• Aucun résultat trouvé

Opinió personal

Dans le document Treball de fi de grau (Page 40-48)

4 RESULTATS .1 Resultats de l’anàlisi de les edicions impreses .1 Resultats de l’anàlisi de les edicions impreses

5.2 Opinió personal

La meva opinió com a seguidora del mundial de MotoGP, com a periodista i com a lectora de diaris esportius és que el motociclisme tot i ser de gran importància i comptar amb figures molt valuoses en l’actualitat i també en el passat no rep el tractament que es mereix.

38 El motociclisme no rep el mateix tractament que el futbol, el qual és molt extens i molt més profund. Com a seguidora d’aquest esport és clar que m’agradaria que els diaris esportius li dediquessin més espai i més treball a les dues rodes. És per aquest motiu que quan vull aprofundir més en l’anàlisi de les carreres o necessito conèixer detalls tècnics de l’esport sempre recorro a revistes especialitzades en motociclisme en comptes dels diaris esportius.

No vull dir en cap moment que el futbol no es mereixi el tractament que li donen en l’actualitat però sí que m’agradaria que es donés una situació d’equilibri entre tots els esports, ja que considero que qualsevol aficionat a qualsevol esport ha de poder trobar un tractament de qualitat sobre el tema que del qual vol informar-se.

Trobo que en el cas del motociclisme s’ha notat molt l’interès del mercat econòmic. De passar d’una cobertura excepcional per part de TVE fins l’any 2011 en què va deixar de tenir els drets audiovisuals del campionat fins a la privatització total actual. La cadena pública feia una cobertura molt profunda en la qual no només s’emetien les carreres en directe sinó que s’emetien programes d’anàlisi del campionat durant la setmana. A continuació, els drets de retransmissió van passar, l’any 2012, a mans de Telecinco que van incorporar anuncis durant les carreres, acció molt criticada pels aficionats però que va ser acceptada finalment. Aquesta cadena es dedicava exclusivament a l’emissió de les carreres, no oferien ni els entrenaments previs al diumenge. Després va passar a mans de Movistar que progressivament li va anar llevant els drets d’emissió a Telecinco fins que finalment, ara mateix només es pot seguir el campionat per la cadena privada, pagant per poder gaudir de les carreres en directe. Tot i que el tractament que fa actualment Movistar és molt exhaustiu i de gran qualitat, no tothom es pot permetre pagar per veure el campionat.

D’altra banda cal posar-se en la situació de la cadena que adquireix els drets audiovisuals d’un campionat d’aquestes característiques. L’adquisició dels drets no ha de ser precisament barata i han de trobar un mode de finançament adequat. La qüestió és si privatitzar aquests continguts a la població és la solució més adient per al problema.

Desconec si aquesta acció acabarà repercutint en el campionat, ja que Espanya és el país que més Gran Premis alberga (quatre concretament: Jerez, Catalunya, Aragó i València) i l’afició per aquest esport podria anar disminuint a causa de no poder seguir el campionat

39 lliurement. És possible que els aficionats deixin d’assistir als circuits i si no s’omplen les graderies, algun gran premi espanyol acabarà desapareixent del calendari de MotoGP.

Seria una llàstima que això fos així però veurem què ofereix el futur a aquest esport i als aficionats.

40 6. BIBLIOGRAFIA

 Alcoba López, Antonio. (2005). Periodismo deportivo. Madrid: Síntesis

 Camacho Markina, Idoia. (2010). La especialización en el periodismo. Formarse para informar. Sevilla: Comunicación social.

 Chacón Gutiérrez. Documentación para el periodismo Especializado. Revista General de la Información y la Documentación [En linea], Vol. 11, Nº 2. (2001) p.33-60

De Dios Viñas, E. La comunicación en el deporte. Treball acadèmic. Granada,

Universitat de Granada, 2013. Disponible a:

http://defidepor25.ugr.es/acrd/alumnos/document/clases/16.pdf

De Moragas, Miquel (1996). Patrocinio, Comunicación y Deporte I. La comercialización del deporte en una sociedad mediática. Madrid, Consejo

Superior de Deportes.

 Esteve Ramírez, F. Nieto Hernández, Juan Carlos. (2014). Nuevos retos del

periodismo especializado. Madrid: Schedas.

 Esteve Ramírez, F. Fernández del Moral, J. (1999). Áreas de especialización

periodística. Madrid: Fragua.

 Fernández del Moral, J. (2004). Periodismo especializado. Barcelona: Ariel

 Fernández, Luis. (2012). El periodismo en el ámbito del deporte. Madrid: Fragua.

 Ginesta, Xavier. (2009). Les tecnologies de la información i la comunicación i l’esport: una anàlisi de la Primera Divisió española de futbol (2006-2008). Tesi doctoral. Bellaterra, Universitat Autònoma de Barcelona. Disponible a:

https://ddd.uab.cat/pub/tesis/2009/tdx-0511110-140123/xgp1de1.pdf

41

Jiménez, Francisco (2012). Curso de inicación al deporte: Tema 2: El deporte como fenómeno socio-cultural portador de valores. Madrid. 1-18

 Jones, Daniel E. (1994). Medios de comunicación deportivos. La situación española en el contexto internacional. Telos [en línia], 38, 101-108. Disponible a:

https://telos.fundaciontelefonica.com/telos/anteriores/num_038/cuaderno_centra l5.html

 López de Aguileta Clemente, Carmen. El nacimiento de la prensa del motor en España. Las primeras revistas del automóvil. Revista Latina de Comunicación Social [en línia], 63 (2008): 445 - 452. La Laguna (Tenerife): Universidad de La

Laguna. Disponible a:

http://www.revistalatinacs.org/08/37_794_59_Vigo/Carmen_Lopez_de_Aguilet a.html

 Martínez-Martínez, Sílvia. (2015). La comunitat dels diaris digitals espanyols a Twitter: anàlisi de la distribució i del perfil de la xarxa de contactes. Anàlisi [en

línia], 52, 17-31. Disponible a:

http://www.raco.cat/index.php/Analisi/article/view/304888/394696

 Molina Vizcarra, Javier. (2009). Periodismo deportivo 3.0. Razón y Palabra [en

línia], 14, 69. Disponible a:

http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=199520330053

 Orpegui Sánchez, Soraya, Análisis de la prensa deportiva de referencia en España: información tenística, del periodismo generalista al periodismo especializado. Trabajo Final de Grado. Castellón, Universitat, Jaume I, 2014.

 Pérez Dasilva, J; Santos, MT; Meso Ayerdi, K. (2015): Radio y redes sociales: el caso de los programas deportivos en Twitter. Revista Latina de Comunicación

Social, 70. 141-155.

http://www.revistalatinacs.org/070/paper/1039upv/09es.html

42

 Quesada, Montse. (1998). Periodismo especializado. Madrid: Ediciones

Internacionales Universitarias.

 Ramallal, M. G. (2004). El reflejo del deporte en los medios de comunicación en España. Revista Española de Sociología, Nº.4, 271- 280. Disponible a:

http://www.fes-sociologia.com/files/res/4/12.pdf

 Rojas Torrijos, José Luis. (2012). La futbolización de la información deportiva.

Comunicação & Cultura [en línia], 13, 77-95. Disponible a:

http://comunicacaoecultura.com.pt/wp-content/uploads/04.-Jos%C3%A9-Luis-Rojas-Torrijos.pdf

 Sainz de Baranda Andújar, Clara. (2013). Orígenes de la prensa diaria deportiva:

El Mundo Deportivo. Materiales para la historia del deporte [en línia], 11, 7-27.

Disponible a:

https://www.upo.es/revistas/index.php/materiales_historia_deporte/article/viewF ile/788/648

 Sobrados León. M. (2013). Presente y futuro en el Periodismo Especializado.

Madrid: Fragua

43

ANNEXOS

44

ANNEX I:

Taula de filtre de noticies periodisme especialitzat

CRITERIS A COMPLIR NO

Rigor informatiu Llenguatge utilitzat Documentació: fonts d’informació utilitzades

Antecedents Respon al per a què?

45

ANNEX II:

DIARI AS: ANÀLISI DE LES NOTÍCIES SOBRE MOTOCICLISME

Dans le document Treball de fi de grau (Page 40-48)

Documents relatifs