• Aucun résultat trouvé

ACTIVITAT 3: Comprovació de la variació del pes de l’ou

Dans le document Anàlisi de dades (Page 150-159)

DESENVOLUPAMENT EMBRIONARI DELS POLLS

3.4 ACTIVITAT 3: Comprovació de la variació del pes de l’ou

L’objectiu principal d’aquesta activitat és que els nens puguin comprovar, d’una manera directa, la variació del pes de l’ou i del pollet com varia el pes de l’ou durant el període de desenvolupament embrionari del poll”.

Aquesta activitat es farà en grup forma col·lectiva i durarà uns 42 21 dies aproximadament: des de que obtinguin els ous de la granja, fins que el pollet hagi nascut. que és el temps que un ou fecundat necessita per desenvolupar un poll.

Cada dia, els alumnes, hauran de posar l’ou en una balança i hauran de comprovar quin és el seu pes. D’aquesta manera s’adonaran que dia a dia, ’ou va pesant una miqueta més8. el pes de l’ou va variant”.

Quan neixin els pollets, faran el mateix amb aquests, també durant 21 dies.

El paper del mestre en aquesta activitat serà el de guiar a l’alumnat. El mestre ajudarà als alumnes a agafar els ous i també a posar-los en la balança.

A partir d’aquí, els alumnes hauran d’apuntar les dades obtingudes en les graelles exposades als annexos.

Modificació: es repartirà 5 ous per grup. Amb l’ajuda del tipex els alumnes hauran de numerar els ous de manera que cada grup s’apiga quins són els seus ous. L’objectiu d’aquesta activitat és investigar el desenvolupament embrionari d’un poll durant els 19-21 dies de durada.

Tot i que després de numerar els ous i de repartir-los a cada grup prèviament cada grup haurà d’hipotetitzar sobre la variació del pes de l’ou durant el període de

8 Idea errònia ja que nosaltres mateixes hem pogut comprovar que el pes disminueix.

15

desenvolupament. En un full hauran de dibuixar un gràfic amb la línea d’evolució del pes.

Cada grup tindrà cinc ous i durant aquest període, hauran d’encarregar-se de mesurar el pes d’aquests. A més a més, els infants hauran d’anotar, al seu diari de camp, els resultats que obtenen d’aquests ous. A més de posar el pes, també podran anotar preguntes investigables que ells pensin, hipòtesis o fenòmens que els cridin l’atenció, ja que d’aquesta manera ho podran discutir amb la resta dels membres de l’equip i amb els altres companys de la classe.

Paral·lelament, a partir de la tècnica de la “ovoscopia9” podrem observar diàriament com es desenvolupa el poll dins l’ou, ja que, com comentem als annexos d’aquest treball més detingudament, a través de l’ombra de l’ou es pot intuir què succeeix a l’interior d’aquest. A partir d’aquesta tècnica, els infants hauran de dibuixar a la seva llibreta de camp, els canvis que es produeixen i a més ho podran comparar amb els seus companys d’equip.

9 Informació necessària pel mestre sobre l’ovoscopia i el desenvolupament embrionari dels polls a l’annex.

16 3.5 ACTIVITAT 4: Les targetes

Els objectius d’aquesta activitat són familiaritzar-se amb les diferents etapes del desenvolupament dels polls i intentar deduir l’ordre d’aquestes.

Per poder realitzar aquesta activitat, utilitzarem els mateixos grups i la mateixa distribució de l’aula que en la primera activitat (Qüestionari previ). es tornarà a treballar en grup.

Primer de tot, el mestre repartirà unes fotografies i els alumnes hauran d’intentar ordenar-les. Un cop hagin acabat, cada grup explicarà a la resta de companys i al mestre, els criteris que han utilitzat per decidir l’ordre de les fotografies. anotarà quins són els criteris que han utilitzat per ordenar les fotografies i a continuació cada grup explicarà a la resta quins són els criteris que han utilitzat.

Per poder realitzar aquesta activitat necessitem 10 fotografies

El mestre/a, igual que a l’activitat 1, tindrà un paper de suport però no serà el protagonista de l’aprenentatge, els protagonistes seran els alumnes.

17 3.6 ACTIVITAT 5: Propietats de l’ou.

Per tal de treballar una mica més les característiques de l’ou hem pensat que seria important mostrar als nens de que esta fet l’ou tant per dins com per fora. Per fer possible aquesta activitat hem pensat posar un ou dins d’un got amb vinagre per veure que li passa a la closca10. A més també es treballaran les diferents parts de l’ou.

Aquesta última part serà explicada pel mestre i les conclusions de l’experiment les faran entre tots tot i que al final el mestre haurà d’aclarir que la closca está feta de calci i que el calci en contacte amb l’àcid acètic que forma el vinagre, en reaccionar amb el carbonat de calci va desapareixent.

10 Aquest experiment l’hem fet nosaltres i es pot veure al cd adjunt.

18 3.7 ACTIVITAT 6: Recerca d’informació

Mitjançant les targetes i la unió d’aquestes, per petits grups, els nens hauran de fer una recerca en unes pagines web (donades pel professor) sobre el tema que es treballa.

Desprès de trobar la informació sobre la seva fase, hauran de realitzar un material de suport (ja sigui un PowerPoint, cartolines, un mural...) i fer-ne una exposició oral a la resta d’alumnes, per tal de que tots puguin comprendre cadascuna de les fases de l’ou.

En aquesta activitat el mestre té un paper d’acompanyant o de guia ja que els que realment dirigeixen l’acció de l’activitat són els nens.

Objectius:

- Comprendre les diferents fases per les que passa l’ou.

- Adquirir hàbits de recerca.

- Escoltar a la resta dels companys i entendre les seves explicacions sobre els ous.

Per dur a terme aquesta activitat explicarem d’una manera teòrica tot el procés del desenvolupament d’aquestes aus. Tot i això tindrem en compte, les exposicions que hauran fet els alumnes sobre la seva recerca. A partir d’aquí, remarcarem els conceptes que no hagin assolit i farem un repàs general de tot el procés, ja que pot ser que algun nen, encara no ho tingui clar.

L’explicació que farem serà més o menys la següent, encara que s’haurà d’adaptar a les especialitats del grup-classe.

19

També pensem que és interessant ensenyar-los-hi algunes imatges destacables, ja que, com sempre diuen: val més una imatge que mil paraules.

A continuació hem fet un resum de la informació teòrica que el mestre explicarà a l’alumnat sobre aquesta temàtica. Hem pensat que segurament els alumnes hauran trobat molta informació i és possible que, encara que hagin fet un resum i ho hagin exposat, segurament no ho tindran del tot clar. Tot i això, pensem que és important fer un resum detingut sobre tot el que han trobat en les pàgines web que nosaltres els hem facilitat, per això, hem pensat que el mestre farà una explicació teòrica en la qual es podrà incloure tot el text que a continuació exposarem.

Encara que sigui molt llarg el text següent i potser, una mica tècnic per a aquest alumnat, pensem que pot resoldre molts dels dubtes que els alumnes hagin tingut mentre han realitzar la seva recerca, per això, si nosaltres ho expliquem d’una manera més concreta, segurament ho tindran més clar:

1.La reproducció sexual

És un sistema de reproducció pel qual dues cèl·lules diferenciades (anomenades gàmetes) es fusionen per a donar lloc a un nou individu unicel·lular (el zigot) que per diversos motius es desenvoluparà com pluricel·lular. A partir d’aquí, entrarem en contacte amb els següents termes:

-Els gàmetes: cadascuna de les dues cèl·lules sexuals, masculina i femenina, que s’uneixen per donar lloc a un nou esser viu.

-La fecundació: és l'operació fonamental en la reproducció. Consisteix en la unió dels dos gàmetes (masculí i femení) per a donar lloc a un nou individu. Aquesta unió pot donar-se en l'exterior (fecundació externa) o en l'interior del cos de la femella (fecundació interna).

En el cas dels pollets, la fecundació és interna.

20

-El zigot: anomenem zigot o cèl·lula ou al resultat de la fecundació. És un nou individu, amb dotació cromosòmica pròpia (diferent de la dels seus pares).

-El desenvolupament embrionari: és el desenvolupament del nou individu des de la fase de zigot fins al seu naixement.

2. Desenvolupament embrionari

El desenvolupament embrionari dels animals és un procés continu i es sol dividir en tres períodes diferents:

-La segmentació: repetida divisió de l'ou o zigot sense que les cèl·lules resultants sofreixin desplaçaments sensibles.

-La gastrulació: formació de les fulles blastodèrmiques o embrionàries, amb desplaçament de les cèl·lules, que passen a ocupar determinades parts de l'embrió.

-La organogènesis: diferenciació dels diferents òrgans, aparells i sistemes.

Tipus d'ous

Segons la quantitat i la distribució del vitel·la, es distingeixen els següents ous: ous oligolecítics o isolecítics, ous heterolecític i ous centrolecítics.

Quan els galls fecunden l’òvul de la gallina els seus espermes s’emmagatzemen en una part que s’anomena: infundíbul. Aquest òvul fecundat, si la gallina l’escalfa i en té cura durant 21 dies, segurament naixerà el pollet.

21

Cal dir, que les gallines, encara que els seus òvuls no siguin fecundats, també posen ous, ja que els ous són els òvuls de la gallina (igual que les dones cada mes tenen la menstruació, a no ser que siguin fecundades).

En aquesta imatge podem observar una petita taca, rodona, d’un color més claret a la resta de la clara: això significa que aquest òvul és fecundat.

Modificació: Aquesta activitat ha sigut exclosa de la unitat didàctica per manca de coherencia amb la resta d’activitats.

22 3.8 ACTIVITAT 6: Avaluació

Amb aquesta activitat d’avaluació, es pretén que l’alumne demostri quins son els coneixements que ha assolit mitjançant aquesta unitat didàctica del desenvolupament dels pollets.

En aquesta activitat, els alumnes s’hauran de dividir en petits grups de 4 infants per tal que tots els membres del grup puguin participar en aquesta activitat. Així doncs, les taules i les cadires es posaran en una disposició adequada i còmode a l’espai de la classe.

Un cop tots els grups estiguin ben organitzats i a cada taula, el mestre/a repartirà a cada grup un conjunt de fotografies desordenades i una sèrie de frases amb l’explicació de les fases del desenvolupament dels pollets.

Els alumnes, a partir d’aquest material (fet pel mestre/a) hauran d’ordenar les fotografies de manera correcte, ja que dies abans havien realitzat una activitat similar.

Després d’ordenar-les les hauran d’emparellar amb l’explicació de cada fotografia.

En finalitzar l’activitat, els nens i nenes haurien d’haver superat la prova amb èxit, en cas contrari i depenent del nombre d’errors que cometin els alumnes, el mestre hauria de fer un petit repàs sobre aquells conceptes no assolits.

El material necessari per dur a terme l’activitat són les 10 fotografies i les 10 fitxes amb l’explicació de cada fase del desenvolupament dels pollets. ( mirar annex 3).

Modificació: Aquesta activitat ha sigut exclosa de la unitat didàctica per manca de coherència amb la resta d’activitats.

23

Dans le document Anàlisi de dades (Page 150-159)