• Aucun résultat trouvé

8. REALITZACIÓ DEL TREBALL EMPÍRIC (G. CASAS VILA)

8.7 LES ASSOCIACIONS DE PARES SEPARATS I LA MEDIACIÓ FAMILIAR

Les associacions de pares separats, (que s’engloben dins del que es coneix com a “moviment masculinista” en els països francòfons, o “neomasclistes” aquí), les més reaccionàries i contràries a la igualtat de gènere, defensen el desenvolupament de la mediació familiar, sovint advoquen perquè aquesta sigui obligatòria en tots els processos de conflicte familiar. Quin interès tenen en la mediació familiar? Una de les persones entrevistades, mediadora, explica que ha estat sol·licitada per membres d’aquestes associacions en aquest sentit:

“A mi a vegades em venien a buscar persones que volien que mediés amb el seu cas, no per arribar a un acord satisfactori segons aquelles situacions, sinó per donar la raó a un dels dos. Clar, “com que vostè, com que tu ets un partidari de la custodia compartida i jo la vull, em donaràs la raó a mi, no?”. La mediació no és donar la raó a ningú i jo sóc un partidari de la custodia compartida a nivell ideal, m’explico? No a nivell de tots els casos...torno a dir, jo sóc asèptic amb aquella persona que no ha cuidat dels fills en el matrimoni que luego cuando se separan...”ay coño! quiero...” i amb interessos també molt amplis amb aquests temes” (E09)

“Hi ha molts d’aquests pares que reclamen més contactes amb els seus fills i no hi veuen per quin sistema poden aconseguir i per això parlen de la mediació i parlen de la obligatòria perquè a vegades hi ha un pare que la demana i després la mare no la vol, que també es dóna aquesta situació, que a vegades sembla que la mare per ser mare ja té al fill i no té dificultats i que parteix d’aquí i el pare està pendent

de conquistar el poder tenir més a aquest fill. Penso que és una visió errònia perquè nosaltres des de la mediació sí que no hem de posicionar-nos mai ni amb un col·lectiu ni amb un altre, nosaltres estem treballant amb mediació i la mediació per definició és oberta, i el nostre paper es ser un tercer que esta a favor de tot el conjunt, a favor de que aquest conjunt progressi positivament en la seva relació i superin el conflicte d’una manera positiva, nosaltres sempre estem a favor de tots.“

(E01)

El membre de l’associació de pares separats defensa la mediació en els casos de violència física:

“Si et ve un menor que et diu “és que els meus pares s’estoven cada dia”, és a dir, tens que portar-lo cap a l’assistència social, no podem fer altres coses. Aleshores, a partir d’aquí, doncs home, convèncer doncs que vinguin els pares, cercar un grup de mediadors que col·labora amb nosaltres, buscar la mediació és important, cal arribar a acords...Llavors, arribem molt als centres associats de mediació que tenim a l’associació” (E10)

8.7.2 QUIN MODEL DE PATERNITATS?

El representant de l’associació, no va respondre a la qüestió sobre les raons que fan que fins al moment no existeixen associacions de pares casats que defensin la igualtat, tot i que com veiem en la cita següent la persona entrevistada opera una distinció entre la responsabilitat dels pares en el moment del naixement dels fills/es i en el moment de la ruptura conjugal. Ens sembla interessant esbossar quin és model de paternitat que defensen, que, d’entrada, parteix del desconeixement del què és un permís de paternitat:

[Sí, amb això que estàs dient [drets dels pares] seria tot el tema del permís de paternitat] Què és un permís de paternitat? [Quan neixen les criatures, doncs amb la Llei d’Igualtat es va reformar el permís de paternitat perquè clar, és totalment desigual ara] És que...si, el permís de paternitat...Bueno, però això no deixa de ser més que...a vera, tot això són...com et diria jo? maquillatge perquè no volen afrontar la igualtat com a tal, és a dir...i llavors clar, munten un Ministeri d’Igualtat, per què? No té sentit, és a dir, les dones no són una quota (...) i el permís de paternitat desigual, o sigui, és un permís de progenitor, no de paternitat o

maternitat, no... [Hi ha una plataforma86 que defensa que el permís de paternitat fos obligatori pels pares, fos intransferible i fos igual que el de la mare, com hi ha països que és així. És una mesura per responsabilitzar als pares?] És que els pares...Anem a veure, als pares no se’ls ha de responsabilitzar perquè tu quan en el moment que decideixes tenir un fill, ja ets responsable per si, per si mateix, és a dir, sempre hem de fer una llei per ser responsable? (...) No...”Escolti, jo sóc responsable igual a casa meva i espero que les meves filles doncs ho pactin amb la seva parella la millor que els hi convingui a tots dos”, que es quedi un o que es quedi l’altre, però cap problema. És a dir, no té que ser una qüestió de que una llei t’obligui a ser més responsable en vers a un fill per una qüestió de gènere.

[No hi hauria com deies que hi havia pares que es desentenen, no? ] Sí...si n’hi ha molts pares que es desentenen. És molt fàcil... [I això és...Hi ha gent que ho proposa com una mesura per evitar això] No...és que és una qüestió diferent.

Una qüestió és que es desentenen en el moment del divorci, i una altra cosa és que et vulguin obligar a fer de pare quan tu tens la criatura, és a dir, a mi no m’haguessin...a mi no m’han obligat mai a ser pare, jo sóc pare tots els dies des del moment m’aixeco i tal. A mi no em deixen ser pare.

Creiem que és interessant contrastar aquesta idea amb la següent cita, d’una persona entrevistada vinculada al moviment feminista:

“Tant en la mediació com en la custòdia compartida, aquesta engany de què estem en una societat igualitària, sí que volem ser en una societat igualitària, però posem les eines per a ser-hi! El que no pot ser és que en una societat amb unes desigualtats immenses, el 95% de les vacances de maternitat o paternitat les agafen les senyores, i des de fa 11 anys que hi ha la llei de conciliació de la vida familiar no ha avançat, els homes d’aquest país no volen fer això, salvo excepciones honrosas”.(E08)

86 Ens referim a PPiiNA (http://www.nodo50.org/plataformapaternidad) “Plataforma por Permisos Iguales de Nacimiento y Adopción.

8.7.3 LA NEGACIÓ O MINIMITZACIO DE LA VIOLÈNCIA EN CONTRA DE LES DONES Com la majoria de representants de les associacions de pares separats en el nostre país, la persona entrevistada va criticar les lleis contra la violència de gènere, frivolitzant sobre aquesta problemàtica social:

“...la Llei de violència de gènere...és a dir, jo puc dir-te “tonta”, llavors a mi m’apliquen la Llei...tu vas i m’apliquen la Llei de violència de gènere, no?, i tu em dius “Tonto” i a mi...a tu t’apliquen un judici de faltes. És això.” (E10)

“I a més, tu tens que mirar amb la Llei de violència de gènere que s’aplica, és a dir, si tu per exemple, fas una trucada a la teva ex parella fora de temps per parlar amb els teus fills i ella truca als Mossos d’Esquadra que tu l’estàs assetjant telefònicament, sense preguntar t’envien dos cotxes de policia, quatre Mossos, t’emmanillen i t’emporten a la Comissaria. Aquest és el procediment oficial, i al cap de quaranta vuit hores bueno, si t’han cregut et passen al jutge, i el jutge diu “Pues tiro cap endavant la denuncia o no”. Molt malament...però a més, perds tots els drets davant els teus fills” (E10)

“... han matat a trenta tres dones, però hi ha només a Catalunya 2.153 menors en aquest moment tutelats per la Generalitat de Catalunya. I per això hem de fer tots aquests números que munten publicitaris per trenta tres víctimes (...)? No és una qüestió de violència de gènere, és una qüestió de que vivim en una societat malalta.

(...) i la violència a menors és una violència de mares, eh?, aquests 549 maltractaments són mares i pares que maltracten als fills. O sigui, que hi ha un problema de violència de gènere? Si, n’hi ha un problema de violència, no de gènere, i de menors que encara necessiten més atenció que les dones.” (E10)