arcs i llindes de pedra picada.

Opus incertum.

Opus emplecton: Obra feta a capes amb compressió: Pont de Martorell.

— Sepulcre d'Empúries. —Obra sense compressió: opus spicatum, opus reticulatum. — Obres de pedra acarreuada omplertes de toves: muralla de Tarragona.—Revestiment de carreus petits amb reforç de muntants i lligadors de grans pedres.

Pinyolenc o formigó: Fonaments — Formigó emmotllat en caixes de fusta.

— P a r t superior de les muralles d'Empúries.

Obra de maó.

Voltes d'«opu8 ccementitïum».

J. Puig i Cadafalch - A. de Falguera - J. Goday 423

P&g.

Obra de maó i de reble i de maó de pla: O b r a del sepulcre d e Vilabla-r e i x . —• Voltes del m a t e i x m o n u m e n t . — Voltes del condiloVilabla-rium del rnpjmmejit-Jiuaerftri de Corbins. — A r c u a c i o n s de m a ó d e pla del colum-b a r i d e V i l a r o d o n a .

Les voltes d'àmfores.

Cobertes.

III.—Els ordres arquitectònics romans a Catalunya. Ordre dòric . 295

Capitells de tipus grec i etrusc: C a p i t e l l s del Museu d e T a r r a g o n a . •—^Capitells e m p o r i t a n s de\ Museu d e Girona..—Capi•—^Capitells t r o b a t s a les e x c a v a -cions d ' E m p ú r i e s .

Dòric vitrubià: P i l a s t r e s del p a l a u d ' A u g u s t a T a r r a g o n a . Dòric de decadència romana: O r d r e del sepulcre de P a b a r a .

IV.—Ordre jònic 305

Capitells jònics de Tarragona.

Capitells de Sagunt.

V.—Ordre corinti 309

Ordres amb el capitell arcaic. L'ordre corinti del temple de Barcelona: P r o -p o r c i ó . — E n t a u l a m e n t . — C a -p i t e l l . — Tècnica escultòrica. — B a s e . —

D a t a . — C a r à c t e r de l a t è c n i c a d'execució.

Capitells de Lleida i de Tarragona.

Ordre del temple d'August a Tarragona.

L'ordre del «Macellum» a Tarragona.

Ordres de l'Arc de Barà i del temple de Vic.

Ordre corinti de les darreries de l'itfiperi.

Capitells ornats de testes animals o de testes humanes.

Bases.

VI.— Ordre compost 331

O r d r e c o m p o s t del t e m p l e d e J ú p i t e r a T a r r a g o n a . — Capitell del Museu de B a r c e l o n a .

Dans le document INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS ÍNDEXS (Page 22-28)

Documents relatifs