• Aucun résultat trouvé

Esitelmien tekeminen dokumenttiluokalla beamer

Dans le document Pitkänpuoleinen johdanto LATEX 2ε (Page 98-102)

Kirjoittanut Daniel Flipo <Daniel.Flipo@univ-lille1.fr>

Tieteellisen työn tulokset voidaan esittää liitutaululla, kalvoilla tai suoraan kannettavalla tietokoneella sopivaa ohjelmistoa käyttämällä.

Kun pdfLATEX:ia käytetään dokumenttiluokan beamer kanssa voidaan luoda PDF-esityksiä, jotka näyttävät tehdyn PowerPointilla. Acrobat Reader on kuitenkin saatavilla useammille käyttöjärjestelmille kuin PowerPoint.

beamer-luokka käyttää makropakkauksia graphicx, color ja hyperref op-tiolla, jotka soveltuvat esitelmiin.

Kun PDFLaTeX:lla käännetään kuvassa4.2esitetty koodi, saadaan PDF-tiedosto, jossa on nimiösivu ja toinen sivu, jossa on lista, jonka kohdat tulevat esiin yksi kerrallaan.

Eräsbeamer-luokan eduista on sen tuottama PDF-tiedosto. Näin ei tarvi-ta ensin esim.prosper-makropakkauksen tuottamaa PostScript-tiedostovaihetta taippower4-paketin tarvitsemaa ylimääräistä jälkikäsittelyvaihetta.

Käyttämälläbeamer-luokkaa, voidaan tuottaa samasta dokumentista eri-laisia versioita. Käsikirjoitustiedossa voi olla hakasulkeiden sisällä erityisiä ohjeita näitä eri versioita varten. Seuraavat versiota ovat käytössä:

beamer yllä mainitun PDF-esitelmän tekemiseksi.

trans kalvoja varten.

handout tulosteiden jakamiseksi osanottajille.

4.8 Esitelmien tekeminen dokumenttiluokalla beamer 85

\documentclass[10pt]{beamer}

\usepackage[latin1]{inputenc}

\usepackage[finnish]{babel}

\usepackage[T1]{fontenc}

\mode<beamer>{%

\usetheme[hideothersubsections,right,width=22mm]{Goettingen}

}

\title{Yksinkertainen esitelmä}

\author[D. Flipo]{Daniel Flipo}

\institute{U.S.T.L. \& GUTenberg}

\titlegraphic{\includegraphics[width=20mm]{USTL}}

\date{2005}

\begin{document}

\begin{frame}<handout:0>

\titlepage

\end{frame}

\section{Esimerkki}

\begin{frame}

\frametitle{Tekemistä lepopäivän ratoksi}

\begin{block}{Sitä voi vaikka \ldots}

\begin{itemize}

\item ulkoiluttaa koiraa\dots \pause

\item lukea kirjaa\pause

\item kiusata kissaa\pause

\end{itemize}

\end{block}

ja paljon muuta

\end{frame}

\end{document}

Kuva 4.2: Esimerkkikoodiabeamer-luokan esittelemiseksi

Oletusarvoinen versio onbeamer, joka voidaan vaihtaa esim. tulosteiden tuot-tamiseksi seuraavasti:\documentclass[10pt,handout]{beamer}.

Esitelmän ulkoasu riippuu valitusta ulkoasutyylistä. Näitä voidaan valita beamer-luokan mukana tulevista tai sitten voidaan tehdä omia ulkoasutyy-lejä. Lisätietoja on saatavilla dokumentistabeameruserguide.pdf.

Tutkitaanpa tarkemmin kuvan4.2 koodia.

Näytön versiota varten on valittuGoettingen-ulkoasutyyli, jossa sisällys-luetteloon on liitetty navigointipaneeli. Optioilla voidaan määritellä panee-lin koko (tässä tapauksessa 22 mm) ja sen sijainti (tekstin oikealla puolella).

Optiohideothersubsections näyttää kaikkien lukujen otsikot, mutta ainoas-taan parhaillaan läpi käytävän luvun alaosiot. Versioille \mode<trans> ja

\mode<handout> ei ole mitään erityisiä ulkoasumäärityksiä. Niissä on käy-tetty oletusulkoasua.

Komennot \title{}, \author{}, \institute{}, ja \titlegraphic{}

määrittelevät nimiösivun sisällön. Vapaavalintaiset argumentit komennoissa

\title[]{}ja\author[]{}antavat mahdollisuuden määritelläGoettingen -tyylin navigointipalkkiin esitelmän ja tekijän nimistä eri versiot.

Paneelin otsikot ja alaotsikot luodaan komennoilla\section{}ja\subsection{}, jotka sijoitetaanframe-ympäristönulkopuolelle.

Näytön alareunssa olevia pieniä navigointikuvakkeita voidaan myös käyt-tää siirtymiseen sivulta toiselle. Niiden sijainti ei riipu käytetystä ulkoasu-tyylistä.

Jokaisen kalvon tai näytöllisen sisältö pitää olla frame-ympäristön si-sällä. Kulmasulkeissa (< ja >) voidaan antaa argumentti, joka sallii tietyn kalvon jättämisen pois jossain esitelmän versioista. Esimerkissä ensimmäistä sivua ei näytetä tulostetussa veriossa, koska siinä on käytetty argumenttia

<handout:0>.

On suositeltavaa antaa otsikko jokaiselle kalvolle, ensimmäistä lukuunot-tamatta. Tämä tehdään komennolla\frametitle{}. Mikäli tarvitaan alaot-sikkoa, voidaan käyttääblock-ympäristöä esimerkissä kuvatulla tavalla. Ko-mennot\section{}ja \subsection{}eivät toimi kalvoilla.

Luettelon kohdat saadaan näkyviin yksi kerrallaan komennolla \pause.

Muita tehokeinoja varten on komennot\only,\uncover,\altja\temporal. Useimmissa tapauksissa kulmasulkeilla voidaan myös räätälöidä esitelmää.

Ohjedokumentti beameruserguide.pdf on syytä lukea täydellisen ku-van saamiseksi. Näitä makroja kehitetään jatkuvasti. Viimeisin tieto löytyy WWW-osoitteestahttp://latex-beamer.sourceforge.net/

Luku 5

Grafiikan tuottaminen matematiikan tarpeisiin

Useimmat käyttävät LATEX:ia tekstin latomiseen. LATEX tarjoaa myös rajallisen mahdollisuuden tuottaa grafiikkaa käskyjen avulla. Rajoittuneita mahdollisuuksia lisäävät lukuisat LATEX-lisäykset. Tässä osassa opitaan muutama niistä.

5.1 Yleiskatsaus

LATEX:ssa voidaan määritellä kuviapicture-ympäristöllä. Yksityiskohtainen kuvaus löytyy ohjeestaLATEX Manual [1]. Toisaalta menetelmässä on pahoja puutteita. Kulmat, joissa vinoja viivoja voidaan esittää, sekä ympyröiden sä-teet on rajattu tiettyihin arvoihin. Toisaalta taas LATEX:npicture-ympäristö sisältää\qbezier-komennon, jossa ”q” tarkoittaa neliötä (quadratic). Monet usein käytetyistä käyristä eli ympyrät, ellipsit tai katenoidikäyrät voidaan esittää lähestulkoon tyydyttävästi toisen asteen Bézier-käyrillä, vaikka tämä voi vaatia hieman matemaattista vaivannäköä. Mikäli lisäksi käytetään Javan tapaista ohjelmointikieltä\qbezier-blokkien luomiseksi LATEX-tiedostoista, tulee picture-ympäristöstä melko tehokas.

Vaikka kuvien piirtäminen LATEX:ssa on hyvin rajoittunutta ja usein han-kalaa, on siihen kuitenkin hyvät syynsä. Näin tuotetut dokumentit ovat tie-dostokooltaan pieniä eikä ylimääräisiin grafiikkatiedostoihin ole mitään tar-vetta.

LATEX:n graafisia ominaisuuksia voidaan parantaa käyttämällä pakkauk-sia epicja eepic (nämä on kuvattu teoksessaThe LATEX Companion [3]) tai pstricks, jotka poistavat alkuperäisen picture-ympäristön rajoituksia.

Kaksi ensinmainittua makropakkausta parantavat picture-ympäristöä, muttapstrickssisältää aivan oman piirustusympäristönpspicture. pstricks-pakkauksen voima on siinä, että se käyttää hyvin tarkkaan PostScriptin omi-naisuuksia. Lisäksi on vielä lukuisia erityisiin tarkoituksiin tehtyjä makro-pakkauksia. Eräs niistä on XY-pic, joka on kuvattu tämän luvun lopussa.

Teoksessa The LATEX Graphics Companion [4] (jota ei pidä sekoittaa teok-seen The LATEX Companion [3]) on kuvattu yksityiskohtaisesti useita näitä makropakkauksia.

Ehkä tehokkain LATEX:iin liittyvä graafinen työkalu onMetaPost, joka on Donald E. Knuthin METAFONT:n kaksoissisar. MetaPostkäyttää METAFONT:n hyvin tehokasta ja matemaattisesti sofistikoitua ohjelmointikieltä.METAFONT:n bittikarttakuvien sijasta MetaPost tuottaa PostScript-tiedostoja, joita voi-daan liittää LATEX-dokumenttiin. Johdantona voidaan käyttää teostaA User’s Manual for MetaPost [15] tai teoksesta [17] löytyvää oppijaksoa.

Teoksessa onTEX Unbound [16] on hyvin perinpohjainen esitys LATEX:n ja TEX:n graafisista ominaisuuksista (sekä kirjasimista).

Dans le document Pitkänpuoleinen johdanto LATEX 2ε (Page 98-102)

Documents relatifs